Tampere
02 Dec, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Onnistumisia tavoitteistaKirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Promisiassa on ollut jo pitempään pinnalla aihe siitä, että miten saamme koko tiimin sitoutumaan yhteiseen toimintaan ja ennen kaikkea, kuinka saamme motivoitua koko porukan yhteiseen tavoitteeseen. Ihmiset saadaan parhaiten kulkemaan kohti yhteistä tavoitetta silloin, kun tavoite on kaikille selkeä- ja kaikki tietävät kuinka omalla panoksellaan pystyvät kuljettamaan tiimiä kohti maalia. Kaikkien täytyy kokea merkitys tekemässään työssä.

Kumpi on tärkeämpää, osaaminen vai asenne?

 Kirjassa purettiin hieman ”minäkäsitystä” ja yksilöllisten kykyjen määritelmää työskentelyssä, osaamisessa ja menestymisessä.

Määritelmää lyhyesti:

SO + HO x A = YIS

SO – synnynnäiset ominaisuudet eli luontaiset taipumukset, temperamentti ja yleinen mielen kyvykkyys.
HO  Hankitut ominaisuudet. Tieto, taito, kokemus ja kyvyt, joita olet ajan saatossa itsellesi kehittänyt
A – Asenne
YIS – Yksilölliset ja inhimilliset suoritukset.

Synnynnäisten ja hankittujen ominaisuuksien summa kerrottuna asenteella on yhtä kuin yksilölliset inhimilliset suoritukset. Mitä tästä voi päätellä? Kaavan anoa muuttuja on A eli asenne. Syntyperäiset ominaisuudet ovat jokaisella erilaiset, niihin on vaikea vaikuttaa. Asenne ja siihen vaikuttaminen on rajatonta, se on vain ja ainoastaan sinun tahtosi vallassa. Loistava asenne omaan tekemiseensä vie hankitut ominaisuudet korkealle ja mahdollistaa parhaat mahdolliset suoritukset.

Hoida homma siten, ettei tulos jää ”jossittelun” varaan

Kun jokainen uskaltaisi odottaa itseltään parasta, saisimme vielä parempia tuloksia aikaan mitä tähän asti olemme saaneet. Oma ajatusmallinikin on jossain asioissa liian epäileväinen onnistumisen suhteen, jonka takia en ehkä olekaan pystynyt antamaan parastani tiimiyrityksellemme tähän mennessä.

”Uskoitpa sitten, että pystyt tekemään jotain tai että et pysty, olet kummassakin tapauksessa oikeassa”. Tässä sanomassa ollaan täysin oikeassa, mikäli uskoo pystyvänsä, usein myös pystyy tekemään. Ainut este tekemiselle on usein sinä itse ja mitä ajattelet itsestäsi. Jos elämässäsi on jotain, jota todella haluat suorittaa, sinun tarvitsee vain selvittää tehtävien vaatimukset ja edesauttaa niiden toteutumista. Jos elämässäsi on jotain, mistä et pidä, sinun tarvitsee vain selvittää, mistä tehtävän epämielekkyys johtuu ja usein pääset niistä eroon.

Tavoitteiden ajatteleminen ei aina auta, niistä täytyy tehdä mielikuvia tai kirjoittaa ne ylös johonkin, jotta muistat ne aina ja työstät niitä kohti alitajuisesti. Niistä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos ei usko niiden saavuttamiseen, ja se jos mikä erottaa menestyjät häviäjistä. En ole ennen aikaa akatemialla juurikaan asettanut itselleni selviä tavoitteita, saati kirjoittanut niitä ylös paperille. Sen lisäksi, että kirjotan tavoitteet itselleni ylös, haluan tuoda tavoitteeni myös tiimiläisten tietoisuuteen. Tavoitteisiin sitoutumiseen itseäni on henkilökohtaisesti auttanut, kun kerron niistä tiimiläisille. Tavoitteiden kertominen ääneen luo itselle sopivaa painetta suoriutua niistä ja pitää niistä kiinni.

“Saat elämässäsi aina sitä, mitä annat – ja sinä päätät, mitä itse annat”. Tämän olen silloin tällöin kuullut akatemialla, aluksi mietinkin mitä tämä voisi tarkoittaa käytännön tasolla. Hiljattain olen yhdistänyt kyseisen fraasin esimerkkinä toimimiseen ja esimerkillä johtamiseen. Loppupeleissä kaikki on kuitenkin itsestä kiinni jos haluaa kehittyä ja onnistua tekemisessään. Pitää kuitenkin muistaa, että todella harvassa asiassa kuitenkaan pärjää yksin. Onneksi ihminen on lauma ”otus” ja omalla esimerkillä johtaminen tarttuu usein ryhmän muihin jäseniin, mikä tekee myös omasta tekemisestä hedelmällisempää. Kun annat tiimille saat sen sakaisin.

Haluan menestyä elämässä, jatkan sitkeästi ponnisteluja tavoitteitani kohti välittämättä siitä, mitä matkalla tapahtuu. Selkeää sitkeyttä näkee myös Promisiassa silloin, kun olemme kilpailutilanteessa. Kilpailussa Promisalla on aina kirkas ja selkeä tavoite- voitto.  Kun saamme sen saman asenteen kasattua tiimin yhteisen vision ja tavoitteen ympärille, uskon että tulos miellyttää meitä kaikkia.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close