Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Luovuus on osa yrittäjyyttä



Kirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pim! Olet luova
Lauri Järvilehto
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Olen aina ollut kiinnostunut luovuudesta ja siitä kaikesta, mitä ihminen pystyykään keksimään. Luin Lauri Järvilehdon kirjoittaman kirjan Pim! Olet luova, jossa käsitellään luovuuden syntyä ja luovaa työtä. Kirjassa Lauri kertoo, että jokainen ihminen on luova, vaikka toisin väittäisikin. Jokainen joutuu tekemään pieniä ja suuria valintoja päivittäin. Jäin pohtimaan sitä, mikä minulle luovuudessa on tärkeää ja mikä oikeastaan minulle on edes luovuutta.

Olen aina viihtynyt itsekseni ja olen jo pienestä pitäen osannut viihdyttää itseä mitä luovemmilla leikeillä ja peleillä. Koenkin, että mitä luovempaa tekeminen on, sitä helpommin innostun. Uskon tämän olevan myös yksi suurimmista syistä sille, että hakeuduin vuonna 2019 opiskelemaan Proakatemiaan, jossa koen päässeeni hyödyntämään luovuutta osana projekteja ja yritystoimintaa. Tartuin kirjassa muutamiin itselle merkityksellisiin luovuuden osa-alueisiin ja päätin kirjoittaa siitä, miksi koen luovuuden yrittäjyydessä tärkeäksi.

 

Vapaus

Luovatyö on vapautta parhaimmillaan. Luovuudessa oleellista onkin se, että sinulla on täysi vapaus lähteä viemään asiaa mihin tahansa suuntaan. Sinä olet luovuuden kautta yrityksesi moottori, joka päättää kuinka suuria asioita voit saavuttaa. Toki yrityselämässä kaikki ei ole aina mahdollista, mutta luovuuden käyttäminen on todellisuudessa elinehto. Luovuus antaa sinulle vapauden tehdä myös rohkeita valintoja. Ilman rohkeutta, varsinkin yritystaipaleen alkupäässä on vaikea tehdä mitään. Usein myös aloittavalle yrittäjälle raha tuo omat haasteensa, mutta luovuus antaa sinulle aivan uusia mahdollisuuksia.

 

Ota mallia muilta, mutta älä kopioi

Luovuus tekee myös yrityselämästä oman näköisensä, sillä luovasti ajatteleva ei tee asioita samalla tavalla kuten muut tekevät. En usko, että toisten kopioiminen muutenkaan olisi kovin toimivan liiketoiminnan lähtökohta. Ei ole järkevää kopioida sitä mitä muut tekevät. Ei se ole edes täysin mahdollista. Oleellista kuitenkin on se, mitä kaikkea voit oppia muilta ja soveltaa heidän tekemisiään omaan tekemiseen. Tämä osuus onkin luovuuden ydin. Lähes kaikissa kirjoissa, jotka olen luovuudesta lukenut toitottaa sitä, että lähes kaikki maailmassa on jo tavalla tai toisella keksitty. On vain omasta luovuudesta kiinni, kuinka jo keksittyä pystyy soveltamaan omaan toimintaansa.

 

Viimeistely ja työn saattaminen loppuun

Luova työ on myös haastavaa. Kun aloittaa jonkin uuden suunnittelemisen, se on loputon kaivo. Kun asialle ei välttämättä ole edes olemassa vertailukohtaa, on tärkeää tietää, milloin työ on valmis. Luovassa työssä työtä voisikin hioa ja parannella loputtomiin. Tämä ei kuitenkaan varsinkaan yrityselämässä ole kovin järkevää. Kun työ on saavuttanut tarpeeksi hyvän tason, on parempi vain laittaa työ käytäntöön ja katsoa mihin se johtaa. Työtä voi kuitenkin aina jatkaa ja parannella myös jälkeen päin. Asia on toki eri esimerkiksi taiteessa, jossa taulun maalaajan täytyy jossain kohtaa vain päättää, että työ on nyt valmis, jonka jälkeen siihen ei enää kosketa. Yrityselämässä prosessia voi ja usein pitääkin jatkaa, kunhan ensin ollaan todettu mitä teimme hyvin ja missä jäi parantamisen varaa.

 

Luovan työn prosessi

Jokaisella on omat toiminta tapansa, eikä yhtä ja oikeaa ole olemassakaan. Tämä pätee myös luovaa työtä. Jokainen tekee työtä omalla tavallaan ja omassa työjärjestyksessään. Toki toiset ovat tavoissaan tehokkaampia kuin toiset, mutta se ei ole asian pointti. Pointtina on tajuta, mikä luovassa prosessissa toimii itselle ja kuinka sitä voisi kehittää.

Omaa luovaa prosessia kuuluu kehittää aina, eikä kukaan tule koskaan valmiiksi. On tärkeää tiedostaa omat vahvuudet ja heikkoudet, sillä vahvuuksiin kannattaa panostaa ja heikkouksiin tulee keskittyä. Tarkoitan tällä sitä, että heikkouksien edessä täytyy olla erityisen tarkkana. Ei ole myöskään väärin pyytää apua. Kun heikkouksiinsa keskittyy, on mahdollisuus kehittyä ja oppia paremmaksi myös luovassa työssä. Jos tyytyy siihen, että tekee vain mitä osaa, jää lopputulos todennäköisesti paljon omaa potentiaalia heikommaksi.

 

Yhteenveto

Ei pidä pelätä luovuutta. Jokainen osaa olla luova, kun sille antaa aidon mahdollisuuden. Jokaisella lähtökohdat ovat omansa ja toisiin vertailu ei ole järkevää. Järkevämpää on katsoa mitä muut tekevät, oppia heiltä ja sen myötä kehittää itseään.

Uskon, että luovuus antaa sinulle paremmat mahdollisuudet myös onnistumiseen yrityselämässä. Yrittäjänä joutuu usein tilanteisiin, jossa valmista ratkaisua ei ole olemassa. Siksi luovaan työhön kannattaa asennoitua avoimesti ja olla valmis hyppäämään siihen täysillä mukaan.

Kommentoi