Tampere
01 Dec, Wednesday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Makuja on moneen makuun – niin kuin meitäkinKirjoittanut: Heidi Hydén - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kiitos Jimi esseestäsi ja valitsemastasi mielenkiintoisesta aiheesta. Olen Proakatemian aikana hurahtanut psykologialla höystettyihin teemoihin, minkä takia tartuin myös sinun esseeseesi. Ryhmädynamiikka aiheena herättää vahvoja tunteita. Proakatemia saa kunniamaininnan siitä. Niin kuin sanoit, mieluiten keräisi ympärilleen joukon ihmisiä, joiden kanssa on hauskaa, kemiat kohtaavat ja saman henkisyys vie eteenpäin jo pelkällä olemassaolollaan. Miksi ihmeessä siihen ottaisi jonkun pakkaa sekoittamaan vastalauseilla, eri näkemyksillä tai ilonpilaajana.

 

Kerroit erilaisista persoonista ryhmässä. Allekirjoitan tämän kokemuksen syvällä äänellä. Kuvitellaan ryhmä, joka koostuu viidestä ihmisestä. Tavoitteena on luoda tapahtuma. Ryhmässä olevat ihmiset ovat innoissaan ja heittelevät ideoita puolin sekä toisin. Tätä jatkuu monta päivää, mutta projekti ei etene. Miksi? Kaikki ryhmän ihmiset ovat selkeästi innovoijia, ideoitsijoita ja innostujia, mutta kukaan heistä ei osaa viedä projektia eteenpäin, koska ei osata valita yhtä ideaa tai päättää seuraavaa askelta eikä kukaan välttämättä osaa ottaa vastuuta tilanteessa. Tapahtumasta tulisi luultavasti mitä elämyksellisin, mutta tässä tapauksessa toteuttaja puuttuu yhtälöstä.

 

Meille Evisionissa ajankohtaisena aiheena viimeisen vuoden aikana on innovoinnit ja sitä kautta ryhmädynamiikan aarrearkku. Innovoinneissa roolit korostuvat entisestään ja ryhmädynamiikan toimivuus pääsee testiin. Minusta tuntuu, että kohta kolmen vuoden tiiminä olemisen aikana emme vieläkään tunne täysin toisiamme tai kuinka joku toimii eri tilanteissa. Sitä paitsi rooli voi muuttua matkan varrella. Joku on saattanut aikaisemmin olla selkeä johtaja tyyppi, mutta tällä hetkellä kokee enemmänkin olevansa rivimies. Saatan hieman puhua omasta puolestani edellisessä lauseessa, koska olen tietoisesti pyrkinyt antamaan tilaa muille. Olen ymmärtänyt, että minun ei tarvitse olla aina se, joka aloittaa, vie eteenpäin ja lopettaa, vaan se voi olla joku muukin. Varsinkin kun olemme tiimijohtamista opiskelemassa.

 

Nostit tärkeimmiksi eri persoonista kyseenalaistajat, projektin vetäjän ja viimeistelijän. Uskon näillä olevan iso rooli ryhmädynamiikan kehittyessä ja ylipäätään toimivuuden kannalta. Toisaalta se vaatii mielestäni muitakin rooleja, jotka tasapainottavat kokonaisuutta. Mieleeni nousevat esimerkiksi innostajat, ideoijat, kannustajat, analyytikot ja perinteiset työmyyrät. Kokonaisuus rakentuu nimenomaan erilaisista persoonista, jotka täydentävät toisiaan vai täydentävätkö.

 

Olen hieman skeptinen ryhmädynamiikan hehkutuksesta. Koen, että liian suuret vastakohdat ei välttämättä täydennä toisiaan tai jos ei klikkaa niin ei klikkaa. Ääripään näkemykset tuovat kitkaa ryhmään, varsinkin jos niitä ei osata perustella ja selventää toinen toiselle. Yliampuva innostus voi turhauttaa rauhallisuutta arvostavaa ihmistä ja aiheuttaa turhautumista koko ryhmään. Miten sovitetaan kaikki tällaiset eri persoonat yhteen ryhmään menestyksekkäästi? Paperilla se näyttää ihanteelliselta, kun on kaikenlaisia tyyppejä joukossa, mutta onko se oikeasti kannattavaa ja toimivaa, jos kaikki energia menee siihen, kuinka toisten kanssa tullaan toimeen. Proakatemialla tähän on tietysti ainutlaatuinen mahdollisuus opetella, mutta työelämässä harvoin pystyy vaikuttamaan siihen, millaiseen ryhmään pääsee työskentelemään. Kaiken kukkuraksi, vaikka itse olisi valmis antamaan oman panoksensa mahdollisuudelle, niin kaikki eivät sitä ole valmiita tekemään. Mielestäni kaikki ovat vastuussa ryhmädynamiikan kehittämisessä.

 

Miten koet aikoinaan meidän tiimijakomme onnistuneen? Onko meidän tiimissämme mielestäsi selkeitä tiimirooleja tai miltä mielestäsi meidän ryhmädynamiikkamme vaikuttaa tällä hetkellä? Jäin kaipaamaan tällaista syventävää näkökulmaa sinulta. Itse koen, että verrattuna alkuun ja tähän hetkeen on meidän tiimissämme tapahtunut selkeitä muutoksia. Etätyöskentely on tuonut oman osansa kehittymisen kannalta ja koen sen hieman passivoittaneen meidät. Ehkä vastuuta on helpompi pakoilla etänä. Huomaan sinussakin muutoksia verrattuna alkuun. Sinut mielletään rauhallisena ja tasapainoisena ihmisenä, mikä mielestäni pitää paikkaansa, mutta sinusta löytyy myös potkua ja särmää sekä vastuun ottaminen asioista näkyy vahvemmin kuin aikaisemmin. Otat selkeästi roolia vahvemmin. Uskon kehitystä tapahtuneen tai se voi olla myös luottamuksen kasvun myötä tullutta omaa persoonaasi, mikä näkyy eri lailla. Lukisin mielelläni lisää, jos tulevaisuudessa syventäisit vielä tätä aihetta pidemmälle. Rikastaa omaakin ajattelua, kun lukee toisen ajatuksia mieltä lämmittävästä aiheesta.

 

”It is not your job to be everything to everyone”

 

LÄHTEET

Hautamäki, J. 2020. Ryhmädynamiikan tärkeys. Luettu 9.2.2021. https://esseepankki.proakatemia.fi/ryhmadynamiikan-tarkeys/

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close