Tampere
18 Apr, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Kuunteleminen on taitolaji



Kirjoittanut: Heidi Hydén - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Oli mielenkiintoista lukea esseesi johdettavana olemisesta. Me emme ole kovin monessa projektissa olleet mukana yhdessä ja sen takia halusin lukea kyseisen esseesi, jotta oppisin tuntemaan sinua paremmin. Ajatuksena oli saada näkökulmaa siihen, miten ajattelet ja miten toimit. Voinkin todeta, että esseestäsi sai irti hyvin oleellisen, mutta loppujen lopuksi olisin jopa kaivannut enemmän luettavaa ajatuksistasi.

Viittasit ensimmäisessä kappaleessa Duunitorin kirjoitukseen johdettavana olemisesta (https://duunitori.fi/tyoelama/johda-minua) ja mainitsemasi taidot: ammattimainen työote, auttamishalu, positiivinen asenne sekä kyky toimia työyhteisössä rakentavalla tavalla kuvastavat sinua täydellisesti. Se mitä minä olen nähnyt, kuullut ja kokenut sinusta tiimissä ovat täysin edellä mainittuja asioita. Mielestäni sinusta huokuu tiimipelaaja. Teet työsi tunnollisesti ja osaat tuoda omia näkemyksiäsi esiin. Olet aidosti läsnä tiimin yhteisissä hetkissä.

Vuorovaikutuksen merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Ilman sitä ei voi edes muodostaa tiimiä, saati tavoitella huipputiimin kokemuksia. Vuorovaikutus kasvattaa luottamusta tiimin jäsenien välillä. Mitä avoimempi tiimin kulttuuri on, sen parempi vuorovaikutus on kokonaiskuvassa. Sitä kautta myös arvostus ja palautteen antaminen sekä vastaanottaminen helpottuu. Hyvä johdettava tulee toimeen muiden työyhteisön jäsenien kanssa kiteyttää hyvin sen, kuinka meidänkin tiimissämme on 21 erilaista ihmistä ja kaikkien kanssa ei välttämättä synkkaa yhtä hyvin kuin jonkun toisen, mutta pitää kuitenkin osata tulla toimeen ja hoitaa työt yhdessä. Mielestäni se kuuluu lähtökohtaisesti hyviin käytöstapoihinkin.

Uskon, että olet helposti johdettava. Voisin allekirjoittaa kaikki asiat, mitä nostit itsessäsi esiin johdettavan ominaisuuksista. Haluaisin nostaa erityisesti kuuntelemisen taidon, mikä sinussa huokuu vahvasti. Osaat erittäin hyvin kuunnella tilanteissa kuin tilanteissa. Et välttämättä ole se kaikista puheliain henkilö ainakaan koko tiimin kesken, mutta nostat hienosti omat ajatuksesi esiin sen pohjalta, mitä olet ensin kuunnellut. Se on hieno piirre ja pidä siitä kiinni. Ei kannata ottaa painetta siitä, että ei puhu niin paljon kuin muut, vaan ennemminkin arvostaa sitä ominaisuutta itsessäsi. Kykenet jäsentelemään ajatuksesi tärkeiksi ja asioita eteenpäin vieväksi.

Oletkin jo aikaisemmin näyttänyt koko tiimille, että sinussa todella on potkua ottaa vastuuta ja haasteita vastaan. Ei varmasti ollut helppoa hypätä talouspäällikön saappaisiin heti alussa, vaikka kaikki asiat eivät todellakaan ollut selvää edes itselleen. Ehkä se kertoo myös ennakkoluulottomasta asenteestasi. Mitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää jatkossakin ja sitä asennetta kannattaisi jakaa myös tiimille. Huomaan itsessäni näin vanhempana muodostavan helposti ennakkoluuloja eri asioihin, vaikka olenkin melko heittäytyvä persoona. Jotenkin ymmärtää realiteetit eri tavalla ja se voi jopa välillä estää tekemästä tiettyjä asioita. Tällaisessa tilanteessa on kullanarvoista, jos tiimissä on henkilöitä, joilla ei tällaisia ”estoja” ole.

Kerroit palautteen merkitysestä omassa kehittymisessä. Saatko mielestäsi tarpeeksi palautetta? Saatko palautetta tasapuolisesti Evisionilta ja Katolta vai pääosin toiselta? Mielestäni palautetta jaetaan edelleen liian vähän. Kenties se on sellainen ikuisuus projekti ja siihen pitää kiinnittää aina huomiota, mutta toisaalta se voisi olla sellainen asia, mikä tulisi luonnostaan ilman ponnisteluja. Onko se helpompaa antaa ja vastaanottaa pienemmissä tiimeissä vai johtuuko Evisionissa palautteen vähyys nimenomaan näistä kolmesta pienemmästä tiimistä?

Mainitsit kehityskohteiksi itsessäsi esseet, palautteen anto ja oma asenteesi. Minusta tuntuu, että aika monella esseet ovat haaste Proakatemialla. Itse aluksi koin ne hyvin stressaavaksi ja kuormittavaksi ”ylimääräiseksi” työksi, kunnes ymmärsin, että minun on jopa helpompaa kehittää itseäni ja päästä eteenpäin, kun sanoitan ajatukseni kirjoittamalla. Olen oppinut valtavasti pelkästään mindsetin muutoksella enkä koe esseitä enää pakolliseksi paheeksi. Kannattaa kokeilla myös aikatauluttaa esseet kalenteriin. Minulla on esimerkiksi tammikuusta toukokuuhun esseet merkitty kalenteriin siten, että perjantaisin on esseen kirjoituspäivä ja pyrin tekemään kaksi esseetä kuukaudessa. Uutena kokeilemisen arvoisena asiana on myös nämä kommenttiesseet, joita olen pyrkinyt tekemään kaikille meidän tiimin jäsenille. Lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Luet muiden esseitä ja samalla viet omaa kehitystäsi eteenpäin. Suosittelen kokeilemaan.

Kysymysmerkiksi minulle jäi kehityskohteena oleva asenteesi. Mitä tarkoitit tällä ja kuinka asenteesi voisi olla parempi? Tästä olisin halunnut lukea lisää ja oppia tuntemaan sitä kautta sinua paremmin.

Minussa herätti ajatuksia alaisen rooli työyhteisössä. Erittäin varteen otettava ajatus siitä, onko alainen luomassa parempaa työyhteisöä vai jarruttamassa kehitystä. Tätä olisi jokaisen syytä pohtia. Tämä sai minut pohtimaan omaa käyttäytymistäni tiimissä. Helposti saatan toimia tietyllä kaavalla miettimättä lainkaan, miten se saattaa vaikuttaa muihin. Toki yksin ei kukaan tiimiä voi rakentaa, vaan se vaatii kaikkien panosta ja mielestäni tässä tullaan jälleen kerran siihen kuuluisaan mindsetiin. Jokaisella pitäisi olla sama maali, mitä kohti puskea tai muuten pallo lentää vähän sinne tänne ilman yhteistä päämäärää.

Toivottavasti pääsemme tulevaisuudessa tekemään jotakin projektia yhdessä ja työskentelemään tiiviimmin. Sitä ennen toivon, että tuot jatkossakin hyvää tasapainoa meidän tiimiimme ja pilkahduksen ”säteilyä” jokaiseen hetkeen.

 

 

”WHEN YOU TALK, YOU ARE ONLY REPEATING WHAT YOU ALREADY KNOW. BUT IF YOU LISTEN, YOU MAY LEARN SOMETHING NEW” – DALAI LAMA

 

 

 

LÄHTEET

Konttinen, S. 2020. Minä johdettavana. Proakatemian esseepankki. Luettu 4.5.2020. https://esseepankki.proakatemia.fi/mina-johdettavana/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close