Tampere
26 Nov, Saturday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Lisää ja poistaKirjoittanut: Joonatan Halonen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Ihmiset kiinnittävät nykyään paljon enemmän huomiota omaan hyvinvointiinsa. Kuntosalit pursuavat ihmisiä, terveystuotteet ovat lisääntyneet suuren kysynnän takia ja kaikennäköiset poppamieskonstit ovat taas saaneet lisää huomiota. Kirjassaan Vahva Erik Bertrand Larssen, mentaalivalmentaja esittelee konkreettisia keinoja, joilla voi kasvattaa sisäistä vahvuutta ja läsnäoloa tässä ja nyt. Kahdeksaa asiaa lisäämällä ja kahdeksasta asiasta luopumisella on suuri vaikutus hyvinvointiimme.

 

 

Lisää näitä, ei tipu päitä

 

Usko omiin kykyihin on meillä suomalaisilla hyvin minimaalista. Emme tykkää ottaa kunniaa tekemistämme asioista, vaikka olisimmekin tehneet ne erittäin hyvin. Tästä ajattelutavasta voi seurata se, että ajattelemme oikeasti olevamme vain perushyviä tai -huonoja. Larssenin mielestä ihmisen on mahdollista saavuttaa mitä vain, jos hän itse uskoo siihen. (Larssen, 47) Elämä ei ole ennalta määritetty. Jokainen pystyy vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa. Se nyt vain menee niin, että jos uskot pystyväsi saavuttamaan mitä vain, niin silloin pystyt siihen. Jos tyydyt asioihin ja ajattelet, että ”tää on ihan hyvä” niin silloin se yleensä on ihan hyvä. Ihan hyvässä ei ole mitään väärää, mutta parempaakin voi saada.

Kummallista, mutta olen vasta Proakatemialla perehtynyt esimerkiksi arvojen merkitykseen. Ennen opintojeni alkua kävin ”perus” reitin, eli peruskoulun jälkeen lukioon ja sieltä armeijan kautta opiskelemaan. En ollut eläessäni pysähtynyt miettimään, mikä minulle oikeasti on tärkeää elämässä. Mitkä asiat ohjaavat toimintaani? Vasta yrityksen perustamisen jälkeen, kun rupesimme miettimään Promisian arvoja tajusin, että nämähän olisivat äärettömän tärkeää selvittää myös henkilökohtaisella tasolla. Omien arvojen tietäminen selkeyttää elämää huomattavasti. Siinä oppii ymmärtämään itseään ja valintojaan uudella tavalla.

Lisäämällä elämääsi asioita, jotka saavat sinut onnelliseksi vaikuttaa suoraan hyvinvointiisi. Sisäisen voiman tärkeä ainesosa on tunne siitä, että ohjaat itse omaa elämääsi. Valinnanmahdollisuuden huomaaminen antaa tunteen, että olet ohjaajan paikalla. (Larssen, 57) Elämä on täynnä valintoja. Teemme niitä joka päivä. Valitsemme vaatteet aamulla, valitsemme mitä syömme, mitä juomme. Mahdollisuus valita on itsessään jo etuoikeus, sillä eri puolilla maailmaa valinnanmahdollisuudet ovat paljon rajatumpia.

Itselläni kolahti eniten lisättävien listasta arvot. Arvojen merkityksen tuominen lähemmäs elämää auttaa tuntemaan itseänsä paljon paremmin. Tiedän, että niiden määrittäminen saattaa olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Suosittelen kaikkia siis selvittämään omat arvot ja seuraamaan toimintaansa niiden kannalta.

 

Kahdeksan lisättävää asiaa ovat kokonaisuudessaan:

 • Usko omiin kykyihin
 • Arvot
 • Valinnat
 • Pelottomuus
 • Ratkaisija
 • Järjestys
 • Antamisen ilo
 • Keskustelu kuolleiden kanssa.

 

 

Vähennä näitä, niin ei tule jäitä

 

Kahdeksan asiaa, joista kannattaa luopua:

 • Valittaminen
 • Itsesääli
 • Arvosteleminen
 • Kateus
 • Laiskuus
 • Stressi
 • Tasapaino
 • Itsekkyys

 

Lista näyttää hyvinkin järkevältä. Valittaminen esimerkiksi voi joskus olla ihan hyvä juttu, mutta jatkuva valittaminen ei ole kenellekään hyväksi. Oman hyvinvoinnin kannalta turhista asioista valittaminen on turhaa. Jos elämä potkii päähän, niin turha siitä on valittaa, jos se ei auta mitään. Sen sijaan kannattaisi keskittyä tulevaan ja ajatella, että asiat kyllä järjestyvät ja menen eteenpäin.

Itsesääli, arvosteleminen, kateus, laiskuus, stressi ja itsekkyys ovat melko selkeitä asioita, joista kannattaisi luopua. Tasapaino sen sijaan herätti huomioni lukiessani kirjaa. Monet mieltävät tasapainoisen elämän siten, että aika jakautuu sopivasti arkielämän eri osa-alueille vuorokauden tai viikon aikana, kuukauden tai vuoden aikana. Tasapaino on huijannut meitä sanana: sisällytämme siihen liian monia asioita. Kaiken tunkeminen yhteen päivään tai viikkoon ei ole hyväksi. Sillä saadaan aikaan vain huonoa omaatuntoa, riittämättömyyden tunnetta ja stressiä. (Larssen, 172)

 

Vahva sisältää silmiä avaavia asioita, jotka jokaisen tulisi tiedostaa. Se antaa hyvin paljon neuvoja parempaan elämään, huolettomampaan elämään. Kun oma sisäinen voima on löydetty, mahdollisuudet saavuttaa mitä vain ovat hyvin suuret. Proakatemialla sisäisen voiman ja motivaation löytäminen on avain menestykseen.

 

 

Lähteet:

Larssen, E. 2018. Vahva. Bazar kustannus Oy

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close