Tampere
02 Apr, Sunday
-8° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka voitat burnoutin?Kirjoittanut: Tina Uusitalo - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuinka voitat burnoutin?

 

Rest –kirja kertoo, miksi paras työ syntyy usein silloin kun et ajattele? Ja miten liikunta buustaa älyllistä kyvykkyyttä? Kirjan on kirjoittanut Alex Soojung-Kim Pang Silicon Valleyn strategisti. Esseessä käyn läpi kirjoittajan tipsejä, miten ennaltaehkäistä burnout.

 

Boostaa luovuutta aikaisella aloituksella ja työskentele noin neljä tuntia

Sillä ei ole niinkään väliä, kuinka paljon työskentelet, vaan sillä koska työskentelet. Kirjassa neuvotaan aloittamaan aikaisin aamulla ja tehdä siitä rutiini. Työskentele neljätuntia kerralla ja pidä sen jälkeen kunnon tauko ja käy esimerkkisi salilla tai ota päiväunet välissä. On paljon tehokkaampaa työskennellä ensimmäiset 4h täysillä tehoilla kuin koko päivä puolitehoilla. 4h jälkeen luova energia on käytetty ja tästä syystä tauko on paikallaan. Jos et kuitenkaan salille asti pääse niin, keskity aamu tehokkaaseen työskentelyyn ja pidä kunnon lounastauko 4h jälkeen.
Kyseenalaistan henkilökohtaisesti 4h tehokkaan työskentelyn aamuisin, koska olen itse iltavirkku ja koen saavani iltaisin/öisin paljon enemmän aikaan.

Lataa luovia pattereitasi tekemällä pitkä kävely tai ottamalla päiväunet

On kaksi todistettua tapaa ladata luovia pattereita.

1. Kävelylenkki

On todistettu, että kävely tehostaa työntekoa ja lisää luovuutta, koska se on nerokas keino salakuunnella alitajuntaasi, jossa parhaat idea syntyvät.

2. Päiväunet keskipäivällä

Lyhyillä päiväunilla on virkistävän vaikutuksen lisäksi muitakin positiivisia vaikutuksia. Ne auttavat kasvattamaan tiedon säilymistä päässäsi sekä emotionaalista kontrollia.

Valitse oikea aika lopettaa työt

Sanonta “Lopeta kun olet voitolla” toimii tähän täydellisesti. Kasvatat luovuuttasi lopettamalla työt oikealla hetkellä, koska ei ole mitään pahempaa kuin ylittää omat rajasi. Kun saat uuden idean, se väsyttää aivojasi. Anna siis idean olla ja palaa asiaan myöhemmin. Muista että vaikka lopetat työskentelyn, aivosi vielä jatkavat ja keksivät uusia ideoita. Anna niille siis aikaa sopeutua.

Nuku hyvät yöunet, jotta aivosi saavat valmistautua seuraavaan työpäivään

Nukkuessasi keho lataa akkuja ja energiatasosi nousevat. Aivosi käyvät läpi unen aikana myös edellisen päivän tapahtumat ja tallentavat kaiken tarpeellisen tiedon. Kunnon lepo auttaa myös vastustamaan degeneratiivisia sairauksia.
Unen tehtävät ovat käytännössä palauttaa elimistön voimatasapaino ja ladata akut. Se ehkäisee stressiä, ylläpitää vastustuskykyä ja torjuu sairauksia. Ylläpitää aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasapainoa. Palauttaa henkisen voiman ja vireyden. Auttaa käsittelemään tunteita. Sekä ylläpitää muistin ja oppimisen edellytyksiä.

Ehkäise burnouttia ottamalla omaa aikaa ja palautumalla

Nykyään pidetään hyvänä kovaa työtä ilman lomaa, se ei kuitenkaan ole terveellistä. Lomat ovat tärkeitä terveydelle ja onnellisuudellemme. Ilman lomia työntekijät menettävät kiinnostuksen työhön, heistä tulee vähemmän empaattisia asiakkaita kohdatessaan. Saksalaisen sosiologi Sabine Sonntagin mukaan on olemassa 4 osa-aluetta, joita kannattaa seurata saavuttaaksesi maksimaalisen levon.

1. Rentoutumine

Sulje silmäsi ja kuvittele olevasi meren rannalla ottamassa aurinkoa. Jokainen rentoutuu omalla tavalla.

2. Kontrolli

Tällä tarkoitetaan kuinka kauan sinun pitää levätä, että olet täysin palautunut. Jos aikataulut eivät ole hallinnassa tarvitset todennäköisesti enemmän aikaa palautua kuin henkilö, jolla on aikataulu hallinnassa.

3. Huippu kokemukset

Nämä ovat tehtäviä jotka ovat henkisesti virkistäviä, haastavia ja palkitsevia ja joissa olet hyvä!

4. Irtiotto

Pako jokapäiväisistä rutiineista niin kirjaimellisesti kuin henkisestikin. Vietä viikko lomalla niin stressisi vähentyy ja saat epätodennäköisemmin burnoutin.

Liiku ladataksesi kognitiivista suorituskykyä

“Työskentelin paremmin ja ajattelin kirkkaammin, kun olin hyvässä fyysisessä kunnossa” -Nelson Mandela

Viimeisenä, kasvata suosikki harrastustasi ja vie mielenkiinto “deep playhin

Deep play on aktiviteetti, joka on mentaalisesti mukaansatempaava, tuo uutta sisältöä taitoihisi ja antaa käsityksen mielihyvästä samalla kun yhdistää sinut menneeseen. Se on keino testata olemassa olevia taitoja tarkkailusta, strategiasta ja ongelman ratkaisusta pienen riskin yhteydessä. Deep play tarjoaa myös lepotauon. Se on yhtä mieluisaa kuin työ, mutta vähemmän hektistä mikä tarkoittaa, että voit nauttia pienistä yksityiskohdista enemmän.

Yhteenveto

Työ ja lepo on yin ja yang onnellisuudessa. Se on usein unohdettu kulttuureissa, joissa arvostetaan ylityötä. Palautumiselle tarvitsee aikaa, jotta saavutat produktiivisen ja rikkaan elämän. Älä unohda hyviä yöunia, säännöllistä liikuntaa, päiväunia. Ne kasvattavat luovuuttasi ja valmistavat sinut menestykseen.

 

Lähteet

Rest – Alex Soojung-Kim Pang

https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close