Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka voimme olla luovempia



Kirjoittanut: Tatu Levänen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johannes Partanen
Tom Kelley
David Kelley
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Inspiraatio tälle esseette tuli vuoden alkupuolella Veijo Hämäläisen ”Luovuus ja sen kehittäminen” pajasta. Pajassa keskusteltiin paljon jokaisen omasta luovuudesta, olemmeko kaikki luovia, milloin olen luova ja ennenkaikkea mikä rajoittaa luovuuttani? Aihe jäi aivomadoksi mieleeni ja nyt esseenmuodossa pyrin tuomaan muillekkin tietoa, harjoituksia ja pohdintaa miten minä, me ja kaikkien omat tiimit voivat olla luovempia.

Yritän avata tässä esseessä, mitä luovuus on, miten luovuutemme on yksilöllistä ja mikä rajoittaa luovuutta. Kuinka voimme olla luovempia? Toivon, että löydät siihen myös vastauksen.

 

Mitä se luovuus siis on?

Luovuudella on varmasti useita käsitteitä ja määritelmiä, yksi näistä on ajattelun taitoa. Taitoa, jonka kautta keksitään ongelmiin ratkaisuehdotuksia ja ainutkertaisia ideoita. Uskallusta yrittää taikka erehtyä uusien ideoiden kanssa ja kyky itsenäiseen työhön on kaikki luovuutta. Luovuus ei esiinny vain tietyillä osa-alueilla, vaan sitä voi nähdä aina kotona pukeutumisessa, kun mietitään uusia asukokonaisuuksia tai miten aioin muotoilla päivälliseni.

Väitetään, että tulevaisuuden työelämässä luovuus on yksi tärkeimistä taidoista ja paljon arvostetumpi kuin nyt, mutta mitä mieltä sinä olet? Minä olen kuullut väitteen, että työelämässä parhaiten pärjää ne ihmiset, jotka osaavat hyödyntää luovia ajatuksia, mutta kaikkein luovimmat ihmiset harvoin ovat näitä. Yleensä heiltä nämä ideat nousevat esille, mutta onnistuvatko he valjastamaan näitä ideoita tuottoisiksi bisnesideoiksi? Yksilöllisyys nousee tässä vahvasti esille, mutta tässä on myös tiimitoiminnalle suuri vahvuus. Luovat ihmiset keksivät paljon mahdollisia ideoita ja tuotteita, mutta vaaditaan myös niitä ihmisiä, jotka näkevät näiden kaikkien ideoiden takaa ne oikeasti hyvät ideat. Ne ideat, joilla voidaan vaikuttaa.

 

Miten jokaisen luovuus näkyy?

Mieti hetki millainen olit lapsena. Muistatko miten leikit leikkejä, miten puhuit ihmisille ja toit itseäsi esille? Jos et muista veikkaan, että oli helppoa olla luova ja varsinkin aidosti luova. Lasten mieli on todella ”puhdas” ja heidän ajattelumalliaan ei pienenä pysty helposti muuttamaan. He ovat kiinnostuneita asioista ja tykkäävät kokeilla. Tämänkaltainen luonnollinen luovuus katoaa vanhetessa, mutta ei sen takia, että se olisi luonnollista kadota. Se katoaa arjessa stressin, toisiin vertailemisen ja kiireen vuoksi. Pelko siitä, kehtaanko tuoda esille omaa luovaa puoltani, kuristaa pois meidän luonnollista luovuutta. Onneksi se luovuus ei ole sinulta kuitenkaan kadonnut täysin pois ja oikeanlaisessa ympäristössä saat sen kukoistamaan varmasti! Ympäristö jossa vapaa ideointi on sallittua, pelko kriittisyydestä on poistettu, kaikki kannustavat toisiaan ja ovat myönteisiä, saa luovuuden kukoistamaan.

Minun näkemykseeni luovuudesta kuuluu myös vahvuus- ja/tai mukavuusalueet persoonallisuuden kautta. Henkilöt jotka ovat luonnollisesti enemmän kiinnostuneita musiikista, myös minun mielestäni omaavat paremmat luovuudelliset mahdollisuudet musiikilliselle puolelle. En tarkoita etteikö löytyisi ihmisiä jotka eivät ole musiikillisia, mutta osaavat silti olla luovia musiikillisesti. Tarkoitan sitä ennemminki janana ja siinä janalla pärjää paremmin ne henkilöt, jotka ovat jo luontaisesti enemmän kiinnostuneita kyseisestä aiheesta. Olemme luonnollisimpia alueilla, joilla koemme olomme turvalliseksi ja vahvoiksi ja nämä alueet tulevat kehityksen ja kasvamisen kautta osaksi meidän persoonallisuuksiamme.

 

 

Mikä rajoittaa luovuutta ja miten niitä murretaan?

Tom ja David Kelley kertovat artikkelissaan  “Reclaim Your Creative Confidence” neljä asiaa jotka rajoittavat luovuutta. Kaikkiin näihin liittyy pelko, mutta pelon syy vain vaihtelee. Ensimmäinen on ”Fear of Messy Unkown” ja käännän itse sen tuntemattoman kaaoksen peloksi. Tuntematon kaaos pitää sisällään, odottamattomat vastaankäymiset, epävarmuuden ja myös epäloogiset ihmiset, joiden kanssa ei välttämättä halua tutustua. Vaatii paljon rohkeutta astua kaaokseen, mutta mistä muualtakaan voit löytää ja luoda järjestystä, kuin keskeltä kaaosta? Kaaoksen järjesteleminen, se jos mikä vaatii luovuutta. Luovuutta on löytää ratkaisuja ongelmiin ja jos jossain on ongelmia, niin kaaoksessa. Sinne astuminen on pelottavaa, mutta voi olla myös vaivan arvoista.

Toinen luovuuden rajoite on pelko tulla arvostelluksi. Muistatko itsesi teininä? Muistan itse, kuinka nuorena teinipoikana lopetin äitini kanssa kaupassa käymisen. En sen takia ettenkö olisi halunnut auttaa, mutta minua ainakin pelotti jos siellä näki tuttuja. Mitäköhän he ajattelesivat minusta? Pahimmissa ajatuksissani näin kuinka seuraavana päivänä minua pilkattaisiin koulussa ja tälläiset ajatukset laittavat meidät toimimaan toisin. Haluaisimme tehdä asioita, tuoda esille luovia ajatuksiamme, mutta pelko tulla arvostelluksi estää sen. ”En viitsi sanoa tätä ideaa, koska sehän on ihan tyhmä, eikä yhtään niinkuin muiden ideat”. Päänsisäinen kamppailu on puolet tästä taistelusta. Rohkeus tuoda esille omat ideat voi olla liian iso askel, mutta älä päästä ideoita katoamaan mielestä. Ota ne ylös vihkoon, wordiin tai muihin muistiinpanoihin ja tarkastele niitä optimistisena, älä mieti ongelmia tai miksi se ei voisi toimia. Osoita myös itse ihmisille ympärilläsi, että sinä et ole arvostelemassa. Älä ammu alas ihmisten ideoita tai peitä niitä omillasi. Näin teet itse myös töitä turvallisen ympäristön luomiseksi ja jos rohkaiset ihmisiä samanlaiseen käytökseen, on myös sinun turvallisempi tuoda esille omat ideasi.

Ensimmäisen askeleen pelko on listalla seuraavana. Itse näen tämän myös itsessäni, varsinkin kun pitäisi kirjoittaa näitä kirjaesseitä. Huomaan odottavani usein inspiraatiota, työn tekemisen sijaan. Olen huomannut, osittain autettuna, että kun pakottaa itsensä tekemään, saa myös tehtyä tilaa luovuudelle. Kun katsoo edessä aukeavaa valtavaa kokonaisuutta, voi se pelottaa aluksi, mutta on tärkeää aloittaa. Yksi kohta kerrallaan. Valmentajamme Ilkka onkin usein tuonut esille, kuinka inspiraatiolle täytyy tehdä tilaa ja se vaatii sitä, että alkaa tekemään.

Viimeisenä rajoitteena on kontrollin menettämisen pelko. Itsevarmana täytyy osata nöyrtyä välillä. Omat ideamme eivät aina toimi niin hyvin kuin toivoimme ja se vaatii nöyryyttä hyväksyä, että kaverin idea ehkä onkin parempi. Kun lopettaa omaan ideaansa takertumisen ja katsoo hetkeksi, mitäpä voisin tuoda tuohon tiimikaverin ideaan, näät asioita tuoreilla silmillä ja teet tilaa luovuudelle. Oma ideasi on varmasti hyvä, mutta myös muiden ideoden parantaminen ja kehittäminen on luovuutta.  Ollaan rohkeita, annetaan muiden viedä meitä eteenpäin ja annetaan luovuutemme näkyä muille.

 

Rohkea yhteenveto

Luovuus on uskomattoman kiinostava aihe ja siitä voisi puhua vaikka kuinka paljon. Artikkeleita, tutkimuksia, videoita ja podcasteja tästä aiheesta löytyy varmaan tuhansia ja en edes tarttunut luovuuden kehittämiseen vielä. Mikä on siis ollut esseeni punainen lanka? Noh, ainakin yritin tuoda esille pelon merkitystä luovuuden rajoittajana ja kuinka luovuus on meille jokaiselle luonnollista. Pelko on luonnollinen tunne ja kaikki tuntevat sitä joskus. Pyritään yhdessä rikkomaan tätä luovuuden pelkoa, annetaan toisillemme turvallinen alusta, jossa meidän ei tarvitse peitellä omaa itseämme. Ota rohkeasti askel, tuo esille oma ideasi, mutta nosta myös muiden ideoita ylös. Kuka tietää, millaisen miljoonan euron idean voimmekaan kehittää, jos uskallamme rohkeasti avata suumme.

 

Lähteet.

  1. Kelley., D. Kelley. 2012. Reclaim your creative confidence. Artikkeli. https://hbr.org/2012/12/reclaim-your-creative-confidence
  2. Partanen. 2019. Mitä tiimivalmentajan tulee tietää innovoinnista. Kirja. https://tiimiakatemia.com/wp-content/uploads/2017/06/Johannes-Partanen_Mit%C3%A4-tiimivalmentajan-tulee-tiet%C3%A4%C3%A4-innovoinnista_uusittu-painos-6_2019.pdf
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close