Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Menesty johtamalla tunteita



Kirjoittanut: Ville Parkkila - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johda tunteita - Menesty työelämässä
Camilla Tuominen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mitä jos emme johda tunteita?

Tänä päivänä saatavan informaation määrä on todella suuri, eikä ainakaan hiljenemistä siinä näy. Osa ihmisistä on oppinut sulkemaan tietokanavia pois käytöstä oikeilla hetkillä, joka on todella tärkeä taito oppia jokaiselle. Pohtia mikä on tarpeellista infoa juuri nyt ja mikä auttaa minua suoriutumaan paremmin tästä päivästä tai työtunnista. Camilla Tuominen kutsuu kirjassaan nimeltä ”Johda tunteita – Menesty työelämässä” tästä tilasta eräänlaisena 24/7 hälytystilana.

Ihminen alkaa haluta kaikkea mitä näkee ja mitä muut saavat, vaikka halu ei välttämättä ole todellista. Tunnistan omia tuntemuksia tässä asiassa. Innostuminen ja uteliaisuus saa minut välillä tekemään mitä kummallisempia seikkoja, kun ympärilläni tulee mainosta, uutista ja tarinaa, joka tuutista. On tärkeää tunnistaa omat oikeat tarpeet ja pyrkiä mahdollisimman hyvin tyydyttämään niitä, sekä tyytyä niiden täyttymisen hetkellä, eikä vain janota lisää ja lisää olematta tyytyväinen missään vaiheessa.

 

Tulevaisuudessa koneet kehittyvät entistä kovempaa vauhtia ja osaavathan ne nykyään oppia jo ominkinpäin tekoälyn avulla. Ihmiset hallitsevat fiilispuolen edelleen ja tulevaisuudessakin ainakin hetken aikaa koneita paremmin. Kirjassa viitataan aivojen oikeaan puoleen, joka sisältää mm. tunteet, värit ja kokonaisuudet.

”Tuotteet kopioidaan nopeasti ja kilpailuetu menetetään, mutta herätettyjen tunteiden tuomaa kilpailuetua on paljon mutkikkaampi kopioida.”

 

Tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän erilaisuutta työpaikoilla, joka mahdollistaa innovatiivisuutta ja parempaa tiimityötä. Tunteiden johtaminen näyttelee isoa roolia tässä tarpeessa, kun ihmiset on saatava avautumaan ja kertomaan omista vahvuuksistaan tai ensin havainnoimaan niitä. Työyhteisöt, joissa ihmiset uskaltavat olla entistä enemmän auki ja haavoittuvaisia, ovat varmasti menestyksessä ja muissa mittareissa kärkipaikoilla tulevaisuudessa.

 

Mielestäni tunteiden johtamisessa erittäin olennaista on, sinun tapasi suhtautua niihin. Minuun kolahti kirjaa lukiessa ajatus siitä, että tunteet yrittävät tuoda meille tietoa ja energiaa. Oli kyse positiivisesta tai negatiivisesta tunteesta, sinulla tai jollain muulla, on sillä aina jotain asiaa sinulle. Tuominen pitää yhtenä (työ)elämän ydinongelmana sitä, kun ohitamme tunteiden tuomia informaatiokirjekuoria avaamatta niitä. (Tuominen, 55, 2018)

 

Kuinka sitten johdat niitä?

 

Aikaisemmin viittasin informaatiotulvaan ja sen hankaluuksiin. Tuominen käyttää kirjassa esimerkkinään tunteiden näyttämöä, välillä on tyhjennettävä koko näyttämö, jotta voi aistia sinne uudelleen saapuvia tunteita ja antaa niille tilaa olla parrasvaloissa.

 

Näyttämö tyhjenee, sen ollessa offline tilassa. Omassakin arjessa huomaa kuinka tärkeää on 100% läsnäolo siinä, mitä milläkin hetkellä teetkin. Välillä siirtymät asiasta toiseen ovat 15 minuutin mittaisia, nautin siitä, mutta on se myös aivoille raskasta. Täytyy kehittyä olemaan tuossa välissä tehokkaasti offline tilassa ja antaa näyttämön tyhjentyä uutta showta varten.

”Läsnäolo on lahja, offline uusi luksus.” -Camilla Tuominen (Tuominen, 105, 2018)

 

Hyödynnä intuitiota. Usein koen, että törmään tilanteisiin, jossa itse tai joku muu heittää ajatuksia ”musta tuntuu” eli mututuntumalla. Nuihin ajatuksiin reagoidaan usein hymähdellen ja ei oteta sen suuremmin kantaa. Tuon pitäisi muuttua, koska kirjassakin perustellusti intuitiossa on kyse syvemmästä tietämisestä, jota usein ei heti pystytä perustelemaan järjellä tai argumenteilla.

Monesti ongelma tilanteissa halutaan ratkaista tilanne varmasti teoreettisesti oikein ja siksikin mututuntuman kommentit jäävät varjoon. Saatamme jäädä paitsi hyvistä ratkaisuista, mutta myös jätämme ruokkimatta tuota nopeaa ja ainut laatuista ajattelua, pahimmillaan jopa torjumme sen kokonaan pois.

 

Suomen intuitiotutkija Asta Raami kertoo: ”Intuition prosessointikyky on 11 miljoonaa bittiä sekunnissa, kun taas järkemme prosessointikyky on vain 50 bittiä per sekunti.” Intuitio pystyy siis käyttämään valtavasti enemmän tietoa sieltä varastosta, joka meidän avoihimme on tallentunut, suurelta osin meiltä tietämättä.

 

Avoin ilmapiiri on tottakai kaiken A ja O, kun tavoitteena on päästä näkemään ja tuntemaan ihmisten aitoja tunteita. Avoimessa ilmapiirissä ihmiset poistavat haarniskat, kun omaa haavoittuvaisuutta ei tarvitse enää kaikin keinoin suojata. Näin ollen se avaa mahdollisuuksia hyödyntää tunteita ja johtaa niiden kautta ihmisiä entistä laadukkaammin. Tästä löytyy monia esimerkkejä menestyviltä tiimeiltä ja onhan kirjailija itsekin ollut Jukka Jalosen kanssa luomassa nuorille jääkiekkoilijan aluille pohjan MM -kullan tavoitteluun juuri ilmapiirin osalta.

 

Käytännön vinkit / oma TOP 3

 

Kirja oli mielestäni mahtavasti rakennettu ja tykkäsin visuaalisesti havainnollistavista kuvista, jokaisella aukeamalla. Ensin käytiin käyttöohjeita ja lopussa löytyikin kattavalista mahdollisia työkaluja tunteiden johtamiseen. Poimin oman TOP kolmosen satunnaisessa järjestyksessä tähän esseen loppuun:

 

  • Ole läsnä 100%
    • Meidän kaikkien ydin tarve on tulla nähdyksi ja kuulluksi. Keskity kohtaamisissa toiseen henkilöön aidosti.
  • Nimeä tunne mahdollisimman yksityiskohtaisesti
    • Kun saamme nimettyä tunteen, se rauhoittaa aivojamme, minkä neurologitkin ovat voineet todentaa. Muista sama myös positiivisten tunteiden kanssa!
  • Ole utelias, älä tuomitseva
    • Omista tunteista, tilanteista, toisen tunteista… Näin ollen kysyt helpommin lisäkysymyksiä ja saat lisätietoa ja autat myös toista ihmistä.
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close