


Kuinka suhtautua muutoksiin
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Vastarannan kiiskit muutosten esteenä
Muutosten käytäntöön paneminen on hankalaa aina, kun päätöksiä on tekemässä enemmän, kuin yksi henkilö tai jos päätöksen lopputulos vaikuttaa useamman kuin yhden henkilön tulevaisuuteen ja käytäntöihin.
Joukosta löytyy aina joku vastarannan kiiski joka ei ymmärrä tai ei tahdo ymmärtää muutoksen tarpeellisuutta.
– Miksi kaiken pitää aina muuttua? Kysymys joka voidaan esittää, vaikka muutoksia todellisuudessa tehtäisiinkin todella harvoin. Ihmiset ovat erilaisia ja joillekin ihmistyypille on hyvin turvallista ja luontaista kiintyä totuttuihin jo olemassa oleviin toimintatapoihin. Ja juurtua niihin syvästi kiinni…
Jos uudet toimintatavat pelottavat tai tuntuvat hankalilta opetella on asioiden kieltäminen yleistä. Yritetään perustella, vaikka sitten väkisin miksei uudistukset olisi tarpeellisia. Keksitään jopa päästä selityksiä ja kaunistellaan totuutta, jotta voitaisiin jatkaa vanhoissa pinttyneissä tavoissa. Mielestäni hyvä esimerkki tähän asiaan on kirjassakin vahvasti läsnä oleva ilmastonmuutos. Jotkut eivät vain pysty käsittelemään, saati myöntämään tilanteen vakavuutta ja sitä, että ongelmaan on puututtava ja keksittävä uusia ratkaisuja.
Muutokset ja muutos halukkuus kumpuaa usein tilanteissa, joissa esimerkiksi työyhteisöön on tullut uusi esimies, joka näkee tilanteet ”uusin silmin”. Tilanne on monelle työpaikalla pitkään olleelle erittäin hankala, sillä uuteen esimieheen on jo ollut alunalkaenkin vaikea sopeutua, koska onhan hän varmaan aivan täysi mul**u. Ja tulee vielä meidän tontille muuttelemaan vanhoja toimivia käytänteitä. – On sillä pokkaa!
Tällaisille tyypeille muutoksen tarve ja parannus aiempaan on perusteltava todella tarkasti ja sanat harkiten valiten. Jokin konkreettinen esimerkki toimii useimmiten parhaiten. Pyri tuomaan selkeästi esille, että vanhalla kaavalla jatkamisella on negatiiviset ja jopa kohtalokkaat seuraukset. Ja että uusi toimintatapa on monella tapaa sujuvampi niin työntekijälle itselleen kuin kaikille yrityksessä työskenteleville.
Ennakoi
Ennakointi kannattaa, erilaisten näkökulmien pohtiminen ja varasuunnitelmien tekeminen on erittäin hyödyllistä ja auttaa näkemään asiat monesta näkökulmasta. Ennakoinnin hyödyn ymmärtää viimeistään tilanteissa, joissa on tehtävä pikaisia päätöksiä. Kun asioita ja erialisia skenaarioita on pyöritelty jo valmiiksi mielessä, on päätöksen tekeminen helpompaa pikaisellakin aikataululla. Ennakoinnilla voi estää monta katastrofia syntymästä, kun on mietitty mitä vaihtoehtoja uudet tilanteet voivat tuoda tullessaan. Tietty skeptisyys kannattaa, esimerkiksi projektien menestystä ei kannata kuvitella mielessään heti kättelyssä kovin pitkälle, jos asioiden toteutumisessa on vielä tiettyä epävarmuutta.
Nykyajan yksi suurimmista ja merkittävimmistä kokoihmiskuntaa koskevista muutoksista ilmastonmuutoksen rinnalla ovat digitalisaatio ja robotisaatio. Ne muuttavat tai poistavat yhä useamman työn ja ammatin. Nyt onkin viimeistään aika havahtua tilanteeseen, jossa on keksittävä uusia tapoja, joilla ihmiset saadaan hankkimaan toimeentulonsa jatkossakin, sillä muutos näyttäisi ainakin tällä hetkellä olevan väistämätön. Asenne, jolla otamme muutokset vastaan on tärkeässä roolissa, auttamaan meitä jaksamaan sekä ymmärtämään uusia toimintatapoja olemassa oleviin rutiineihimme. Huonolla asenteella emme edes halua omaksua uusia toimintatapoja vaan keskitämme energiamme oppimisen sijasta valittamiseen. Koko ihmiskunnan historian aikana maailma on kohdannut suuria merkittäviä muutoksia. Tällä kertaa muutokset ovat vain tämänlaisia. Joskus keksittiin esimerkiksi keksittiin, fossiiliset polttoaineet nyt olisi aika keksiä tilalle jotakin uutta – niin yksinkertaista, jos sen ajattelee yksinkertaisesti.