Tampere
19 Mar, Tuesday
-6° C

Proakatemian esseepankki

Kulttuurina Startup



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen aina ollut kiinnostunut maailman yrityskulttuureista ja niiden eroavaisuuksista. Niihin tutustuminen antaa aina uusia näkökulmia omaan tekemiseen. Viimeisin silmiä avaava matkani suuntautui Berliiniin, jossa tutustuin ensimmäistä kertaa tarkemmin kaupungin StartUp –kulttuuriin. Kaupungin yrityskulttuuri koitui melko erilaiseksi kuin vastaava täällä koti-Suomessa, Tampereella. Suomen kaupungeista Tampere on yksi niistä, jotka ovat kärjessä maamme StartUp –kulttuurin kehittäjinä. Käsite ei vielä muutama vuosi sitten ollut kovin tuttu Suomen pienimmissä kylissä ja kunnissa. Yrittäjyys jo itsessään on ollut suomalaiselle kirosana. Tämän näkyy jo siinä, että pankkiin kävellessä asenne yrittäjiin on sellainen, että lainahakemus tulee käsitellä hitusen tarkemmin kuin perus Tauno-duunarin samankaltainen hakemus.

 

Saksa, etenkin Berliini, on Startuppien luvattu kaupunki. Sen valttikortit ovat kansainvälisyys ja hyvä maantieteellinen sijainti. Itse yrityksen perustaminen ei välttämättä ole taloudellisesti helpompaa, alkupääomaa ei pankista saa heppoisin perustein. Bisnesenkeleitä taasen kaupungissa on, ja verkostot kasvavat huimaa vauhtia. Monet suomalaiset muuttavat Berliiniin perustamaan yrityksensä juurikin kaupungin kansainvälisyyden vuoksi. Sinne on myös suhteellisen kustannustehokasta perustaa yritys, sillä toimistojen vuokrat ja eläminen sekä työntekijöiden palkkaaminen ovat edullisempaa kuin Suomessa. Erityisesti kaupunki vetää puoleensa digitaalitalouden, ohjelmistojen ja sähköisen kaupankäynnin alalla. Tämän näin omin silmin vieraillessani StartUp –messuilla Berliinissä. Oli häkellyttävää huomata se innovatiivisuus ja ideoiden omaperäisyys StartUp-maailmassa. Messuja paljon kiertäneenä voin sanoa, että nämä olivat ehdottomasti yhdet mielenkiintoisimmista.

 

Mistä johtuu, että emme Suomessa ole kyenneet saman kaltaiseen innovatiivisuuteen (ainakaan vielä)? Vertasin vierailuni aikana Berliinin yrityskulttuurissa montaa piirrettä Suomen vastaavaan kulttuuriin ja eroavaisuuksia löytyi muun muassa se, että Berliinissä uskalletaan erottua. Me olemme tottuneet tekemään sääntö-Suomessa kenties liian kaavoihin kangistuneita ratkaisuja, eikä se ole välttämättä yrittäjien vika. Yritykset tarjoavat sitä, mille on tarvetta. Pienessä maassa on pieni määrä kuluttajia, joilla on tietyt tarpeet. Suomi ei ole vielä valmis ottamaan vastaan sellaisia uusia innovaatioita, mitä Berliinissä teknologian alalla tehdään.

 

Berliinissä on jostain syystä eri tavalla rohkeutta perustaa yrityksiä. Se on kuin turvallinen kehto, jonne innokkaat yrittäjät tulevat ideoidensa kanssa. Sellaisten ideoiden, joiden eivät usko toimivan kotimaassaan. Startuppeja perustetaan lukemattomia määriä, mutta niistä vain murto-osa on pystyssä vielä vuoden päästä. Epäonnistumista ei kuitenkaan pelätä –päinvastoin. Konkurssi ei ole tässä kulttuurissa nolo moka, jonka jälkeen sinä, läheisesi ja koko yhteiskunta menettää uskonsa sinuun. Vierailimme reissullamme yrityksessä joka toimi hyvänä esimerkkinä edellä mainitusta. Smartly.io on suomalaisten perustama kansainvälisesti menestyvä yritys, jonka kumpikin perustajajäsen on epäonnistunut. Heistä molemmat on tehnyt elämänsä aikana vähintään yhden konkurssin. Se ei ole ollut este saada liikeideaansa tehokkaasta digitaalisen markkinoinnin työkaluta toimivaksi.

https://www.smartly.io

 

Berliini myös tukee yrittäjiä. Siellä on useita tukiohjelmia yrittäjille, kuten Startup unit, joka toimii yhdessä liike-elämän, tieteen ja start-up yritysten kesken. Uskon vahvasti, että pelkästään nämä tukiohjelmat eivät ole syy vahvaan StartUp –kulttuuriin. Se on monen asian summa. Vuonna 2015 Berliinissä toimi 171 000 Startupia, jotka työllistivät yhdessä 667 000 ihmistä. Melkoinen summa, eikö vain?

 

En usko, etteikö meillä Suomessa olisi vastaavanlaista osaamista. Itse asiassa suurin osa yritysvierailuista sattuivat yrityksiin, jotka joko olivat suomalaisten perustamia, tai yrityksessä oli suomalaisia töissä. Tarvitsisimme kulttuurimuutoksen, jotta uskaltaisimme Suomessa tehdä asioita eri tavalla. Tai sitten teen itse muutoksen ja lähden Berliiniin.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close