Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka varmistaa positiivinen asenne?



Kirjoittanut: Veeti Suontama - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
sinä pystyt
jaakko alasaarela
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuinka varmistan positiivisen asenteen? 

 

Olen viime aikoina miettinyt, millä asenteella lähden kohtaamaan erilaisia tilanteita ja miksi. Olen huomannut että, joissain tapauksissa asenteeni on huomattavasti negatiivisempi kuin taas toisissa. Ilman syytä asenteeni vain on lähtökohtaisesti huonompi tiettyjä juttuja kohtaan. Päätin alkaa selvittämään ongelmaa ja törmäsin Jaakko Saarelan kirjoittamaan; Sinä pystyt kirjaan. Tässä tekstissä käsittelemme erityisesti kirjan lukua “kuinka varmistaa positiivinen asenne”. 

Miksi ajattelemme negatiivisesti? 

Tutkimusten mukaan 80% ajastamme ajatuksistamme on luonteisesti negatiivisia. Lisäksi tutkimukset esittää että 95% ajatuksistamme on samoja kuin edellispäivänä. Tämän huomaan usein siinä, kun tulee tilanne, että saa hetken hengähtää esimerkiksi työpäivän jälkeen. Ajatukseni lähtevät heti harhailemaan seuraavan päivän aikaiseen herätykseen, työhön tai hoitamattomiin asioihin. Mielen kanssa taisteleminen on oikeastaan taistelua omia negatiivisia päätelmiä vastaan. Mieli on kuin lihas, jota tulisi harjoittaa samalla tavalla kuin muitakin lihaksia, pitääkseen sen hyvässä kunnossa. 

 

Harjoituksia 

Otin kirjasta muutaman harjoituksen ja olen kirjoitushetkellä kokeillut niitä kolme kertaa joten otanta on vielä pieni. Uskon kuitenkin että pidemmällä aikavälillä nämä toimivat paremmin. 

 

Harjoitus 1. Aamukysymykset 

Heti herättyäsi aivosi ovat alfa-taajudella ja kaikkein parhaimmassa tilassa vastaanottaa positiivisia signaaleja. Kun heräät kysy itseltäsi 3 kysymystä. 

  1. Mistä olen kiitollinen? 
  1. Ketä rakastan? 
  1. Mistä olen innostunut? 

Nämä kolme kysymystä esittämällä ja vastaamalla itsellesi aktivoit kaikki positiivisimmat tunteet ja saat niiden tuomat hyvän olon hormoonit heti aamusta liikkeelle. Itse tein tämän aamulla heti herättyäni ennen aamutoimia. Nousin sängyn reunalle istumaan ja keskityin muutamaksi minuutiksi miettimään kysymyksiä. Huomasin heti harjoituksen jälkeen että ei enää väsyttänyt, ja olinkin jo valmis lähtemään jo etuajassa kouluun. Joko tämä oli mieleni lumetta, tai sitten harjoitus sai oikeat hormonit liikkeelle. Väliäkö sillä, kunhan homma toimii. 

 

Harjoitus 2. Voimatunti 

Aamu olisi ollut hyvä aika tähänkin harjoitukseen mutta tein sen illalla. Voimatunnissa on neljä vaihetta 1. Hengittäminen. Lähde kävelylle tai hölkkäämään. Kävellessäsi keskityt hengittämiseen. Hengität sisään neljässä vaiheessa, ja neljässä vaiheessa ulos. Tällä hengitystekniikalla saa enemmän happea elimistöön ja samalla stimuloidaan positiivista ajattelua tehokkaasti. Tehokkaan hapensaannin lisäksi se auttaa keskittymään hetkeen. Minulle tämä tekniikka ei ollut ehkä se oikea, ja saikin minut heti negatiivisen ajattelun päälle. Pitää kuitenkin muistaa että otanta on ollut pieni, ja aion yrittää tätä vielä uudestaan. 

 

Mielen ankkurit 

Mielen ankkuri toimii siten, että valitset ensin lauseen tai lausahduksen joka kuvaa haluamaasi uskomusta. Esimerkiksi Minä osaan! Seuraavaksi valitset mieluisen fyysisen liikkeen johon haluat lauseen liittää. Tähän sopii esimerkiksi käsien yhteen taputus. 

Eli seuraavaksi taputat kätesi yhteen ja sanot: Minä osaan!. Näin mielesi siis ankkuroi tunnetilasi kehoosi, ja täten muista sen paremmin, ja reaktio tulee vahvana. Tätä voit käyttää jos eteen tulee jokin epävarma tilanne. Esimerkiksi nuorempana myyntityössä kaupan klousaaminen oli minulle vaikea ja hankala tilanne. Aloin huomaamattani käyttää tiettyä istuma asentoa ja venytystä juuri ennen kuin aloimme sulkemaan kauppaa. Tästä muodostui minulle rutiini, jonka avulla uskalsin sanoa tarvittavat sanat, ja lukemaan asiakasta. Teen tätä samaa edelleen myyntitilanteissa. Aina kun sen teen, mielessäni kuuluu vanhan esimieheni kaikuma “kyllä sä pystyt siihen”. Tätä näkyy paljon, jos seuraa huippu urheilijoita, poliitikkoja tai muita menestyneitä henkilöitä. Esimerkiksi jos katsot huippu uimari Michael Phelpsiä, hänellä on tiettyjä asioita, joita hän tekee joka kerta ennen tiukkaa kilpailua. Hän on myös sanonut että on oppinut tämän mielen ankkurin hänen valmentajansa Tony Robbinsin avulla. Tony Robbins on valmentanut psyykkisella puolella monia huippu-urheilijoita, kuten Serena Williamsia, Andre Agasia, ja monia muita menestyneitä henkilöitä. Tony Robbins on ehdottomasti henkilö, josta aion selvittää lisää tietoa. 

 

Pohdinta 

Aiheen tähän esseeseen sain kehityskeskustelusta valmentajan kanssa. Sain itseni miettimään minkä takia välillä olen negatiivisella asenteella liikenteessä. Koen että saan potentiaaliani irroitettua jos pystyn kääntämään tunnelman positiivisesti. Opin silloin enemmän ja saan uusia mahdollisuuksia. Jos jatkuvasti suhtaudun epämukavuus alueella oleviin asioihin negatiivisella asenteella, en voi myöskään kehittyä tai oppia uusia asioita. Olenkin päättänyt ottaa asian todella esille itseni kanssa, ja panostaa siihen miten asioista ajttelen. Pyrin ottamaan alkuun kaksi viikkoa, kahdella edellämainitulla harjoituksella. Kahden viikon päästä pysähdyn tutkimaan tuloksia, ja jos nämä tekniikat eivät toimi, etsin jotain uutta. Suosittelen kaikille miettimään sitä, minkä takia ja millaisissa tilanteissa voisit kääntää negatiivisen asenteen positiiviseksi. 

 

Lähteet 

Alasaarela, Jaakko. 2018. Sinä Pystyt. 3.uud. painos. Keuruu: Otavan kirjapaino Oy 

 

Kommentoi