Tampere
29 Jun, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Managerin blogisarja. Osa 13.Kirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Strategia: Sunnitelmasta toteutukseen
Karlöf Bengt
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esipuhe

 

Tämä blogisarjan osa jää melko todennäköisesti viimeiseksi minkä Proakatemian esseepankkiin kirjoitan. Esseepisteitä puuttuu 4 kp ja viimeisessä esseessä ajattelin käydä hieman läpi tulevaisuuden suunnitelmiani. Alkava syksy tulee olemaan viimeinen puolivuotinen TAMK:n Proakatemian, yrittäjyyden – ja tiimijohtamisen tutkinto-ohjelmassa. Joulukuussa on toivottavasti sitten valmis tradenomi.

Jäin alkukesästä pois Kahvikeisarinnasta. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä opinnäytetyö Kahvikeisarinnan B2C-asiakkuuksista. Lopulta päädyin kuitenkin aihetta vaihtamaan, jotta saan itse mahdollisimman suuren hyödyn opinnäytetyöstäni. Uutta aihetta en joutunut pitkään pohtimaan, koska jotenkin Daily Fantasyyn liittyvä lopputyö oli koko ajan yhtenä vaihtoehtona.

 

NHL

 

NHL jatkui 1.8. 24 joukkueen pudotuspeleillä. Ottelut pelataan Edmontonissa sekä Torontossa. Meneillään olevan Covid-19 tilanteen vuoksi ottelut pelataan ”kuplissa”. Liitteinä olevista artikkeleista voi tarkemmin lukea mitä NHL:n ”kuplautuminen” käytännössä tarkoittaa.

Sarjan jatkumisen ajankohta ei olisi voinut itselle paremmin sopia. Pystyn panostamaan elokuun täysipäiväisesti Daily Fantasyn pelaamiseen. Tämän seurauksena syntyi lopulta myös kirkas visio siitä, mihin opinnäytetyössäni keskityn. Tarkoitus on luoda strategia millä on mahdollista tehdä säännöllisesti 25% tulosta pelaamalla NHL:n *gpp-turnauksia. Olen myös yleisesti ottaen ollut pitkään kiinnostunut strategian luomisesta. Yksi opinnäytetyön tavoite onkin löytää yhtymäkohtia DFS strategian ja ”normaali” liike-elämän strategian luomisessa.

 

Strategia

 

Bengt Karlöf (96, 13-15) toteaa, että strategian luomisessa on kyse päätöksistä, päämäärätietoisuudesta, luovuudesta ja faktoihin perustuvasta työstä. Tämä varmistaa tulevan menestyksen.

Opinnäytetyön kautta olen päässyt pohtimaan teoreettista faktaa, joka on oman Daily Fantasy strategian taustalla. Pelaamiseni perustuu neljään keskeiseen tekijään; eri tekijöiden keskinäisen korrelaation ymmärtämiseen, todennäköisyyksien/pisteodottaman hahmottamiseen, riskienhallintaan sekä markkinapsykologiaan. En tee yhtäkään päätöstä ilman, että vähintään yksi noista neljästä tekijästä määrittyy. Voittavan pelaajan päätöksiä eivät ohjaa tunteet vaan faktat.

 

Oma strategiani sisältää kolme eri systeemiä, joiden kautta pelaan. Avaan seuraavassa kappaleessa yhden systeemin lyhyesti.

 

Ennen kuin valitaan systeemi millä pelataan, täytyy katsoa kierroksen ottelumäärä, budjetti sekä montako pelaajaa maksimissaan samasta joukkueesta saa valita. Yhden ja kahden ottelun kierroksilla malli on 3 hyökkääjää, 2 puolustajaa sekä maalivahti. Tässä mallissa saa valita yleensä 4 tai 5 pelaajaa samasta joukkueesta. Kolmen tai useamman ottelun kierroksilla malli on 4 hyökkääjää, 3 puolustajaa sekä maalivahti. Tässä mallissa saa valita 3 pelaajaa samasta joukkueesta. Turnauksen esivalmistelut sisältävät toki muitakin tärkeitä vaiheita, joita en kaikkia tässä nyt avaa.

 

Systeemi 1

  • Systeemi 1 perustuu joukkueen ja pelaajien maaliodottamaan sekä pelaajien keskinäiseen korrelaatioon. Kentällisen ydin rakentuu joukkueen avainpelaajista, joilla on vahva korrelaatio keskenään. Useamman ottelun kierroksella, kun valitaan 3 pelaajaa samasta joukkueesta muoto voi olla esimerkiksi puolustaja plus kaksi hyökkääjää, kolme hyökkääjää, tai pakkipari + hyökkääjä. Tämän lisäksi budjetti mahdollistaa yleensä yhden eliittitason puolustajan, joka valitaan jostakin toisesta joukkueesta. Loput 3 pelaajaa + maalivahti valitaan, sen mukaan ketä saadaan. Nämä lopuksi valittavat pelaajat ovat yleensä aivan hintataulukon halvimpia pelaajia. Strategia tunnetaan myös englanninkielisellä termillä Stars and Scrubs. Systeemi 1 käytettäessä kenttä on todella epätasapainoinen ja menestykseen vaaditaan yleensä sen, että kalliit avainpelaajat onnistuvat todella hyvin.

 

Elokuun tulos

 

Elokuu on sujunut odotuksiin nähden erinoimaisesti. Opinnäytetyön tutkimukseen asetettu 25% tuotto on ylittynyt tähän mennessä reilusti. Nyt viimeiset kierrokset menneet toki heikommin ja kausi on edelleen pahasti kesken.

 

Elokuun tuotto. dfstats.net.

 

 

 

 

 

 

*gpp=guaranteed prize pool.

 

Lähteet:

 

Karlöf, B. 1996. Strategia: Suunnitelmasta toteutukseen. WSOY.

https://www.jatkoaika.com/Uutiset/NHL-aikoo-kuplautua-%E2%80%93-massiiviset-toimet-turvaamaan-pudotuspelien-toteutumista/222521

https://www.jatkoaika.com/Kolumni/%E2%80%9CLet%E2%80%99s-Play-Bubble-Hockey%E2%80%9D-%E2%88%92-NHL-palaa-kaukaloon-rymin%C3%A4ll%C3%A4/222735

https://dfstats.net/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close