Tampere
27 Jun, Monday
31° C

Proakatemian esseepankki

kuinka tehdä yrityksessä muutos?Kirjoittanut: Atso Jaakkola - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Muutos vaatii johtajuutta
John P. Kotter
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miksi muutosten teko on niin hankalaa?

 

Olen monesti miettinyt miksi jokin muutos yrityksessä ei ole tapahtunut, vaikka sitä omassa päässä on miettinyt todella tarpeelliseksi. Ja mikä siinä on ollut edes niin vaikeaa? Monesti huomaan innostuvansa jostain asiasta. Sitten kun siitä mainitsee työkaverille, että tehdäänkö näin. Tulee vastaukseksi että ”Ei”.

 

Mistä se johtuu, että muutokset otetaan negatiivisesti?

 

Tai jos saat porukan innostumaan Muutoksesta. Nyt on koko porukalla halu muuttua. Niin sitten huomataan, että seuraavalla viikolla sitä ei kukaan edes muista. Miksi monet muutokset sammuvat nopeasti?

 

Jos tästä on selätetty niin sitten tulee kolmas haaste. Huomaat että muutos tuo paljo negatiivista palautetta. ”Miksi tehdään näin?” tai ”vanha tapa oli parempi.” Miten kestetään negatiivinen palaute.

 

 

Seuraavaksi käydään läpi eri asioita mitkä liittyvät muutokseen ja sen viemiseen käytäntöön. Se antaa sinulle konkreettisia työkaluja johtaa ja viedä muutosta eteenpäin yrityksessä kuin kotonakin.

 

 

Muutoksen eri vaiheet

 

  1. ollaan liian tyytyväisiä nykytilaan

 

tämä on se vaihe missä porukka ei hahmota tai pidä asiaa x ongelmana. Ei olla valmiita tekemään muutosta. Sinun pitää hahmottaa porukalle miksi tämä on haaste ja mitä se voi aiheuttaa, jos emme muuta tapojamme.

 

  1. Ei ole riittävän vahvaan ohjausta muutokselle

 

Monesti tulee hyviä ideoita ja muutoksen aiheita ja niitä päätetään lähtemään viemään mutta huomataan että se tyssää heti. se johtuu siitä, ettei sitä johda tai viedä systemaattisesti eteenpäin.

On tärkeää, että muutokseen sitoutuu varsinkin johto.

 

 

  1. Mihin muutos pyrkii ja miten se näkyy

 

Vaikka tiedetään mitä halutaan muuttaa, tiedetäänkö mihin sitä asiaa halutaan muuttaa? On siis tärkeää tiedostaa se, että mikä on visio asiasta. Ja päämäärä mihin pyritään.

 

  1. Viesti muutoksesta, jotta se juurtuu ympäristöön.

 

On tärkeää kertoa muutoksesta ja juurruttaa sitä. tällä työllä voidaan saada sen muutoksen vastarintaa pienemmäksi ja myös mieleen, että muutos on nyt käynnissä.

 

  1. Poista esteet mitkä tulee muutoksen eteen.

 

Monesti muutoksia hidastaa tai pysäyttää eri rakenteet. niitä pitää raivata tieltä pois, jotta muutos voi tapahtua.

 

  1. Juhli ja huomaa kun muutos on saavuttanut halutun loppu tuloksen.

 

On tärkeää juhlia väli tavoitteita ja sitten päätavoitetta.  Välitavoitteet antavat puhtia jatkaa ja pää tavoitteen saavuttaminen luo tunteen onnistumisesta. Sen jälkeen ei tarvitse kuin yllä pitää muutosta, jotta se pysyy organisaatiossa.

 

 

 

Muutoksen teko ei ole niin hankalaa, kun aluksi luulisi. On tärkeää, että ottaa muutoksen pienemmissä osa-alueissa, jotta sen osaa helposti pureskella. Itse huomaan monesti jääväni muutoksen juurruttamis- vaiheessa pois pelistä. Siinä vaaditaan tietynlaista sitkeyttä ja rutiinin omaista toimintaa. Mitä itselläni ei ole siunautunut hirveästi.

 

Lähde: John p. Kotteri. Muutos vaatii johtajuutta.  1996

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close