


Kuinka tehdä unelmista totta?
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Sosiaalisen median aikakautena yksilön merkitys korostuu. Sosiaalinen media antaa äänen yksittäisille ihmisille ja sieltä huokuu yksilöiden menestys. Proakatemialla, unelmien koulussa, meiltä kysytään: ”Mistä sinä unelmoit?” Osa meistä tietää intohimonsa, mutta kysymykseen on silti vaikea vastata. Petri Hiissa puhui Täysii-seminaarissa 2015 tiestä täyttymyksellisempiin unelmiin paremmilla kysymyksillä. Hänen mukaansa kysymykseen omista unelmista on vaikea vastata, koska siitä puuttuvat muut ihmiset. Oma unelma voi tuntua itsekkäältä ja vaikeasti saavutettavalta. Samaan aikaan sosiaalisesta mediasta saa käsityksen, että yksin on mahdollista päästä korkealle. Se ei kuitenkaan ole koko kuva, sillä yksittäinen menestynyt ihminen on tarvinnut tiellään kohti unelmaansa monia auttavia ihmisiä ympärilleen.
Hiissa käytti esimerkkinä kirjailijaa, jonka unelmana on kirjoittaa hyvin myyvä teos, joka valtaa kirjakauppojen näyteikkunat. Kirjailija tarvitsee avukseen kustantajan, joka katsoo unelmaa eri näkökulmasta: hän haluaa, että kustantamansa kirja myy. Lisäksi hänellä on verkostot kirjakauppoihin. Kirjailija ja kustantaja tarvitsevat unelmansa tueksi kirjakauppiaan, jonka unelma puolestaan on elättää itsensä myymällä kirjoja. Tällöin myytävien kirjojen täytyy olla sisällöltään kiinnostavia. Kiinnostavia kirjoja myyvä kauppias taas tarvitsee unelmansa toteuttamiseen hyvistä kirjoista kiinnostuneen asiakkaan. Yksin ei siis pääsekään kovin pitkälle. Hiissa neuvookin kysymään pelkkien omien unelmien sijaan ”Mistä minä unelmoin ja miten se hyödyttää myös muita?”
Proakatemia on erittäin otollinen paikka kerätä omaa unelmaa tukevia verkostoja. Harmittavan harva vain on tajunnut sen, että ihmiset, jotka eivät unelmoi täysin samasta asiasta, ovat niitä, ketkä siinä eniten auttavat. Proakatemialta on varmasti helppo löytää oikeat ihmiset tukemaan omaa unelmaa ja samalla tukea heidän unelmiaan. Nyt on se aika, jolloin rakennetaan tulevaisuutta.
Hiissan mukaan myös toisten auttaminen johtaa omien unelmien saavuttamiseen. ”Voit saada elämässä kaiken, minkä haluat, jos vain autat toisia saamaan, minkä he haluavat”. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omat unelmat pitäisi uhrata toisten takia. Ihmisillä on nimittäin synnynnäinen tarve vastavuoroisuuteen, mikä tarkoittaa sitä, että hyvä kiertää ja palaa aina takaisin. Jos siis auttaa kaveria unelman saavuttamisessa, hän luultavasti auttaa takaisin tai muutoin edistää unelman toteutumista. Hiissa kannustaakin näyttämään mallia, innostamaan, rohkaisemaan sekä kuuntelemaan muita. Ne ovat avaimet unelmiin.
Mielestäni tämä ajattelumalli sopii Proakatemialle täydellisesti. Varmasti monet meistä ovat kokeneet hyvien tekojen palautuvan takaisin. Se ei ole keneltäkään pois, jos vain pystyy auttamaan toista eteenpäin. Meidän kannattaisi Proakatemialla ollessamme jutella paljon muidenkin kuin oman tiimin jäsenten kanssa. Sieltä voi löytyä yllättäviäkin unelmia ja yhtäkkiä kaikki palaset saattavatkin loksahtaa paikoilleen. Proakatemia on kuin tarjotin, jossa ihmiset ovat toistensa unelmien avaimia: täytyy vain löytää ne oikeat tyypit, jotka sopivat lukkoihin.
Tästä lähtien unelmoidessa kannattaa miettiä, keitä unelma voi auttaa ja miten sekä sitä, miten unelma voi auttaa yhä useampia ihmisiä. Muiden ihmisten ottaminen mukaan unelmiin tekee niistä helpommin saavutettavia. Lisäksi jonkun toisen unelma voi auttaa omaa unelmaa, kuten kirjailija-esimerkistäkin selvisi. Täytyy vain löytää oikeat ihmiset ympärille.