Tampere
28 Mar, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Menestys on hyvinvoinnin sivutuote



Kirjoittanut: Amanda Teuho - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aki Hintsa - Voittamisen anatomia
Aki Hintsa
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kirja, joka antoi taas uusia avaimia ja näkökulmia kokonaisvaltaisesta elämänhallinnasta, sekä laittoi päähän mietintämyssyn, jonka avulla oppia keskittymään itselle oikeasti tärkeisiin asioihin.
Lue siis tämä kirja jos haluat päästä miettimään pintaa syvemmältä omia arvoja ja hyvinvointiasi.
Kirjassa on konkreettisia esimerkkejä, tehtäviä ja kysymyksiä, jotka teki mun mielestä kirjan lukemisesta entistä mielenkiintoisemman. Laitan tähän alkuun heti yhden herättävän lainauksen kirjasta. ”Jos korvaa kolme tuntia istumista seisomisella, palaa yhdessä päivässä noin 120 kilokaloria enemmän. Viidesti viikossa tehtynä se tarkoittaa noin 600 kilokalorin lisäkulutusta. Ei kenties kuulosta isolta määrältä, mutta näin toimimalla vuodessa kulutus lisääntyy yhtä paljon kuin juoksisi kymmenen maratonia.”

Kirja oltiin jaettu kahteen osa-alueeseen: Hintsan elämäntarinaan ja kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan Hintsan kokemuksien, oppien ja tiedon perusteella.
Oli ihanaa päästä ensin lukemaan hänen elämäntarinaansa, joka olikin niin koukuttavan täynnä oppeja, että sen jälkeen odotti innolla kirjan toisen osan lukemista, jossa pääsisi viemään Hintsan oppeja käytäntöön myös omassa elämässä. Kirjana tämä oli ensimmäinen, joka ihan kunnolla sai mut koukkuun ja odotin innolla aina mun jokapäiväistä lukuhetkeä!
Koukuttavin kohta oli ehdottomasti Hintsan kertomukset hänen lähetystyöstään Etiopiassa. Se pisti miettimään miten ihmiset, joilla oli niinkin karut ja vaaralliset oltavat olivat silti niin onnellisia. Ihmiset, joilla on kaikkein vähiten, vaikuttivat siltä kuin heillä olisi eniten. Länsimaissa mistään ei ole sellaista pulaa, mutta ihmiset ovat usein paljon tyytymättömämpiä. Olen itsekin matkustanut Aasiassa, sekä Afrikassa ja eron huomaa hyvin vaikkei yrittäisikään kiinnittää siihen sen enempää huomiota. Hintsan seurattua lähemmin etiopialaisen elämää hän näki, että he elävät kokonaisvaltaisesti onnellista ja tasapainoista elämää. Hän käytti esimerkkinä kestävyysjuoksijoita kun mietti eroja suomalaisten ja etiopialaisen saavutuksissa, kun ei tyytynyt selitykseen, jonka mukaan afrikkalaisten ylivoimaa selitettiin geeniperimällä. Yksi heistä totesi Hintsalle näin Suomen harjoitteluolosuhteista: ”Jos meillä olisi Etiopiassa näin hienot olosuhteet, meillä ei olisi yhtään huippu-urheilijaa.”
Mietin mitkä ovat niitä eroja Länsimaissa verrattaen Afrikkaan, että tämän kaltaiset erot on niin vahvasti huomattavissa. Länsimaalaiset ovat usein todella kiireisiä, heillä on monta rautaa tulessa, paljon häiriötekijöitä ja eivät ehkäpä elä oikeiden arvojensa mukaan. Yksi Hintsan erittäin mieleenpainuvista esimerkeistä liittyen tähän aiheeseen meni jotakuinkin näin. Hänen vastaanotolleen tuli usein kiireisiä liikemiehiä, jotka olivat todella stressaantuneita ja sen takia keho alkoi reistailemaan tai jaksaminen heikentyä. Hintsa kysyi heiltä mitkä ovat heidän kolme tärkeintä asiaa elämässään ja usein he vastasivat perhe, urheilu ja työt, jonka jälkeen seuraava Hintsan kysymys teki usein piston sydämeen. Eli miten käytät aikaasi? Kaikkien heidän aika kului suurimmalta osalta työntekoon, eikä aikaa jäänytkään perheelle ja urheilulle. Eli moniin ongelmiin ratkaisuksi olisi ajan priorisointi myös niille tärkeimmille asioille. Ne auttaa jaksamaan, antaa lisäenergiaa, tuo onnellisuutta elämään eli lisää hyvinvointia.
”Tavoitteiden pitäisi perustua arvoihin, ei toisin päin. Nykyhetkeenkin pitäisi voida olla tyytyväinen, vaikka tavoitetta ei vielä olekaan saavutettu.”

Aki Hintsan mukaan hyvinvointi lähtee coresta eli kaiken ytimestä. Ytimeen kuuluu kolmen kysymyksen ymmärtäminen ja nämä Hintsa kysyi jokaiselta asiakkaaltaan.

Tiedätkö kuka olet?
Tiedätkö, mitä haluat?
Hallitsetko omaa elämääsi?

Ensimmäiseen kysymykseen usein vastaamme esittelemällä itsemme, kerromme ikämme, koulutuksemme, harrastuksemme ja jotain perheestämme. Nämä eivät kuitenkaan kerro mitään meistä ihmisenä. On tärkeää tuntea omat arvonsa, sillä todellisuudessa vahva identiteetti perustuu arvoihin. Identiteetti olisi Hintsan mukaan perustuttava asioihin, jotka eivät voi kadota, siksi arvot ovat minuuden kulmakivi.
Arvot onkin yksi mielenkiintoisimmista jutuista, josta Akatemiallakin puhutaan paljon. Jokaisella on omat arvonsa ja ne heijastuu eletystä elämästä ja kokemuksista aina lapsuudesta tähän päivään asti. Arvot voi myös muuttua elettyjen kokemuksien kautta, mutta omista arvoistaan kannattaisi olla selvillä, koska ne auttaa ja tekee helpommaksi elää oman mielen mukaista hyvää elämää. Mun omiin arvoihin kuuluu tällä hetkellä luonto, rakkaus, rehellisyys ja menestys. Olen miettinyt välillä elänkö omien arvojeni ja tarpeideni mukaista elämää ja pitäisikö jotain muuttaa. Pääsenkö toteuttaan itseeni opiskeluissa, työelämässä, harrastuksissa ja vapaa-ajallani? Olen jakanut tarpeet neljään osa-alueeseen erilaisten kirjojen ja artikkeleiden perusteella helpottamaan niiden miettimistä: fyysinen hyvinvointi, arvostus, itsensä toteuttaminen ja rakkaus ja yhteenkuuluvuus. Sanoisin, että elämäni on muuten niin täydellistä kuin se voi olla, mutta meidän tiimiin liittyvät ongelmat juuri noihin tarpeisiin liittyen alkaa nostaa päätänsä muussakin elämässä kuin kouluun liittyvissä jutuissa. Siksi mietin onko tämä tiimi mulle se oikea tiimi vai pitäisikö kenties tehdä jokin muutos ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close