Tampere
18 Apr, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Menolippu kassavirtakvadrantin oikealle puolelle



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esseitä rakastavana ihmisenä ja näin valmistumisen häämöttäessä, päätin rustata vielä esseen siitä, miten aion tulevaisuudessa tuloni hankkia. Tässä loistavana ajatusten herättelijänä toimi Robert Kiyosakin kirja kassavirtakvadrantti, missä esitellään neljä erilaista tapaa tehdä rahaa. Kirjassaan hän jakaa tulonhankkimistyylit neljään sarakkeeseen. Vasemmalla puolella ovat kaksi saraketta missä perehdytään ns. aktiivisen tulon hankkimiseen, eli palkkatyöhön sekä pienyrittäjyyteen. Kummassakin sarakkeessa rahavirta perustuu jatkuvaan tekemiseen, eli jos henkilö lopettaa tämän tekemisen, loppuu myös hänen tulonsa. Oikealla puolella on myös kaksi saraketta, eli bisneksenomistajat ja sijoittajat. Tällä puolella tulo perustuu omistamiseen. Kerran tehty työ, tuottaa omistajalleen jatkossakin, vaikka he eivät enää aktiivisesti töitä tekisikään tai joku tekisi sen heidän puolestaan.

Vasenta puolta en tässä kohtaa avaa enempää, sillä sinne ei nyt olla menossa. Robert kertoo kirjassaan, että oikeallapuolellakin on ns. useita eri aoja, millä passiivista tuloa pystyy rakentamaan. Lyhkäisyydessään bisneksen omistajat ovat luoneet systeemin, mikä pyörii ilman heidän joka päiväistä työtään. Helppo esimerkki on vaikkapa yritys. Yritys voi olla itse kehitetty alusta alkaen, tai sitten ostettu liiketoiminta mitä on laajennettu. On saavutettu merkittävä kilpailuetu, tai luotu nerokas systeemi, missä työntekijät hoitavat työnsä ja omistaja kerää osingot. Tämän voi tehdä millä alalla tahansa, eli vaihtoehtoja on monia. Myös menestyvät kirjailijat, artistit yms. taiteilijat kuuluvat tähän ryhmään. He tekevät kerran musiikkia mikä myy ja tämän jälkeen pankkitilille kilahtaa kuukausittain korvaus kerran tehdystä työstä.

Vasemmalle puolelle kuuluu myös sarake sijoittajat. Nämä ovat voineet kerätä pääomaa, minkä ovat sitten myöhemmin sijoittaneet ja nykyään sijoitettu raha työskentelee heidän puolestaan. Sijoittaa voi esimerkiksi kiinteistöihin, osakkeisiin, oblikaatioihin tai vaikkapa kultaan. Sijoitukset tuottavat tässä tapauksessa niin hyvin voittoa, että koron osuudella on mahdollista rahoittaa elintasonsa.

Itse aion aluksi keskittyä sarakkeeseen “bisneksen omistaja.” Luoda taikka ostaa yrityksiä, mitä sitten systemaattisesti laajentaa sekä parantaa niiden voitonteko kykyä. Kun yritys tuottaa tarpeeksi ja systeemi toimii, voi sen myydä pois tai vähentää omaa työmääräänsä ja keskittyä taas seuraavaan liiketoimintaan. Sijoitus kohdan jätän omalta kohdaltani näin aluksi pois, lukuunottamatta omistusasuntoa, minkä aion pian hankkia. Kun rahaa on tehty tarpeeksi “jemikseen” ja on oppinut ns. bisneshaiksi, voi opetella sijoittamaan yrityksien tuottamat voittorahat.

Taipale yrittäjänä onkin jo alkanut, ja nyt keskitytään nimenomaan systemaattiseen yrityksen kehittämiseen sekä opitaan matkan varrella erilaisia taitoja yrityksen nopeaan kasvamiseen. Sitten kun tämä sujuu ja bisnestä nousee niin kuin sieniä sateella, niin saksalainen riesling pullo auki, kirja kouraan ja kohti sijoittamisen alkeita!

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close