Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee:Kyseenalaisia ravitsemusvinkkejä



Kirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Olen katsonut Kaappaus keittiössä ohjelman uusimman kauden kaikki kolme jaksoa. Joka jaksossa Karin monet vinkit ja tuputukset kuulostavat järjettömiltä ja järkyttäviltäkin. Karin vierailemissa perheissä on suuria ongelmia ruokailutottumuksissa, yksitoikkoisia ruokavalioita, eineksiä ja suuria määriä kovia rasvoja. Sen seurauksena on tullut myös sairauksia ja ylipainoa. Ruokavaliot ovat päin persettä ja niin ovat Karin vinkitkin.

Suomessa julkaistaan joka vuosi ravitsemussuositukset. Suosituksissa suositellaan syömään pehmeitä kasvisrasvoja, kovien eläinperäisten sijaan, pudottaa lihan ja lihavalmisteiden määrä korkeintaan 0,5kg/vko ja suolan käyttö tulisi olla noin 5g/pvä aikuisilla ja lapsilla 3g/pvä. Kasviksia tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä ja kalaa kaksi -kolme kertaa viikossa. https://www.evira.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussuositukset/aikuiset/ En väitä, että kovin moni noudattaisi näitä suosituksia orjallisesti päivittäin, mutta kyllä niitä jonkinlaisena ohjanuorana kannattaisi käyttää.

Ohjelmaan hakeneet ihmiset ovat tunnistaneet itsekin, että jotakin heidän ruokavaliossaan on pahasti pielessä. Sitten vinkkejä tulee jakelemaan vanhan liiton ravintolakokki, joka vähät välittää ravintosuosituksista, kunhan maku on kohdallaan, suolaa ja voita säästelemättä.

Esimerkiksi ensimmäisessä kauden jaksossa osallistujaperheen isällä on ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS sekä refluksiatauti. Tietynlaista ruokavaliota noudattamalla hänen oireensa parantuisivat tai ainakin helpottaisivat.

Vältä itsellesi refluksioireita aiheuttavia ruokia. Yleisempiä refluksioireita aiheuttavia ruokia ovat esim. rasvaiset ruoat, mausteiset ruoat, sitrushedelmät, suklaa, kaakao, tomaatit, kofeiinipitoiset juomat, hiilihappopitoiset juomat, sipuli, valkosipuli, alkoholi.  https://www.refluksi.fi/21

IBS:ssä hoitokeinona on myöskin ruokavalio. FODMAP- ruokavalion noudattaminen parantaa henkilön oloa huomattavasti.

Valitettavasti hänen ammattitaitonsa ei kata asianmukaisten ravitsemusneuvojen osaamista, mutta hän ei myöskään ota tai neuvo ottamaan yhteyttä ravitsemusasiantuntijaan. Sen sijaan hän tekee minkä parhaiten osaa eli Aihinen tarjoilee ylpeänä perheelle pekonia ja voissa käristettyä pihviä. Maassa, jossa sydän- ja verisuonisairaudet ovat kansantauteja ja ylipainoisia on yhä useampi, kannattaisi mielestäni kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten elintapasairauksiin suhtaudutaan ja kuinka niitä hoidetaan. En ymmärrä miksi sairauksia, joissa lääkkeenä olisi ruokavalio, ei oteta tosissaan. Ongelmia vähätellään ja niille naureskellaan, kun lääkkeenä olisikin terveellinen ruoka eikä ihme pilleri.

Kommentoi