Tampere
16 Jun, Wednesday
11° C

Proakatemian esseepankki

me voitetaan oppiminen takaisinKirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Voittava kierre
Cristina Andersson
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Voittava kierre – Oppimistaidot ja valmistautuminen huipputuloksiin

 

Valitsin kyseisen teoksen ihan kirjan nimen mukaan selattuani PIKI-kirjaston nettihakua. Etsin kirjoja oppimisesta. Nimet oppimistaidot ja huipputulokset kiinnittivät huomioni ja haluni lukea teos. Olen suhteellisen kilpailuhenkinen, eniten itseäni kohtaan, kun taas häviämään muille, vaikka korttipelissä olen hyvä.

Mitä on voittaminen?

Tarkoittaako voittaminen aina sitä, että joku häviää? Ei aina. Eikä tässä teoksessa oikeastaan kertaakaan. Voittavassa kierteessä voittamista tutkitaan oppimisen avulla ja pyöritään itsensä voittamisen ympärillä. Kirjassa esitetään useita henkilökohtaisia tarinoita voittamisesta, kun kirjoittaja oli kysynyt ja saanut vastauksen 35 eri taustaiselta henkilöltä kysymyksiin:

  1. Mitä voittaminen mielestäsi on? Millä ehdoin voisit kutsua jotain kokemusta voittavaksi kokemukseksi?
  2. Minkälaisia henkilökohtaisia kokemuksia sinulla on voittamisesta?
  3. Minkälaisia ominaisuuksia on sellaisilla ihmisillä tai ryhmillä, joita pidät voittajina?

Vastauksia tuli hyvin laidasta laitaan urheilusta tunteisiin. Mielenkiintoinen voittamistarina kuului keski-ikäiseltä mieheltä, joka purskahti hillittömään itkuun isänsä hautajaisissa. Tilanne oli hyvin surullinen mutta kyseiselle miehelle tunne oli suuri voittamisen tunne, koska ei ollut koskaan näyttänyt tunteitaan avoimesti ja voimakkaasti.

Cristina haastatteli 2002 vuonna Suomen mestaruuden voittaneita Jokereita. Hän kysyi joukkueen kapteenilta, että ”mitä on voittaminen ja miten voitetaan?” Kapteeni vastasi ”voittaminen on vain jotain mikä tapahtuu. Sen täytyy antaa vain tapahtua.”

Voittamiseen eli lopputulokseen keskittyminen ei ole keino voitokkaaseen lopputulokseen. Suoritukseen keskittyminen ja siinä parhaiten onnistuminen takaa voittamisen.

Tahdonvoima

Tahdonvoima on minulle hyvin mielenkiintoinen aihe, koska uskon siihen täysin. Uskon, että pystyy lähes mihin vaan ja tahdonvoima on siihen merkittävin polttoaine. Tahdonvoima ja periksiantamattomuus ovat voittamaton yhdistelmä. Kuinka voisit voittaa henkilöä, joka tahtoo voittaa enemmän kuin mitään eikä aio koskaan luovuttaa? Suosittelen, että olet se henkilö.

Kirjassa tahdonvoima on jaettu kolmeen osaan:

  1. Volitio eli sisäinen halukkuus, sisältää mentaalista energiaa.
  2. Intentio eli sisäinen halukkuus kohdistettuna ja energisoituna ulkoisiin tavoitteisiin jahaasteisiin.
  3. Muuntuva viritys eli elementti, joka säätelee kahden aikaisemman välistä suhdetta.

Pari, intentio ja volitio muodostavat tahdonvoiman. Volitio on yhteytesi unelmiisi, haaveisiisi ja toiveisiisi. Se antaa voimaa jatkaa unelmoimista ja haaveilemista, aina vain paremmista ja suuremmista saavutuksista. Se yhdistää sinua elämäsi tarkoitukseen. Koen itse, että volitioni on suuri. Haaveilen ja mielikuvittelen itseäni tulevaisuudessa ”kun olen saavuttanut” jotain. Olen huomannut, että jopa vaikeinakin hetkinä ajatukseni näkevät pitkälle, aikaan, jolloin olen selvinnyt ongelmistani ja tullut menestyksekkäämmäksi sen myötä. Tämä unelmointi sisältää kuitenkin harvoin energiaa suunnitelman tekoa varten. Volitio lisää mentaalista energiaa haaveiluun ja kasvattaa siten tahtoa ja halua, mikä tarkoittaa sitä, että prosessin edetessä volitio alkaa sörkkimään intentiota.

Intentio on tahto energisoitua konkreettisilla ja usein ulkoisilla haasteilla, joissa ulkopuoliset usein saattavat jollain tapaa arvioida suorituksen onnistumista. Se kohdentaa ajatukset ja asenteet prosessiin. Eli kovan näyttämisen halun omaavan henkilön intentio on korkealla? Tästä tunteesta tunnen itseni vahvasti myös, mutta oikeastaan pitkällä tähtäimellä. Minua motivoi suuresti, etenkin epäilijöille näyttämisenhalu, mutta yksittäisissä teoissa ja niistä selviämisessä haluan näyttää ja osoittaa kykyni vain itselleni. Se on mielestäni terve suhtautumistapa näyttämisenhaluun. En tee kaikkea vaan itseäni varten mutta nykyhetken valinnat kyllä.

 

Tunnistan suuresti tahdonvoiman tunteita näyttelijä toiminnassani. Se sai alkunsa täysin haaveilusta ja unelmoinnista. Tarpeeksi sitä volitiota, niin intentio heräsi. Hain siis opiskelemaan näyttelemistä, luin alan kirjallisuutta, katsoin eri tavalla elokuvia ja muuta esiintyvää taidetta. Oppimisprosessi oli hurja.

 

”Volitio saa sinut astumaan vison virtaan, kun taas intentio antaa puhtia uida eteenpäin.”

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close