Tampere
30 Jan, Monday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Mash Groupin talousvaikeudetKirjoittanut: Jesse Pihkanen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Suomen suurin finanssiteknologiayritys Mash Group ajautui maksuvaikeuksiin.

Talouselämä uutisoi tänään keskiviikkona 19.11.2019 Mash Groupin joutuneen maksuvaikeuksiin. Mash Group on Suomen suurin finanssiteknologiayritys, joka tarjoaa kuluttajille maksuluottoa ostosten yhteydessä. Mash toimii Suomen ohella myös Ruotsissa, Puolassa, Espanjassa ja Luxemburgissa. Monet verkkokaupat ja kivijalkamyymälät käyttävät Mashia yhtenä maksuvaihtoehdoista. Tämä luo ruotsalaisen Klarnan tavoin asiakkaalle mahdollisuuden maksaa ostos erissä. Mash saikin alkunsa pikavippiyrityksenä, mutta on sittemmin jättänyt pikavippien myöntämisen ja keskittynyt finanssiteknologian kehittämiseen.

Mash ajautui talousvaikeuksiin, kun sen joukkovelkakirjalaina, suuruudeltaan 17.7miljoonaa on määrä erääntyä torstaina 21.11.2019. Mikäli Mash ei pysty velkaa kuittaamaan, erääntyvät myös ristiinerääntymisehtojen nojalla muut maksuvelvoitteet, suuruudeltaan 190 miljoonaa euroa.

Voidaankin todeta Mash Groupin olevan melkoisessa pulassa, mikäli velkojen perintä alkaa. Vielä vuosi takaperin Mashin kerrottiin pohtivan pörssiin listautumista koska yrityksen kasvu on ollut todella vahvaa viimeisimpinä vuosina. Perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Tommi Lindforssin mukaan Mash Group ei ole kuitenkaan ajautumassa konkurssiin, vaan yritys pitää ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa pohditaan useita ratkaisuja velkajärjestelyjen varalle. Käytännössä Mash tarvitsisi siis pikaisen rahoituksen kuitatakseen erääntyvän velan.

Talousvaikeuksiin johti ongelmat yhtiön taseen kanssa. Tommi Lindfors kommentoi:
”Me joudumme maksamaan summan kauppiaalle saman tien, ja se vaatii meiltä tasetta. Kun etukäteen suunnittelimme tätä, kuvittelimme että reaaliaikaisen järjestelmän rakentaminen ja teknologian myyminen eri maihin olisi se vaikea osuus. Mutta suurin osa ajasta on mennyt rahoituksen hankkimiseen. Pääoma on kuitenkin toimintamme polttoaine”.

Muuttaakseen liiketoimintamalliaan vähemmän pääomaa sitovaksi Mash Group on yrittänyt neuvotella sopimuksia eurooppalaisten pankkien kanssa niin, että se olisi pankkien teknologiatoimittaja. Kun nyt se antaa kuluttajaluottoja omasta taseestaan, teknologiatoimittajana luotot olisivat puolestaan pankkien taseessa.

Alma talentin analyytikko Ari Rajala kommentoi Mash Groupin tapausta seuraavasti:
”Voimakas kasvu toki sitoo pääomia, mutta reservi on ainakin viime vuoden taitteessa ollut mielestäni riittävän suuri, eikä viitannut silloin minkäänlaisiin maksuvaikeuksiin”.

Yhtiö kommentoi positiivisesti rahoitustilannettaan viimeksi syyskuun puolivälissä, joten tieto siitä että se ei nyt pystynyt maksamaan lainaansa, tuli yllätyksenä monille. Yrityksen tulevaisuus näytti valoisalta ja innokkaita sijoittajiakin löytyi lukuisia. Onkin mielenkiintoista nähdä, pystyykö Mash Group vastaamaan taloudellisiin haasteisiin ja jatkamaan markkinoilla haastaen kilpailijoitaan, vai nouseeko Mash Groupin tilalle jokin toinen maksuratkaisuja tarjoava kotimainen yritys.

https://www.talouselama.fi/uutiset/mash-maksuluottoa-tarjoava-suomen-suurin-finanssiteknologian-yhtio-vaarassa-tarvitsee-kymmenien-miljoonien-rahoituksen-ennen-torstaita/46768f16-557f-4800-9f3d-9c88a5b36bfc

https://teampreneur.blogspot.com/2019/11/mash-groupin-talousvaikeudet.htmlValmis

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close