Tampere
23 Apr, Tuesday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Managerin blogisarja. Osa 5.



Kirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Edellisestä kirjoituksesta on ehtinyt kulua taas tovi aikaa. Koulun joululomat on nyt vietetty ja jälleen on aika palata sorvin äärelle. Pelaamisesta tosin en joulutaukoa pitänyt vaan taoin silloin, kun rauta oli kuumaa. Tämä kirjoitus päättääkin pitkään jatkuneen peliputken ja tämän jälkeen on aika siirtyä ainakin viikon mittaiselle tauolle pelien puolella. Viimeiseen n. 1,5 kuukauteen on mahtunut onnistumisia, epäonnistumisia ja tunteiden koko kirjo Daily Fantasyn kiehtovassa maailmassa. Oma pelisysteemi jääkiekon puolella rupeaa pikkuhiljaa hahmottumaan. Tässä esseessä pohdinkin tuota systeemiä tarkemmin.

 

Jalkapallon pelaaminen jatkuu edelleen tappiollisena, mutta jääkiekon hyvä tulos on toistaiseksi kustantanut tuon harjoittelun. Iso voitto jalkapallossa tosin on ollut jo hyvin lähellä. Voitto meni sivu suun viime hetken pelaajavaihtojen takia. Tämä, mainittu tapahtuma aiheutti, itsessäni pienen tilitin ja siitä toipuminen vei aikansa. Suunta on kuitenkin oikea ja eiköhän ne suurimmat oppirahat ole jo maksettu.

 

Strategia

 

Seuraavassa pohdin toimivaa strategiaa jääkiekon puolella. Kaikki pohdinta minkä esitän, perustuu siihen oletukseen, että strategia on voittava.

 

Strategiaa miettiessä tärkein tekijä itselleni on se, että systeemi millä pelaat, tuntuu luontevalta. Taktiikan täytyy tulla selkäytimestä, jotta reagointi viime hetken kokoonpano muutoksiin sujuu luontevasti. Myös silloin, kun oma joukkuemäärä kasvaa tarpeeksi suureksi, aikaa miettimiselle jää vähemmän. Tulee toimia ikään kuin ”automaattisesti”. Tämä korostuu entisestään jalkapallon puolella. Oma strategia on vielä työstövaiheessa. Olen nimennyt nämä työvaiheet nimellä systeemi 1 sekä systeemi 2.

 

Systeemi 1

 

Tämä on itselleni se luontaisin tapa pelata. Systeemi perustuu turnauspelaamiseen, eikä sitä tule käyttää muissa pelimuodoissa (50/50, H2H). En tässä kirjoituksessa koko omaa peliprosessia paljasta, mutta pääkohdat käyn läpi.

 

Systeemi 1 perustuu maaliodottamaan sekä pelaajien keskinäiseen korrelaatioon. Kentällisen ydin rakentuu runsasmaalisen joukkueen avainpelaajista, joilla on vahva korrelaatio keskenään. Tämä voi olla muotoa pakki + kaksi hyökkääjää, kolme hyökkääjää tai joissain harvoissa tapauksissa pakkipari + hyökkääjä. Tämän lisäksi budjetti mahdollistaa yleensä yhden 1-korin puolustajan, joka valitaan jostakin toisesta joukkueesta. Loput 3 pelaajaa + maalivahti valitaan, sen mukaan ketä saadaan. Nämä lopuksi valittavat pelaajat ovat yleensä aivan hintataulukon halvimpia pelaajia. Strategia tunnetaan myös englanninkielisellä termillä Stars and Scrubs. Systeemi 1 käytettäessä kenttä on todella epätasapainoinen ja menestykseen vaaditaan yleensä sen, että kalliit avainpelaajat osuvat isosti.

 

Systeemi 2

 

Systeemi 2 perustuu kentällisen tasapainoon sekä pelaajien keskinäiseen korrelaatioon. Tämäkin systeemi toimii turnauspelaamisessa, mutta korrelaatioelementin vuoksi ei muissa pelimuodoissa (50/50, H2H). Viime kuukausien ajan Vegasin kakkosketju on ollut tähän taktiikkaan ehkä se paras esimerkki. Koko hyökkäysketju on ollut pisteodottamaan nähden liian halpa hinnaltaan. Tämä ketju on yleensä mahdollistanut lisäksi myös 2 aivan 1-korin puolustajaa, jotka kohtaavat heikon vastustajan. Toinen vaihtoehto on ollut valita 3 hiukan halvempaa puolustajaa, mutta jotka kuitenkin ovat joukkueensa selkeitä ykköspuolustajia.

Onnistuakseen tässä taktiikassa on löydettävä pisteodottamaan nähden liian halvat pelaajat, joilla on vahva korrelaatio keskenään. Toinen yhtä tärkeä seikka on miettiä ydin, minkä varaan kentällisensä rakentaa. Esimerkiksi Vegasin kakkosketjua voi käyttää useammassa joukkueessa ja aina vaihdella puolustajia. Joissakin tapauksissa ydin on hyvä rakentaa kahden tai kolmen puolustajan varaan ja aina vaihdella tuota hyökkäysketjua. Tässäkin systeemissä joukkueeseen on yleensä pakotettu valitsemaan ainakin yksi aivan hintataulukon halvin pelaaja.

 

Yheenveto

 

Itselleni systeemi 2 on vieraampi tapa pelata. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että se voisi olla se tuottavampi taktiikka. Moni aivan huippu manageri suosiikin tätä taktiikkaa enemmän. Tarkoitus onkin ajaa systeemi 2 selkäytimeen harjoittelun kautta. On kuitenkin aivan kierroksesta riippuvainen, kumpaa taktiikkaa on järkevämpi noudattaa. Yksi virhe itselläni onkin systeemi 2 harjoitellessa ollut se, että väkisin lähden kierroksella ajamaan uutta pelitapaa sisään, vaikka systeemi 1 mukaan pelaaminen olisi ehdottomasti järkevämpää.

 

Tämä kirjoitus oli hyvä harjoitus myös siihen, kuinka prosessikuvausta voi lähteä luomaan. Itselleni teen tämän kirjoituksen pohjalta vieläkin yksityiskohtaisemman kuvauksen siitä, mitkä eri vaiheet nämä kaksi systeemiä pitävät sisällään.

 

 

Lähteet:

 

Bonnet, Kevin (2014). Essential Strategies for Winning at Daily Fantasy Sports (ePub-versio). Kevin Bonnet.

Kommentoi