Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Menestys on intohimoa



Kirjoittanut: Arttu Asunta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Taivas + helvetti Vol. 2
Karo Hämäläinen
Mika Mäkeläinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Menestys on intohimoa

Taivas + Helvetti vol. 2 – Ilman toista ei ole menestystä on yksi sellaisia teoksia, joista saan voimaa. 21 tarinaa suomalaisista yrittäjistä, heidän vaikeista hetkistään, onnistumisista ja onnenkantamoisista. Tositarinoita pitkäjänteisyydestä, luottamuksesta ja periksiantamattomuudesta. Haluan nostaa kaksi mieleenpainuvinta tarinaa, jotka saivat minussa ajatuksen jos toisenkin heräämään. Näissä tarinoissa toistui muutama sama teema, jotka boostaavat itseänikin eteenpäin jokapäiväisessä elämässäni kohti yrittäjyyttä.

Ensimmäinen tarina kertoi Riku Korhosesta, saman ikäluokan ja ajatusmaailmaan omaavasta retropeliyrittäjästä. 40€ sijoitus, 118 000€ liikevaihto alle 20-vuotiaana. Mistä kaikki lähti? Harrastuksesta, puhtaasta intohimosta pelejä kohtaan, ja nimenomaan retropelejä. Korhonen aloitti liiketoimintansa puhtaana harrastuksena ja retropelien keräilijänä. Kiinnostus vanhoja pelejä kohtaan muovautui kuitenkin nuorelle yrittäjäkurssin aloittaneelle nuorukaiselle varsin nopeasti uudeksi markkinaraoksi. Tai uudeksi ja uudeksi, sellaiseksi, jota ei suomessa juuri harjoitettu. Korhonen käytännössä osti ryppäinä vanhoja Nintendon, Playstationin sekä Segan retropelejä ja myi niitä eteenpäin yksittäisinä, huomattavasti arvokkaampina tuotteina. Korhonen perehtyi erilaisten nettihuutokauppojen toimintoihin ja onnistui haalimaan suhteessa laajan asiakasverkoston paitsi suomessa, myös kansainvälisillä markkinoilla.

Korhoseen tarinasta nousi esille mahdollisuuksien rajattomuus, ajoituksen merkitys ja se, että mistä vain voi tehdä bisneksen, jos perehtyy asioihin ja on tarpeeksi intohimoa sitä omaa juttua kohtaan. Vaatiihan yrittäjyys jollain tavalla myös bisnesälyä, mutta loppujen lopuksi kaikki lähtee sinusta itsestä. Korhosen tarina motivoi valtavasti lähteä ideoimaan ja kehittelemään liikeideoita omien intohimojen ja arvojen ympärille. Tämäkin tarina muistuttaa jälleen siitä, että ei se yrittäjyys vaadi mitään taikatemppuja, vaan tekemisen meininkiä ja oikeaa asennetta.
”Ei kaikkien tarvitse olla yrittäjiä, mutta pitää olla yrittäjähenkinen asenne!”

Toinen tarina, joka jäi vahvasti pyörimään päähäni, oli Mika Anttosen. Tarina avioero perheestä lähtöisin olevasta, nykyisin 6,6 miljardin euron liikevaihdon luoneesta perhekeskeisestä multimiljonääristä. Mikäli olet joskus ajanut autoa, mopoa, venettä tai mitä vain, joka kulkee bensalla, on hyvinkin mahdollista, että olet käyttänyt Mika Anttosen luoman imperiumin myymää tuotetta.

Anttosen ura lähti työpaikasta Nesteeltä. Hän aloitti työnsä öljytreidaajana kansainvälisillä markkinoilla. Tämä Nesteen silloinen ”kultapoika” kuitenkin turhautui kyseisen yrityksen toimintaan ja päätti alkaa treidaamaan öljyä oman pussinsa kautta. Tässäkin tarinassa ajoitus ja rohkea tekeminen oli kaiken A ja O. ”Jos joku olisi ampunut Persianlahdella johonkin suuntaan, meidän bisnekset olisivat olleet siinä.” Tällä Anttonen viittaa silloisiin öljytankkereiden kuljetusreitteihin, jotka olisivat katkenneet, mikäli alueella olisi syntynyt konflikti.

Ajoituksen lisäksi Anttonen korostaa turhaa murehtimista. Miksi murehtia asioita, joihin et voi vaikuttaa? Keskity niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa ja murehdi asioita siltä kannalta, että sinulla on valmiina 2-3 varasuunnitelmaa, niin kuin niistä jokainen voisi tapahtua. Näin oikeaa murehtimista ei synny alkuunkaan. Ole valmis kaikkeen, ole rohkea, ole oma itsesi.

Anttonen kritisoi tarinassaan mm. pankkeja ja rahoituslaitoksia, jotka vaativat lainanhakijan henkilökohtaisen omaisuuden, kuten oman kodin panttaamista lainaa vastaan. Hän kommentoikin asiaa suoraan, että millä muulla alalla vaaditaan ihmisen perustarpeita vadille, jos joku homma meneekin pieleen?

Mika Anttonen puhuu paljon termistä maailmanmestaruus ja mitä se tarkoittaa urheilun ulkopuolella. Mielestäni Anttonen tiivistää yrittäjyyden loistavasti ja se kuuluu näin: ”Sitoudutaan johonkin asiaan niin kauan kuin se tuntuu kivalta, ja sen jälkeen haetaan uusi sitoutumisen kohde. Se on vaikea henkinen lähtötilanne, jos haluaa saada aikaiseksi maailmanmestaruuden, koska silloin pitäisi sitoutua pitkäjänteisesti.”

Ja vielä viimeiseksi mietelause omin sanoin:

”Sitten, kun yrittäminen tuntuu harrastukselta, on onnistunut.”
Julkaistu LinkedInissä 16.4.2019.

Kommentoi