Tampere
29 Mar, Wednesday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Lukemisesta avaintekijä arkeen



Kirjoittanut: Saara Leinonen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita artikkeleja
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Meillä Proakatemialla luetaan ja kirjoitetaan paljon. Kirjoista saatava tieto pyritään kääntämään opiksi sekä jaettaviksi taidoiksi tiimiyrityksen arjessa. Asetin itselleni tavoitteeksi vuodelle 2023 lukea enemmän kirjoja. Syy tälle ei ole vain opintojen suorittaminen, vaan se, että haluan saada lukemisen osaksi arkea ja kehittää kirjojen avulla itseäni. Haluan päästä yli ajatuksesta ”luen koska minun täytyy”. Aiemmin on ollut vaikeaa saada lukemista arkirutiiniin ja nyt haluan tehdä siihen muutoksen. Tässä esseessä tuon esiin muutamia asioita, miksi lukeminen kannattaa.

Lukemalla rentoudut

Lukemisella ei kehitä ainoastaan omaa tietämystään ja oppia, vaan sillä on myös vaikutusta rentoutumiseen ja palautumiseen. ”Lukeminen on tutkitusti tehokas keino palautua päivän kiireistä. Se vaikuttaa samoin kuin musiikin kuuntelu tai kevyt liikunta: pulssi ja verenpaine laskevat, lihasjännitys vähenee ja hengitys hidastuu ja syvenee”, kirjoittaa Nina Riihimaa yhteishyvä.fi:n artikkelissa ”Lukeminen kannattaa aina – poimi viisi syytä, miten se vaikuttaa terveyteesi” (2020).

Jotta lukemisesta saa rentouttavaa, on sen oltava mukavaa. Mukavan kirjan lukeminen on kevyttä ja lukemista voi olla vaikea lopettaa. Mikäli kirja, jota luet, ei ole mielestäsi hyvä, et myöskään nauti sen lukemisesta ja se tuntuu raskaalta. Tällöin rauhoittumista sekä rentoutumista ei tapahdu. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ennemmin lukea kirjaa silmäilemällä, jotta sen lukeminen ei tunnu siltä, että lukisit kirjaa ”väkisin”. Kirjalle kannattaa kuitenkin aina antaa mahdollisuus, eikä lopettaa heti ensimmäisen sivun kohdalla.

15min 5min 15min…

Lukemisen rytmiin ei välttämättä pääse heti, jotta se tuntuisi rentouttavalta. Kannattaa aloittaa pienin askelin ja lukea vähän kerralla, eikä heti kokonaista kirjaa yhdeltä istumalta. ”20 minuutin lukeminen päivittäin muutaman viikon ajan parantaa lukemista”, kirjoittaa Riihimaa. Minulle lukeminen on aiemmin tuntunut ”pakkolukemiselta”, koska tekstit näyttivät mielestäni pitkiltä ja täten tylsiltä ilman että edes tutustuin aiheeseen. Kun lukemista alkoi harjoittamaan vähän kerrallaan, se alkoi tuntumaan mielekkäältä. 15 minuuttia lukemista ja sen jälkeen 5 minuuttia jotain muuta ja sitten uudestaan 15 minuuttia lukemista, auttoivat minua keskittymään kirjan lukemiseen paremmin. Tämä lukemisen harjoittaminen ja kirjojen lukeminen on minun saatava arkeen mukaan vielä paremmin, mitä se on aiemmin ollut.

Kun lukemista harjoittaa tarpeeksi, siitä saa helposti osan arkirytmiä ja palautumista. Lukeminen alkaa tuntua mukavalta, ja sitä odottaa innolla päivän aikana. Melkein samanlainen efekti kuin odottaisi sänkyyn pääsemistä, kun tuntuu väsyttävän, sillä nukkuminenkin lukemisen lailla vaikuttaa rentoutumiseen ja palautumiseen. Lukeminen lievittää myös stressiä.

Lue ja pistä muistiin

Rentoutumisen lisäksi lukemisella aktivoidaan myös muistia, jolla on vaikutusta oppimiseen. ”Ihminen keskittyy paremmin illalla, joten lukeminen ja jonkin hyödyllisen oppiminen juuri illalla on hyvä valinta”, kirjoittaa espanjan kielen ja kirjallisuuden opettaja Raquel Lemos Rodríguez AskelTerveyteen.com artikkelissa ”Illalla lukemisen hyödyt aivoille” (2022). Hänen mukaansa, jos on juuri lukenut ennen nukkumaanmenoa, luetut asiat tulee pysymään päässä paljon paremmin.

Olen itse huomannut lukemisen vaikuttavan positiivisesti unensaantiin ja unen laatuun. Minulla on aiemmin ollut nukahtamisvaikeuksia, jonka vuoksi keskittyminen ja asioiden muistaminen on tuntunut vaikealta, sillä palautumista ja lepoa ei ole ollut tarpeeksi alla. Kun löysin itselleni mieluisia kirjoja ja aloin lukemaan niitä illalla sängyssä, huomasin, kuinka nopeasti aloin saamaan unenpäästä kiinni ja nukkumaan huomattavasti paremmin. Rentoutumista ja palautumista tapahtuu lukemisen ansiosta paremmin. Nykyään luen tai kuuntelen ennemmin kirjaa, kuin selaisin sosiaalista mediaa ennen nukahtamista.

Kuinka innostaa itseään ja muita lukemaan?

Lukemiseen voi innostua löytämällä esimerkiksi tiimin kanssa yhteisiä aiheita, jonka ympäriltä voi bongata itseään kiinnostavan kirjan. Sama kirja voi kiinnostaa kaveriakin, jolloin voitte yhdessä lukea ja keskustella kirjasta. Kun kirjan tärkeitä asioita pääsee keskustelemaan kaverin kanssa, parantaa se muistia huomattavasti.

Minua on innostanut lukemaan, kun minulle suositellaan jotain kirjaa. Tiimikaverien kanssa keskustellessa tulee aiheita esiin, jotka kiinnostavat, ja niihin liittyen minulle on osattu myös suositella kirjoja. Olen myös huomannut, että suositeltu kirja on aina ollut hyvä. En tiedä vaikuttaako siihen se, että se on varta vasten minulle suositeltu ja asenteeni sekä motivaationi kirjaa kohtaan on ollut heti positiivinen. Oli miten oli, se motivoi minua lukemaan ja olen kiitollinen tiimikavereilleni ja valmentajalleni, jotka minulle kirjoja ovat suositelleet. Suositeltujen kirjojen kautta olen löytänyt itse samaan aiheeseen liittyviä kirjoja, joita olen kirjahyllyyni napannut.

 

 

Lähteet:

Lukeminen kannattaa aina – poimi viisi syytä, miten se vaikuttaa terveyteesi. Yhteishyvä.fi, https://yhteishyva.fi/elama/lukeminen-kannattaa-aina-poimi-viisi-syyta-miten-s/7J7rDUl0MqjvDlTNU2FFA2 (Luettu 5.1.2023)

Illalla lukemisen hyödyt aivoille. AskelTerveyteen.com, https://askelterveyteen.com/illalla-lukemisen-hyodyt-aivoille/ (Luettu 5.1.2023)

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close