Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Matkalla menestykseen?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Alkusanat

Jos minun täytyisi kuvailla nykyistä itseäni ja arkeani, pitäisi minun kertoa olevani ajoittain optimistinen ja luovia ratkaisuja mielivä nuori, joka on päässyt opiskelemaan unelmiensa kouluun, asuu lempparikaupungissaan ja on perustanut huipputiimin nimeltä Hurma superlahjakkaiden ihmisten kanssa. Teen koulun ohella työtä, jota rakastan, ja arkeeni on pian tulossa kauan kaivattuja jännittäviä muutoksia. Olen asunut aiemmin ulkomailla ja täten toteuttanut elämäni suurimman unelman ennen 20 vuoden ikää. Minulla on upeita ystäviä ja mahtava perhe, olen taloudellisesti vakaassa tilanteessa ja nautin arjestani. Kaikkeen tähän onnellisuuteen pohjaten joku voisi kuvailla minun olevan onnekas, siunattu ja näinollen elämäni spekseihin tyytyväisenä olevana jopa omassa pienessä arjessani menestynyt. Tai mikäli en vielä menestynyt, niin ainakin oikealla tiellä menestykseen.

Tässä kauniissa tilanteessa olen uskonut olevani. Niin, elämäni on tietysti samaa, mutta lukemani John C. Maxwellin 3 menestyksen avaintekijää turmeli kuvitelmani elämäni menestyksekkyydestä totaalisesti. Mitä siis oikeastaan tarkoittaa olla menestynyt?

 

“Not all those who wander are lost.”

Hölmösti suomennettuna kaikki haahuilevat eivät ole eksyksissä – paitsi että Maxwellin mielestä he ovat juurikin sitä. Monet ihmiset ovat tyytyneet ajelehtimaan elämässä antaen sen kuljettaa heitä minne se ikinä tahtookaan. Jotkut eivät kutsuisi tätä edes tyytymiseksi, vaan rennoksi ja miellyttäväksi tavaksi viettää elämää. Maxwell kuitenkin kuvailee tällaisen määränpäättömän harhailun olevan ajoittain hauskaa johtamatta elämääsi kuitenkaan mihinkään. Kyseessä on lähes tarkoituksellinen passiiviseksi heittäytyminen antaen asioiden edetä entiseen malliin hyödyntämättä omaa täyttä potentiaalia ja hukkaamalla elämäsi tarkoitusta. Elämässäsi on monta polkua, joita kulkea, ja monta suuntaa, joista valita. Silti jokainen valitsemasi suunta, joka ei vie sinua lähemmäs unelmaasi, on väärä.

Yogi Berraa siteeraten: “jollet tiedä, minne olet menossa, saatat joutua jonnekin muualle.” Unelma antaa sinulle syyn lähteä liikkelle, polun, jota käydä ja maalin, johon tähdätä. Ensimmäisiä askelia menestysmatkallasi on siis määrittää unelmasi ja liikkua joka päivä lähemmäs unelmaasi polulta harhailematta. Lisäksi voidaksemme muuttua meidän on ensin oltava tietoisia siitä, mitä me olemme. Menestysmatkasi lähtö- ja lopetuspisteet täytyy siis olla selvillä matkaa aloittaessasi. Huipulle pääseminen edellyttää unelmaa ja voimakasta sitoutumista siihen.

 

“Good things come to those who wait.”

Vastuunotto on tajuttoman tärkeää menestysmatkalla. Menestystä vaille jäävät ihmiset välttelevät vastuuta. Menestyvä ihminen sen sijaan ymmärtää, ettei mitään tapahdu, ellei astu esiin ja ota täyttä vastuuta ajatuksista ja teoista. Ainoastaan vastuunottamisen jälkeen kykenet tarkastelemaan itseäsi rehellisesti, arvioimaan vahvuuksiasi ja heikkouksiasi ja aloittamaan muutoksen elämässäsi.

Kuka tahansa kykenee löytämään syitä huonolle asenteelle, olivatpa olosuhteet kuinka hyviä tahansa. He keksivät aina tekosyitä menestymättömyydelleen. Menestyvät ihmiset eivät sen sijaan selittele, vaikka heillä juuri olisikin olosuhteet tehdä niin. Olosuhteet voivat olla millaiset hyvänsä – silti he tekevät parhaansa ja jatkavat eteenpäin. Jopa kaikkein pahimmassa tilanteessa sellaiset ihmiset, joissa on potentiaalia, saavat paljon aikaan. George W. Cranea siteeraten: “Missään työssä ei sinällään ole tulevaisuutta. Tulevaisuus on siinä henkilössä, joka työtä tekee.”

On sanottu, että sitoutuminen on vain toinen nimi menestykselle. Mikäli tiimin jäsenet ovat asiallenne yhtä omistautuneita kuin sinä, menestystä ei voi estää. Ota siis vastuu ja sitoudu tekemiisi päätöksiin – ja tee se niin itseäsi kuin tiimiäsikin varten.

 

“The key to success is playing the hand you were dealt like it was the hand you wanted.”

Menestys vaatii luopumista. Se vaatii ajan uhraamista, asioiden raakaa priorisointia ja järkkymätöntä määrätietoisuutta. Kasvu ilman muutosta on mahdotonta, mutta siitäkään huolimatta useimmat ihmiset eivät halua muuttua. He haluavat nähdä haluamansa muutoksen maailmassa ennenkuin ovat valmiita tekemään sitä itsessään.

Kirjailija Gail Sheehy on sanonut: ”Jollemme muutu, me emme kasva. Jollemme kasva, me emme tosiasiassa elä. Kasvu edellyttää väliaikaista turvallisuuden tunteesta luopumista. Se voi merkitä luopumista tutuista mutta rajoittavista tottumuksista, turvallisesta mutta tympeästä työpaikasta, arvoista, joihin ei enää usko, tai ihmissuhteista, jotka ovat käyneet tarkoituksettomiksi. Ihmiset pelkäävät eniten uuden askeleen ottamista. Heidän tulisi kuitenkin pelätä täysin päinvastaisia asioita.”

On tärkeää, että olet valmis maksamaan kasvun hinnan menestystäsi varten. Kasvun hinta on se, että se voi toisinaan tuntua epämukavalta. Se vaatii sellaista aikaa, jota muuten voisit käyttää vapaa-ajan harrastuksiin. Se vaatii rahaa ja resursseja. On jatkuvasti muututtava ja otettava riskejä, ja siksi monet lakkaavat kasvamasta – hinta nousee liian suureksi. Kun kuitenkin vertaat kasvun hintaa vaakakupin toiseen puoliskoon, eli rajoittuneeseen elämään, jossa omat kyvyt ja edellytykset jäävät toteuttamatta, huomaat toivottavasti kasvun olevan uhrauksien arvoinen. Menestys vaatii aina ponnisteluja – et voi vain istua ja odottaa, että elämä kaappaa sinut syliinsä ja alkaa kehittää sinua.

Siispä tyrmätään tämäkin kliseinen sitaatti, joka väittää sinun täytyvän pelata sinulle jaetut kortit niin kuin ne olisivat olleet kortit, joita olit toivonutkin. Menestys vaatii luopumista, ja välillä luopuminen koskee joitakin sellaisia mahdollisuuksia, jotka eivät antaisi tilaa täydelle potentiaalillesi. Oman ammattini, eli kortinjakajan, näkökulmasta minun täytyy vahvistaa, että jokaista kättä ei tosiaankaan ole pakko pelata – aina voi foldata.

 

”If you dream big enough anything can come true”

Vaikka unelma onkin matkasi päätepiste ja näinollen ainoa tapa varmistaa kulkevasi oikeaan suuntaan, ei maailman suurinkaan unelma silti yksinään riitä. Unelman kanssa käsi kädessä kulkee aina myönteinen asenne – jos sinulla on toinen, muttei toista, et pääse kovin pitkälle. Ihminen, jolla on pelkkä unelma, on vain uneksija. Myönteinen asenne ilman unelmaa taas luo miellyttävän ihmisen, jolla ei kuitenkaan ole kehittymisen edellytyksiä. Unelma yhdessä myönteisen asenteen kanssa synnyttää ihmisen, jonka mahdollisuuksilla ja potentiaalilla ei ole rajoja. Tällainen yhtälö saa suuria aikaan. Päästäksesi pitkälle ja oikeaan suuntaan tulet tarvitsemaan molempia.

On itse asiassa niin, että asenteesi ei ole menestyksen kannalta pelkästään välttämätöntä. Jos kuvitellaan menestyksen maaliviivalla olevan yhtä aikaa älykäs ihminen, lahjakas, kouluttautunut, teknisesti lahjakas, resurssirikas ja ahkera työnraataja, ei kukaan heistä siltikään pysty voittamaan kisaa. Ohi juoksee aina se ihminen, jonka vahvuus on myönteinen asenne. Sinun asenteesi on tärkein tekijä siinä, tuletko saavuttamaan unelmasi.

Mikäli epäilet omaa asennettasi, listaa kirja erinomaisen asenteen seitsemän tunnusmerkkiä. Niitä ovat seuraavat: 1. Usko itseen, 2. Halukkuus nähdä toisissa heidän parhaat puolensa, 3. Kyky nähdä mahdollisuuksia kaikkialla, 4. Ratkaisukeskeisyys, 5. Antamisen halu, 6. Sitkeys sekä 7. Vastuu omasta elämästä.

Yksi Maxwellin tärkeä pointti unelman ja asenteen yhteistyöstä oli myös unelman konkreettisuus – unelmaksi ei nimittäin kelpaa esimerkiksi onnellisuus. Onnellisuuden tavoittelu on niin abstrakti tavoite, ettet koskaan tule täyttämään sitä, vaan tulet aina päättömästi havittelemaan lisää. Maxwellin mukaan onnellisuuden tunteeseen ei voi yksinkertaisesti luottaa menestyksen mittarina.

 

Believe you can & you’re halfway there

Ylemmässä kappaleessa opimmekin jo, että kumpikaan asenne tai unelma eivät yksinään riitä – tarvitset niitä molempia menestyäksesi. Tiedämme siis tämän inspiraatiositaatin olevan valheellinen jo nyt; pelkkä uskominen ei tuo sinua puolitiehen. Viimeinen kirjasta nappaamani oppi kuitenkin on, että tosiasiassa et välttämättä koskaan tule olemaan perillä tai edes puolitiessä.

Menestys on matka. Se on oman itsesi kehittämistä loppuun asti. Useimmat juhlivat valmistumispäivänään loppuelämänsä vapautta kirjoista, oppimisesta ja pänttäämisestä, yleinen tokaisu on “onneksi se on ohi”. Heidän toiveensa on päästä keräämiensä taitojen avulla hyviin töihin. Sen kaltainen ajattelu ei kuitenkaan vie ihmistä keskitasoa ylemmäs. Jos haluat lähteä menestysmatkalle, kasvusi on jatkuttava lähes tauotta. Jos siis huomaat kesken matkan alkaneesi toistella “joko ollaan perillä” -kysymystä, olet väärillä urilla. Muotoile kysymys ennemmin aina seuraavanlaiseen muotoon: “olenko menossa oikeaan suuntaan?”

Yksi Maxwellin suosittelema metodi on perehtyä yhteen aihealueeseen tunnin ajan viitenä päivänä viikossa. Earl Nightingale on aikoinaan sanonut, että tällaista suunnitelmaa noudattavasta ihmisestä tulee viidessä vuodessa tämän aihealueen asiantuntija. On tärkeää priorisoida vapaa-aikaasi ja arkeasi. Aikasi on kallista, siispä sinun pitäisi uhrata aikasi ja energiasi ainoastaan elämäsi tärkeimmille asioille.

 

Loppusanat

Näin tyrmättyämme yleisimmät kliseiset sitaatit ja harhaluulot menestyksestä palataan takaisin alkusanojen kysymykseen: mitä menestys sitten oikein on? Yksi kirjan lauseista alkaakin sanoin “kun olet saanut ilmaistua elämäsi tarkoituksen…” Ihan pikkujutusta ei siis ole kyse. 3 avaintekijää menestykseen määrittää menestyksen kolmen kriteerin avulla: menestys on tietoisuutta elämänsä tarkoituksesta, ihmisenä täyteen mittaan kasvamista ja siementen kylvämistä toisten hyödyksi. Kirjassa mainittiin kuitenkin myös kolumnisti Whit Hobbsin määritelmä menestyksestä, joka vastaa omaa näkemystäni paremmin.

“Menestys on sitä, että kun heräät aamulla – olitpa kuka hyvänsä, missä hyvänsä, kuinka vanha tai nuori hyvänsä – niin kimmahdat ylös sängystä, koska on jotain, mitä rakastat tehdä, mihin uskot ja missä olet hyvä, ja pysyt hädin tuskin nahoissasi päästäksesi tekemään sitä taas tänään.” – Whit Hobbs

Aihetunnisteet:
Kommentoi