Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

KUKA PELKÄÄ POMOA?



Kirjoittanut: Jetro Sukkela - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kävimme viidentoista sosionomiopiskelijan kanssa Latviassa perehtymässä työhyvinvointiin ja palautumiseen työtehtävien välissä. Hankkeen nimi oli 5 minutes between clients, mikä tarkoittaa, että työpäivän keskellä voi olla lyhyitäkin hetkiä, jolloin voi palautua kuormittavista tapauksista.  

Kävimme liettualaisten ja latvialaisten kanssa keskustelua kuormittavista tekijöistä työssä, ja meillä kaikilla oli paljon yhteisiä stressin aiheita. Yksi poikkeava asia nousi kuitenkin esille. Suomessa pelätään eniten asiakkaan luottamuksen menettämistä, kun Liettuassa ja Latviassa pelätään esihenkilön luottamuksen menettämistä. 

Suomen oloja osasi taas arvostaa enemmän. Täällä työyhteisö on tasa-arvoisempi ja esihenkilön kanssa voi olla hyvää pataa. Kun kävimme Latvialaisessa pakolaiskeskuksessa, ensimmäisenä vastaan tuli noin 200-kiloinen mörkö, joka oli johdossa. Hänet nähdessään oli hyvä varmistaa, mistä pääsee ulos, kun hän vetää pataan. En ihmettele, jos joku pelkää esimerkiksi häntä. Hän ei näyttänyt edes kovin tyytyväiseltä. 

NEUVOSTOLIITON PERINTÖ LATVIASSA

Latvian työkulttuurissa on on jyrkempi hierarkia, kuin Suomessa ja työilmapiiri on myös vakavampi. Näin kertoo Latvian työmahdollisuuksista kertova sivusto. Muuten tietoa olen saanut vain paikallisilta. Mielestäni on hämmentävää, että sosiaalialalla voi olla niin kovat jännitteet työyhteisöissä. Onhan kyse hyvinvointialasta, pelottavasta hyvinvointialasta. Neuvostoliiton perintönä taitaa vielä yli kolme vuosikymmentä myöhemmin olla tiukka kuri ja Hannu Rautomäen mainitsema “suuri bluffi”, joka oli varojen keskittämistä harvoille. Se oli sitä samaa valtaa keskittävää omaisuuden kasautumista, jota vapailla markkinoilla tapahtuu, mutta korostunutta, koska se oli enemmän harvojen hallinnassa. Korkealta on sitten helppo ruoskia ja määräillä.

Sosiaalialan pitäisi olla tunnettu nimenomaan hyvinvointiin ja luottamukseen perustuvasta johtamisesta. Suomen sosiaalialan ammattiliiton, Talentian, verkkovisuilla sanotaan, että: “Kumppanuuteen perustuva johtajuus rakentuu neuvottelulle ja dialogille, johtamismalli on epämuodollinen ja tasa-arvoinen”. Kun työyhteisössä on luottamusta, pysyy henkilökunta enemmän mielellään tehtävissään. 

 

“Paras työtulos saadaan aikaan uhkailulla ja kiristyksellä”  

-Naapurin Pena 

 

LÄHTEET: 

https://www.anyworkanywhere.com/fi/toihin-latviaan/ 

https://www.talentia.fi/tyoelamainfo/hyvan-tyopaikan-kriteerit/johtaminen/ 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/neuvostoliitto-oli-suuri-bluffaus/

Kommentoi