Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Maailman paras maksukortti juuri sinulle



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nykyään on tarjolla monenlaisia maksukortteja, joten voi olla haastavaa tietää, mikä on oikea korttityyppi juuri sinulle. Korttityypin valinnassa on tärkeää miettiä käyttötarkoitusta; kuinka usein korttia käytetään, minkälaisiin tai kuinka suurin ostoksiin tai onko esimerkiksi matkustelu suuri osa elämääsi. Yleisimmät maksukortit ovat: luottokortti (credit), pankkikortti (debit), yhdistelmäkortti (credit/debit) sekä Electron-kortti. Kortintarjoajia on kymmeniä ellei satoja, mutta nuorille suosittelen alkuun valitsemaan oman pankkisi tarjoamia maksukortteja. Vaikka luottokorttiyritykset tarjoavat kortin kylkiäisenä monia ”etuja”, on muistettava, että heidän perimmäinen tarkoitus on kuitenkin tehdä voittoa, joten kannattaa miettiä tarkkaan, onko sinulla vielä tarvetta luottokortille ja jos on, niin mikä yhtiö olisi sinulle sopivin.

Tavallisimmat maksukorttityypit:

Luottokortilla eli credit-kortilla voi ostaa velaksi pankin lukuun. Tästä velasta maksetaan tavallisesti 3 kuukauden euribor-korko lisättynä pankin marginaalilla, sekä tilin “hoitomaksua”, joka on tyypillisesti muutamia euroja kuukaudessa, kun luottokortilla on saldoa. Tavallisissa luottokorteissa on yleensä korotonta maksuaikaa ainakin kuukausi, mutta tilinhoitomaksu on maksettava. Toisin sanoen, luottokortista aiheutuu kustannuksia, mutta joissain tilanteissa luottokortti on ehdottomasti hyödyksi ja suositeltava tapa maksaa ostokset. Seuraavat ostokset olisi syytä tehdä luottokortilla:

  •  Matkat ja lennot kannattaa ehdottomasti maksaa aina luottokortilla. Näin varmistat, että luottoyhtiö korvaa, jos esimerkiksi matkanjärjestäjä menee konkurssiin eikä matkaa/lentoa voidakaan tehdä
  •  Verkkokauppaostoksissa luottokortti tuo turvaa myös, jos tilaus jääkin jostakin syystä toimittamatta. Tällöin luottokorttiyhtiö voi korvata tappion.

Pankkikortti eli tunnetummin debit-kortti on maksukortti, jolla tehdyt ostokset veloitetaan suoraan pankkitililtä. Pankkitilin saldoa ei kuitenkaan tarkisteta reaaliajassa, ja tämän vuoksi tili on mahdollista mennä miinukselle. Debit-kortti on nykyisin lähes poikkeuksetta edullisin maksukortti, sillä tästä maksetaan korkeintaan vuosimaksu arkiasioinnissa. Sen hallussapito voi olla “maksutonta”, mutta käyttö maksaa hieman.

Yhdistelmäkortti on debit- ja credit-kortti samassa paketissa. Hyötynä on ilmiselvä 2 korttia = 1 kortti. Toisaalta hankaluutena voi olla esim. nettiostamisessa, että maksettaessa ei voi valita veloitetaanko ostos debit- vai credit-puolelta. Kauppa veloittaa aina oletuksena credit-puolelta, mistä johtuen asiakas voi joutua maksamaan ainakin tilinhoitomaksun, mikä tyypillisesti on 2-4 euroa. Suomessa korttityyppi on kuitenkin tunnettu ja sen käyttö on tehokasta ja helppoa. Ulkomailla korttityyppi on tuntemattomampi, jolloin maksut saattavat mennä kortin eri puolelta, kuin itse on ajatellut.

Electron-, Electronic- tai Online-kortit eroavat normaalista debit-kortista siten, että niillä maksettaessa ostosta pankkitilin kate on kyettävä varmistamaan reaaliaikaisesti. Electron tai Online-korteilla ei voi maksaa, jos yhteyttä pankkiin ei ole, mutta kortti ei siis voi koskaan mennä miinukselle. Kortti oli ennen suositumpi ja erityisesti nuorten käyttöön sopiva, mutta nykyisin normaali debit -kortti on suositumpi ja voidaan myöntää myös nuorille.

 

Korttityyppiä valitessa kannattaa miettiä mitä itse haluaa kortilta; luottokortti tuo tietynlaista vapautta, pankkikortti/electron taas varmuutta (ei voi elää yli varojen). Luottokorttia hankkiessa täytyy kuitenkin huomioida, että täyttää luotontarjoajan vaatimukset (ikä, säännölliset tulot, jne.). Tarjolla on siis monenlaisilla ominaisuuksilla varustettuja kortteja, mutta nuorelle riittää varmasti oman pankin tarjoamat perinteriset korttityypit.

Blogiteksti tullaan julkaisemaan Ote omaan talouteen- blogissa.

Kommentoi