


Kun tunteita ei johdeta, järki poistuu paikalta.
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Johda tunteita - Menesty työelämässä |
Camilla Tuominen |
Ihminen on kokonaisuus, jossa tunteilla on suuri osa. Ne voivat olla joko suuri voimavara, tai ainainen käsijarru. Vaikka tunteita ei voida poistaa, ei niiden edessä suinkaan tarvitse olla avuttomia niiden voiman edessä. Tunteita kannattaa oppia ymmärtämään, säätelemään ja johtamaan. Tunteiden ymmärtäminen ja johtaminen on kuin mikä tahansa muukin taito. Se on opeteltava, ja jos aikaisempaa osaamista ei juurikaan ole on liikkeelle lähdettävä perusteista. Opettelu kuitenkin on elintärkeää, sillä tunteet purkautuvat aina jossain lopulta. Jos se ei ole työpaikalla, se on kotona. Mikäli olet työskennellyt asiakaspalvelijana, olet varmasti saanut seurata tätä purkautumista eturivin paikalta.
Tunteiden nimeämisen opettelu niiden toisille paljastaminen on ainakin itselleni ollut #työmaa. Ei ole mielekästä pyrkiä siihen, että paljastaisi kaiken jokaiselle henkilölle. Yksi työelämän taito on laittaa tietyt tunteet sivuun ja suoriutua töistä. Työpaikka ei ensisijaisesti mielestäni voi tai saa olla yksipuolinen terapiaistunto. Ellet ole terapeutti. Mutta jossain on oltava tila, jossa on mahdollista keskustella ja prosessoida. On itsensä suojelua pidättää haavoittuvainen tieto yksilöiltä, jotka eivät ole luottamuksen arvoisia. Osa ihmisistä haluaa pönkittää omaa asemaansa sortamalla muita, ei ole viisasta syöttää heille kiekkoa lapaan. Kuitenkaan ikinä ei voi olla täysin varma. Kuten rakkaus, on myöskin muiden tunteiden toisille näyttäminen aina riski. Joskus se kuitenkin on otettava. Kuten missä tahansa muussakin asiassa, kaikki riskit eivät ole ”saman arvoisia.”
Kuinka valita edullisin riski?
Jokaisella henkilöllä olisi hyvä olla joitain henkilöitä, joille saa ja pystyy olemaan aito ja läpinäkyvä. Joskus takana on jo pitkä ystävyys ja luottamus on rakentunut niin vahvaksi, ettei sitä ole syytä kyseenalaistaa. Silloin riittää vain se, että ottaa riskin ja puhuu. Kun tutustuu uuteen henkilöön tai pohtii voisiko kertoa aidosti mitä kuuluu, olisi hyvä kiinnittää huomiota etenkin siihen, miten kyseinen henkilö puhuu muista ihmisistä heidän poissa ollessaan. Jos hänen seurassaan kuulet jatkuvasti mitä muille ihmisille kuuluu, on todennäköistä, että myös sinun kuulumisesi kuulutetaan kahvipöydästä poistuessasi. Tämän lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota, miten hän suhtautuu ihmisiin, jotka osoittavat haavoittuvuutta jollain tavalla. Onko henkilö riittävän tasapainoinen?
Usein tuomitsemme ennen kuin ajattelemme mitä toisella on reaktion alla, vaikka sen ajatteleminen ja ymmärtäminen olisikin viisaampaa. Negatiivisen toiminnan alla on aina negatiivinen tunne. Olisikin hyvä kysyä ja pohtia, miksi toinen tuntee niin, miksi hän on ahdistunut? Tunteet ovat monille pelottavia. Mahdollisesti siitä syystä, että niiden johtamiseen tai käsittelyyn ei ole riittävästi tietoa tai taitoa.
Sekundaari- ja primääritunne.
Useinkaan näkyvä reaktio ei ole aito ongelma. Emme välttämättä edes itse tiedä sitä, tai uskalla sitä paljastaa. Esimerkkeinä tästä voi olla esimerkiksi työpaikalla näkyvä vihan tunne, joka on todellisuudessa pakattua pettymystä. Pettymys nousee, kun odotus ja todellisuus ei kohtaa.
Huoli ja puutteen tunne vie ihmiseltä joustavaa älykkyyttä. (Karleman) Pelon turruttama mieli ajattelee vain selviytymistä. Mieli myös huomaa paremmin negatiiviset tunteet. Se on selviytymisen kannalta oleellinen ja hyvä taito. On oleellisempaa huomata uhkaava eläin, kuin ihailla aurinkoa. Kuitenkin arjessa, jossa suurin osa tämänkaltaisista uhkista eivät ole todellisia, saati todennäköisiä, olisi tärkeää pyrkiä keskittymään läsnäoloon ja kiitollisuuteen. Rauhallinen mieli pystyy olemaan läsnä, avoin ja laaja-alainen. Luovuus ja ideat alkavat pulpahdella mieleen.
Tuominen toteaa kirjassaan, että hyvin menestyneet ihmiset usein omaavat taidon tunnistaa ja nimetä tunne. On helpompi toimia, kun tietää mikä ongelma on.
Loppuun tuomisen keräämiä vinkkejä tunteiden johtamiseen:
Ole läsnä, kaikkein syvin tarve on tulla kohdatuksi. Osoita sormella itseäsi, on helppo syyttää muita. Opettele myöntämään, kun et tiedä. Tee päivän vaikein asia heti aamusta. Opettele hymyilemään. Unohda vertailu, näet itsestäsi kaiken ja muista vain sen mitä he haluavat sinulle näyttää. Ole utelias, älä tuomitseva. Mitä enemmän piilottelet tunteita, sen enemmän ne sinua hallitsevat. Sano ne siis ääneen.