


Mansen Maalarit: Neljän toiminimimaalarin tarina
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Onnistu tiimityössä - Tiimin jäsenen kirja |
Jari Salminen |
Johdanto:
Yrittäjyys on vienyt minua aina mennessään. Sitä on useasti miettinyt, mikä vuodesta toiseen saa minut toimimaan yrittäjänä ja vastaus on aika selvä. Voin tehdä sitä, mitä juuri haluan. Mielestäni yrittäjyys on mahdollisuuksien maailma, jossa haluan olla itse temmeltämässä. Olen nuoresta iästäni huolimatta toiminut erilaisissa projekteissa ja kerännyt itselleni kokemusta yrittäjänä olemisesta. Sitä on tullut järjestettyä stand-up iltaa, pyöritettyä kesäkahvilaa sekä maalattua taloja. Yksi näistä projekteista on ollut vertaansa vailla. Se on Mansen Maalarit eli minun ja kolmen kaverini perustama maalausalan yritys, joka on erikoistunut puutalojen ulkomaalauksiin.
Tulen kirjoittamaan Mansen Maalareista kolmiosaisen esseesarjan, jossa tullaan käymään läpi sitä, mistä Mansen Maalarit ideat lähti liikkeelle, miten ensimmäinen kesä luonnistui, mitä tapahtui seuraava vuonna ja missä tilanteessa maalausfirmamme on tällä hetkellä. Tämä ensimmäinen essee tulee painottumaan siihen, mistä kaikki alkoi ja miten ensimmäinen Mansen Maalareiden kesä sujui. Valitsin ensimmäiseen esseeseen lähteeksi Jari Salmisen kirjan “Onnistu tiimityössä – Tiimin jäsenen kirja” (2017) sekä Alma Talent kirjat julkaiseman Kauppalehden artikkelin “Valmentavan johtajuuden 5 haastetta – tartu näihin ja saat toimivan tiimin” (2022).
Mistä kaikki lähti:
Kaikki alkoi 2021 alkuvuonna, kun kesätyöt alkoivat taas hiipiä mieleen. Mietimme yhdessä ystäväni Rasmus Kauton kanssa, että mitä sitä ensi kesänä pitäisi alkaa tekemään. Ainahan sitä miettii, että joku työpaikka olisi mukava löytää, mutta mikään ei oikein kuulostanut omalta jutulta. Totesimmekin nopeasti yhteen ääneen, että “Pitäisikö jotain taas ruveta yrittämään”. Eräänä päivänä Rasmus oli yhdessä veljensä Amos Kauton kanssa kävelyllä ja he alkoivat pohtimaan kesätöitä. Amos oli innostunut myös yrittäjyydestä ja ehdottikin Rasmukselle, jos alettaisiin jotain tekemään yrittäjinä. Ei siinä kauaa mennytkään, kun lenkki omakotitalo alueella sai ajatukset suuntautumaan maalia kaipaavia omakotitaloja kohtaan. Yrittämisen kohde tulikin keksittyä nopeammin kuin luultiin.
Idean keksittyä Rasmus päätti soittaa minulle ja ehdottaa, että lähtisinkö maalaamaan taloja ensi kesänä. Minut tuntien vastausta ei tarvinnut paljoa miettiä. Tottakai olin mukana, kun kyseessä oli uusi ja mielenkiintoinen projekti. Sovimmekin, että pidetään porukalla kokousta asiasta ja sovimme päivän, milloin lähdemme suunnittelemaan eteenpäin tulevaa kesäämme. Päiväksi valikoitui 11.2.2021. Kun saavuin kokoukseen, minulle ilmoitettiin, että Amoksen kaveri Veeti Lepola olisi vielä tulossa paikalle. Opiskelimme kaikki tähän aikaan Ylöjärven lukiossa Yrittäjyyslinjalla. Minä ja Rasmus abeina sekä Amos ja Veeti ensimmäisellä vuosikurssilla. Tämän takia Veeti oli myös minulle tuttu.
Tiimin kasaaminen luonnistuikin varsin helposti ja jälkeenpäin kun miettii, on ollut todella hyvä asia, että uskallettiin perustaa tiimi, jossa kaikki eivät vielä tunteneet toisiaan niin hyvin. Salminen (2013, 31) toteaa, kuinka huipputiimissä tunnuspiirteitä ovat esimerkiksi päämäärän tavoittelu kohdistamalla resurssien tehokasta käyttöä sekä yhteisen päämäärän selkeytyminen. Vaikka tuossa vaiheessa ei vielä voitu kutsua meitä huipputiimiksi, näin päämäärässä ja resurssien käytössä samoja piirteitä. Huomasimme nopeasti, että meillä kaikilla on jonkinlaista kokemusta maalauksesta. Maalattu ollaan mm. Ennestään omakotitaloja ja mökkejä perheen/sukulaisten kanssa. Olikin yksimielistä, että tämä tiimi lähtee toimimaan maalausalalla ja yritys päätettiin perustaa 11.2.2021.
Brändin luominen:
Kun oli niin sanotusti kätelty ja sovittu, että lähdemme tämän tiimin kanssa maalaamaan, oli seuraava askel lähteä konkretisoimaan asioita. Maalausalalla toimimisessa itsessään on hyvä puoli se, että se ei vaadi paljoa alku investointeja. Lähinnä oleellisempana ovat maalaustelineet, työvaatteet, maalaustarvikkeet sekä kulkine, millä näitä kuljetetaan. Maalausala on hyvin kilpailtu toimiala, joten se tarkoitti sitä, että meidän piti luoda itsellemme selkeä brändi, jolla lähdemme viemään itseämme markkinoille. Lähtökohta maalausalalla on kumminkin se, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Talot eivät loppuisi kesken, mutta mielestämme toimijoiden pitää olla luotettavia ulospäin ja onnistunut markkinointi brändin avulla herättää sitä.
Kun lähdimme miettimään brändiämme, halusimme sen olevan luotettava, mieleenpainuva sekä selkeä. Näillä peruspilareilla saimme nopeasti mallinnettua sen, että firmamme pääväri tulee olemaan sininen ja siinä rinnalla käytämme valkoista. Eli aika perinteiset värit, jolla saimme mielestämme herätettyä luottamusta. Valikoimme vielä erikseen sinisen sävyksi “Royal Blue”-sävyn, joka sopi mielestämme parhaiten kokonaisuuteen. Näillä osin Amos sai aloitettua brändin luomisen. Salminen (2013, 49) kertoo, kuinka tiimissä on välillä myös hyvä tehdä yksin hommia sen sijasta, että kaikki tehtäisiin tiiminä. Mielestäni meillä tämä tilanne oli selkeästi se, kun Amos halusi intohimoisesti lähteä viemään brändiämme eteenpäin. Hänestä näki sen, kuinka hän tietää, mitä on tekemässä. Näimme tässä kohtaa tiiminä parhaaksi tavaksi antaa hänen luovuutensa kukkia ja antaa hänen rauhassa hoitaa markkinoinnin alkumetrejä omalla tavallaan.
Yksi mieleenpainuvimmista asioista oli nimen keksiminen. Halusimme nimen olevan mieleenpainuva ja sellainen, jolla on jokin merkitys. Itse olen meidän tiimistämme ainoa “paljasjalkainen” tamperelainen. Tämä loi minulle fiiliksen siitä, että nimessä pitää Tampere näkyä jollain tavalla. Pohdimme yhdessä nimiä ja heittelimme kaiken maailman “maalauspalvelu” muotoisia sanoja fläppitaululle, mutta mikään ei tuntunut omalta. Tein omaa tutkimustyötä hakukoneessa ja lopulta mieleeni tuli, että voisiko nimi olla vaikka “Mansen Maalarit”. Jätkät menivät hiljaiseksi ja silmistä näki, että nyt alkoi kiinnostamaan. Ensin selitin, että Mansehan tarkoittaa Tamperetta eli on Tampereen kutsumanimi. Se on sellainen rempseä nimitys, joka minun mielestäni ainakin iskee hyvin paikallisiin. Porukalla sovimme yhteen ääneen, että tällä mennään eteenpäin ja tästä alkaa Mansen Maalareiden, neljän nuoren pirkanmaalaisen nuoren yrittäjän tarina.
Ensimmäinen asiakas ja ensimmäinen kesä:
Kesä alkoi lähestyä ja aika riensi nopeammin kuin olimme kuvitelleet. Kevään aikana olimme päättäneet yhteisymmärryksessä, että yritysmuotomme tulee olemaan toiminimi eli yksityinen elinkeinon harjoittaja. Tämä tuntui kulurakenteen puolesta helpoimmalta ratkaisulta. Hoidimme asian niin, että minä patentoin nimen omalle toiminimelle, ettei sitä kukaan pysty viemään ja muut perustivat omat toiminimet omilla nimillään. Mansen Maalarit toimi ns. alustana meille kaikille neljälle.
Ensimmäinen maalauskohteemme oli Rasmuksen ja Amoksen perheen talo. Se oli maalauskohteena helppo tapa lähteä harjoittelemaan, minkälainen maalausprosessi talolle tulee olemaan. Meillä oli ohjeistamassa ensimmäisessä kohteessa tuttava piiristä löytyvä maalausalan ammattilainen, joka piti meille ns. koulutuspäivän veljesten talolla. Koulutuspäivästä saatujen oppien ja ensimmäisen maalatun talon jälkeen oli aika lähteä etsimään maalauskohteita kesälle. Kun mietin meidän myynnin aloittamista ensimmäistä kesää varten, voin todeta kauhuissani, kuinka myöhässä olimme oikeasti myynnin kanssa. Aloitimme maalauskohteiden myymisen huhtikuun aikana, joka on aivan liian myöhään. Näin jälkiviisaana maalauspalvelut myydään lähtökohtaisesti edeltävän syksyn/talven aikana. No tämähän ei meitä sen enempää mietityttänyt sillä asenne oli sillä tasolla, että homma lähtee rokkaamaan. Salminen (2013, 68) toteaa, kuinka aito tiimityöskentely tukee ihmisten mielestä arvostusta työtä sekä työyhteisöä kohtaan. Tämä kertoo mielestäni siitä, miten meillä tiimityöskentely on ollut aitoa alun alkaen. Olemme kokeneet merkitystä työlle, jonka takia emme ole lannistuneet pienistä vastoinkäymisistä.
Myyntiä teimme käytännössä Länsi-Tampereen/Ylöjärven alueella, koska se oli meille lähtökohtaisesti kaikista tutuinta. Myyntimme tapahtui käytännössä ovelta ovelle myynnin sekä markkinoinnin avulla. Ovelta ovelle myynti oli vaikeaa ja lukuisista ovista huolimatta emme kauhean montaa tarjousta saaneet aikaiseksi. Elettiin huhtikuun loppua, kun saimme ensimmäisen potentiaalisen yhteydenoton sähköpostiimme. Kyseessä oli kaksi kerroksinen puutalo, johon piti tehdä huoltomaalaus sekä homepesu. Kävimme yhdessä tiimin kanssa paikan päälle katsomassa kohteen kunnon sekä kirjaamaan kohteesta tarkemmat tiedot tarjousta varten. Kun olimme asiakkaan kanssa keskustelleet ja pohtineet eri vaihtoehtoja, asiakas halusi tarjouksen kohteesta. Viikko tarjouksen lähettämisestä oli onnen päivä, sillä saimme ensimmäisen maalauskohteemme. Voi sitä ilon ja onnen päivää. Alma Talent kirjat (2022) todetaan, kuinka yksi tiimin haasteista voi olla se, että ei aseteta kunnollisia tavoitteita. Halusin nostaa tämän matkaltamme esiin siltä kantilta, että emme tehneet ikinä sen suurempaa suunnitelmaa sille, miten tavoitteisiin päästään. Toimimme summa mutikassa, emmekä sen suuremmin ajatelleet, mikä olisi tehokkain keino päästä tavoitteisiin. Ensimmäiseen tavoitteeseen päästyä eli ensimmäisen kaupan saatua tajusimme, että asetetaan selkeät raamit sille, että kesä tullaan saamaan täyteen ja miten kävikään.
Kun jälkeenpäin palaa noihin aikoihin tajuan, että ensimmäisen kohteemme jälkeen emme oikeastaan tehneet ollenkaan ovelta ovelle myyntiä vaan kaikki meidän kohteemme tulivat markkinoinnin avulla. Se kertookin siitä, että olimme onnistuneet oikeasti luomaan jo itsellemme markkina-asemaa. Kesä 2021 kului nopeasti, sillä maalaus vei alku kesästä kaiken ajan. Mutta pitkät työpäivät tuottivat tulosta. Salminen (2013, 73) puhuu “onnistumisen”-asenteen luovan kannustavaa ja sekä positiivista ilmapiiriä tiimiläisten ympärille. Uskon meidän tiimillämme näkyneen tämän “onnistumisen”-asenteen ja “me”-asenteen, sillä kesän lopputuloksesta voi todella olla ylpeä. Maalasimme 1,5kk aikana seitsemän omakotitaloa ja olen siitä määrästä edelleenkin todella ylpeä. Olisimme saattaneet jatkaa hommia jopa pidemmälle kesää, mutta minulla armeijaan lähtöön koitti, joka supisti sesongin meille aika lyhyeksi. Mutta toisaalta hyvä niin, saimme levättyäkin kesän aikana kunnolla, sillä ei tuollainen rupeama kaikista kevyin ole varsinkaan helle aikaan.
Ajatuksia kesästä ja mitä tulevaisuudessa:
Kun palaan miettimään vuoden 2021 maalaus kesää, tulee todella lämpimiä muistoja mieleen. Neljä nuorta toiminimiyrittäjää, maalaustelineet, vuokrattu peräkärry ja minun passatti olivat se, mistä kaikki lähtivät liikkeelle. Lähtökohtana se, että perustimme yrityksen helmikuussa, teimme markkinointia kevään ja aloitimme myynnin vasta huhtikuussa, olivat todella älytön yhtälö. En edes käsitä, miten lopulta pääsimme noin hienoon lopputulokseen 2021 kesän aikana. Nyt kun sitä miettii, olihan meillä kaikilla aivan todella suuri palo työtä kohtaan eikä pelkästään työtä vaan erityisesti yrittäjyyttä kohtaan. Salminen (2013, 114) kertoo, kuinka toimivassa tiimissä osataan pysähtyä nauttimaan sitä, mitä olemme saaneet aikaiseksi. Tämä näkyikin siinä, että kesällä jokaisen kohteen jälkeen pysähdyimme katsomaan, mitä saimme aikaseksi. Onnistunutta urakkaa on syytä juhlia. Kaiken kaikkiaan näimme sen, että meissä kaikissa on tahdonvoimaa ja hommat hoituvat, vaikka mikä olisi. Se on asenteesta kiinni. Periksiantamattomuus, rohkeus ja tahto, siitä Mansen Maalarit on tehty.
Seuraavassa esseessä aion yhdessä Rasmus Kauton kanssa käydä läpi sitä, minkälainen oli Mansen Maalareiden toinen vuosi. Mitä lähdimme parantamaan, mitä ongelmia tuli vastaan, miten 2022 erosi vuodesta 2021 kahden Mansen Maalarit yrittäjän näkökulmasta. Palataan asiaan seuraavan esseen parissa.
Lähteet:
Salminen, J. 2013. Onnistu tiimityössä. Tiimin jäsenen kirja. Helsinki: J-Impact Oy
Alma Talent kirjat. Valmentavan johtajuuden 5 haastetta – tartu näihin ja saat toimivan tiimin. Kauppalehti 1.8.2022. Viitattu 19.3.2023 https://www.kauppalehti.fi/kumppanisisallot/alma-talent/kirjat/valmentavan-johtajuuden-5-haastetta-tartu-naihin-ja-saat-toimivan-tiimin/