Tampere
19 Mar, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Mahdollisuus työelämän murroksessa



Kirjoittanut: Nuppu Laaksonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Blogiessee on teksti Waellus-blogin sisällöksi.

Työelämä muuttuu jatkuvasti kehittyvän tekniikan myötä. Monet ammatit häviävät tai muuttavat muotoaan, sekä monia kipeästi tarvittavia ammatteja tuntuu nousevan välillä sitäkin vikkelämmin. Robotiikka valtaa alaansa, muttei korvaa ihmistä. Johtaminen, sekä toisen kohtaaminen työelämässä on sellaista, mitä ei voi delegoida laitteelle. Siellä ” missä tarvitaan inhimillistä kosketusta, aisteja, luovuutta, intuitiota, uuden keksimistä, moraalia, etiikkaa – siellä tarvitaan ihmisiä.” (Ekonomilehti)

Murroksesta huolimatta työelämä on merkityksellisessä osassa elämää tulevaisuudessakin. Sen rooli on vain määriteltävä uudelleen. Työn ja vapaa-ajan erottamisesta on puhuttu niin kauan kuin myös työhyvinvoinnin kehittämisestä. Tutkimusjohtaja Mika Aaltonen on kuitenkin eri mieltä Ekonomilehdessä: ”…Elämä muodostuu mielekkäästä tekemisestä, [jossa] ei ole erikseen työtä, vapaa-aikaa ja harrastuksia.” Mitä jos pyrkisimme kohti sellaista työelämää, minkä erottaminen vapaa-ajasta ei ole ensimmäinen prioriteetti? Silloin olisimme todennäköisesti kutsumusammatissamme.

Johtaminen ja esimiestyö ovat tutkimusjohtaja Petri Rouvisen mukaan vähiten uhattuja aloja. Sen myötä myös esimies- ja henkilöstövalmennukset ovat nouseva, uusi ala, minkä avulla rakennetaan yhä paremmin toimivia ja tyytyväisempiä työyhteisöjä sekä työntekijöitä. Yksi tällaisista yrityksistä on Montevista Oy, jossa toimii Happy at work valmentaja Riikka Pajunen. Viimeiset seitsemän vuotta hän on mennyt onnellisena töihin, oman yrityksen perustettuaan työuupumuksen myötä. Samaa hän haluaa muille, auttaen työssään myös muita löytämään kutsumuksensa sekä elämäntehtävänsä.

”Meillä on jokaisella oma lahja, joka odottaa ottajaansa”, sanoi  intohimoinen onnellisen työelämän rakentaja Riikka Pajunen

Työelämän murrosvaiheessa siirrymme teollisen ajan työstä johonkin muuhun. Mitä se muu sitten on? Se on uusien toimintatapojen keksimistä jokaisessa työssä, kun ammatteja häviää ja uusia syntyy tilalle. Joskus se on myös alan vaihtamista, milloin hyötyy esimerkiksi Happy at work -valmentajasta, jonka kanssa voi suunnitella osaamis- ja vahvuuskarttaa, uran risteyskohdan helpotukseksi.

Vaikka työelämän murros voi tuntua raskaalta, se voi kuitenkin avata sellaisen oven unelma työelämään, mitä ei olisi ollut edes olemassa viisi vuotta sitten. Mielekäs työ tekijälle on tuottava yhteisölle.

 

Lähteet:

https://www.ekonomilehti.fi/tyoelaman-hurja-murros/

Tradenomi-lehti 4/2017

www.montevista.fi

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close