Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Kuka haluat olla? Inspiraationa Jeen-Yuhs



Kirjoittanut: Ava Koskinen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pura rutiinit atomeiksi
James Clear
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mistä ajatus lähti

Katsoin hiljattain Netflixiin tulleen kolme osaisen dokumentin Jeen-Yuhs, mikä kertoo Kanye Westin urasta alkutaipaleelta nykyhetkeen asti. Dokumentti herätti paljon ajatuksia siitä, miten iso voima omalla identiteetillä ja uskolla itseensä on. Olen syksyn aikana törmännyt useassa eri tilanteessa siihen, että kyseenalaistetaan ajatusta siitä, kuka haluaa olla. Tiimiläiseni Aleksin innoittamana kuuntelin äänikirjana James Clearin Pura rutiinit atomeiksi kirjan ja kirjoitimme tästä myös Aleksin sekä Annin kanssa esseen. Itseäni puhutteli erityisesti luvut, joissa keskityttiin ihmisen identiteetin ymmärtämiseen. Niin kuin kaikki varmasti tietävät, Kanye West on maailman kuulu räp-artisti, tuottaja ja muotisuunnittelija. Ja sitä hän on myös aina halunnut olla. Aloin miettimään, kuka minä haluan olla. Toiminko tällä hetkellä kuin ihminen, joksi haluan tulla, toimisi?

Itsevarmuus ja identiteetti

Jeen-Yuhs dokumentin ohjaajina toimivat Coodie Simmons sekä Chike Ozah, jotka ohjasivat yhdessä Kanye Westin musiikkivideon ’’Trough the Wire’’. Kyseinen musiikkivideo oli ehdolla MTV Viewers Choice Awardeissa ja voitti vuoden parhaan musiikkivideon tittelin. Monille tämä kappale on varmasti tuttu. Coodie tutustui Kanyeen jo vuonna 1998 juontaessaan omaa tv-ohjelmaansa Channel Zero, jossa hänellä oli tapana haastatella sen ajan räppäreitä ja dokumentoida hiphop kulttuurin nousua Chicagossa. Haastatellessaan muita artisteja, yksi nimi nousi aina esiin. Kanye. Tähän aikaan Kanye teki biittejä ja tuotti kappaleita muille räp-artisteille. Coodie tapasi Kanyen sattumalta tehdessään jaksoa paikallisten artistien kanssa.

Monet pitivät Kanyeta vain nuorena tuottajana, jolta saa halvalla biittejä, mutta Coodie näki, että Kanyesta tulee tähti. Coodie uskoi Kanyen tulevaisuuteen ja alkoi tehdä Kanyesta dokumenttia tuohon aikaan. Dokumenttia katsoessa, ruudun läpi välittyy käsittämätön itsevarmuus mikä Kanyelta löytyy. Hän tiesi olevansa artisti jo ennen muuta maailmaa. James Clear puhuu teoksessaan Rutiinit atomeiksi siitä, miten tärkeää on kysyä itseltään ’’Keneksi minä haluan tulla?’’. (Clear, 2020) Rutiinit tuskin koskaan vievät sinua sinne missä haluat olla, jos keskityt unelmointiin sen sijaan, että tekisit asialle jotakin ja muuttaisit toimintatapojasi. Tuntuu, että Kanye tiesi aina kuka hän haluaa olla ja myös todella oli sitä. Coodien sanoin: ’’Jokainen hyvä tarina alkaa visiosta.’’ (Coodie Simmons, 2022)

Mieleeni jäi dokumentistä erityisesti kohtaus, jossa Kanye ja Coodie olivat keskellä Times Squarea ja Kanye mietti, kuinka ihmiset vain vilisevät ohi eivätkä vielä tiedä kuka hän on. Ikään kuin hän olisi jo maailman kuulu artisti, joka saa nauttia vielä hetken vapaasta elämästä ennen parrasvaloihin astumista. Häntä tuntui huvittavan ajatus siitä, että maailma ei vielä tiedä mitä on luvassa. Tämä jos joku kertoi itsevarmuudesta ja hänen syvästä uskostansa itseensä. Uskon, että tämän kaiken dokumentointi varmasti vain vahvisti tunnetta tulevasta tähteydestä. Hän toimi alusta asti kuten maailmankuulu artisti toimisi. Läpi dokumentin nähdyissä pätkissä huomaa, että Kanye ei ole kasvanut sellaiseksi kuin hän nykyään on. Kanye West on aina ollut Kanye West.

Suosittelen katsomaan seuraavan trailerin Jeen-Yuhs dokumentista. IMDb arvosana 8.0/10, kun tämä kuitenkin jotain kiinnostaa.

Myöhemmin heränneitä ajatuksia

Toivon, että useampi ihminen uskaltaisi tarttua unelmiinsa ja loisi itseensä enemmän uskoa. Harmillisen monesti rutiinit, joihin olemme pinttyneet ja jotka ovat vahvistuneet meille moninaisten todistusten pohjalta, määrittävät koko loppuelämämme. Clearin teoksesta mieleeni jäi seuraava lause: Monet kulkevat koko elämänsä kognitiivisessa horroksessa seuraten sääntöjä, joita he identiteettiinsä liittävät. (Clear, 49) Päällimmäisenä mieleeni niin Jeen-Yuhs dokumentista kuin Clearin teoksesta on jäänyt ajatus siitä, että voimme olla mitä ikinä haluamme. Rutiinit ovat todella isossa osassa minäkuvaa, ja niiden tulee tukea ajatusta siitä, kuinka ihminen, joka haluat olla tekisi.

Olen itse alkanut syksyn aikana tajuta, mitä todella haluan olla ja mitä en todellakaan halua olla. Pidimme Roimalle innovointipäivän, jonka toisessa osassa keskusteltiin siitä, mitä haluamme oppia vielä akatemia aikana. Pohdintani tuloksena sanoin, että en voi tehdä työtä, jossa olen ainoastaan muita varten. Minun täytyy tehdä työtä, joka on myös itseäni varten. Olen ymmärtänyt, että jossain asiassa hyvänä oleminen ei tarkoita, että minun tulisi tehdä sitä. Omaan hyvän palvelualttiuden ja minulle on luontaista näyttäytyä muille ihmisille hyvän tuulisena ja antaa kaikkeni asiakkaalle. Tämä kuitenkin kuormittaa niin paljon, että päivän päätteeksi tuntuu kuin joku olisi imenyt minusta kaiken energian, eikä minulla ole jäljellä enää mitään. Halu auttaa, on kuitenkin jotain minkä huomaan toistuvan kaikessa mitä teen. Olen parhaimmillani, kun saan luoda asioita itsestäni lähtöisin ja liittää siihen muiden auttamisen. En vielä ole vastannut kysymykseen: Kuka haluat olla? Mutta olen jo lähempänä sen määrittelyä.

Lähteet:

Clear, J. 2020. Pura rutiinit atomeiksi. Jyväskylä. Tuuma.

Jeen-Yuhs, Netflix dokumentti. 2022. Yhdysvallat. Coodie & Chike.

Jeen-Yuhs: A Kanye Trilogy Official Trailer Netflix, Youtube. 2022.

Kommentoi