Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka oppia johtamaan itseään?



Kirjoittanut: Tuija Jaatinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi
Satu Pihlaja
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Mitä itsensä johtaminen tarkoittaa?

 

Itsensä johtaminen tarkoittaa käytännössä oman toiminnan ohjausta, suunnittelua sekä seurantaa. Keskeisempiä asioita, joita itsensä johtamiseen liittyy, ovat tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus sekä omien ajatusten ja tunteiden johtaminen. Haasteeksi koituu usein liiallinen ulkoapäin ohjautuminen. Ei osata tehdä omia päätöksiä vaan ajatellaan liikaa, jos teen näin, mitä tuo vieressä oleva henkilö ajattelee. Jokaisella meistä on kuitenkin oma halu ja tahto. Miten kohdata ja säädellä omia tunteita? Kuinka määrittää omat arvot ja tavoitteet? Mikä sinua ajaa eteenpäin, sinä vai ympärillä olevat ihmiset? Olisikin hyvä kirkastaa mieleensä, että se olet sinä, joka päättää, mitä elämässäsi tapahtuu sen jälkeen, kun olet täysi-ikäinen. Jo aiemmin, jos vanhemmat antavat itseohjautuvuudelle tarpeeksi tilaa. Helposti lapsen mieltä kuitenkin johtavat vanhemmat ja muut ulkopuoliset henkilö, mikä on tietenkin täysin ymmärrettävää. Miten voimme opetella irti siitä tavasta, kun se on jo pienenä iskostettu päähämme?

 

Miettiessämme, miten toinen ihminen kokee tekemisemme, olisi hyvä muistaa, että kyseessä on toinen ihminen. Kyllä, kuten sinä, myös esimiehesi, valmentajasi, työnantajasi ja kaikki siinä ympärilläsi ovat loppujen lopuksi vain ihmisiä. Otetaan pieni ajatusleikki. Olet toimistotyöntekijä, jolla on pöytä täynnä papereita. Ajatuksesi harhailevat. Et pysty keskittymään mihinkään. Mitä tapahtuu, jos kävelet ulos työpaikalta ja haet kahvin viereisestä kahvilasta? Voisin uskoa, että energiatasosi paranee, kun pidät tauon. Pystyt taas tarttumaan mieleesi, kun hengähdät. Pakon alla ei toimi parhaiten, joten on hyvä osata myös irrottautua sillä hetkellä käsillään olevista hommista. Tämän jälkeen voit esimerkiksi niputtaa työt pinoon tärkeysjärjestyksessä ja päättää, että loppupäivän aikana saatan valmiiksi kolme tärkeintä keskeneräistä tehtävää ja keskittyä vain niihin. Toki voi tulla sähköposti tai puhelu, johon sinun tarvitsee vastata, mutta kun suunnitelma on selvillä, ei puhelu katkaise koko päivää. Nykypäivänä tavoitellaan usein parasta mahdollista lopputulosta. Kaikki eivät kuitenkaan voivat olla parhaita kaikessa. Se on maailman laki. Kaikista asioista ei ole pakko tehdä parasta, riittää, että olet itse tyytyväinen omaan panokseesi ja antanut parhaasi siinä hetkessä.

 

Miten voit kehittää itsensä johtamisen taitojasi?

 

Itsensä johtamisen taitoja voi kehittää koko elämänsä. Täytyy muistaa, että eri elämäntilanteissa, työtilanteissa ja eri päivinä, tie ei aina ole tasaista. Käymme välillä tunteiden vuoristorataa. Normaalisti tunteet tulevat ja menevät, ellei niitä sivuuta tai niissä jää rypemään. Ota enemmin kasvun asenne ja kiinnitä huomiota asioihin, joissa onnistuit. Voit kysyä itseltäsi, missä olet tänään onnistunut ja miten? Ajankäytön hallintaa on opeteltava ja se voi olla pitkä prosessi, mutta olen varma, että jokainen voi siinä kehittyä. Ulkoa päin tulevia paineita ei kannata ottaa liian konkreettisesti. Tavoitteellisuus on apukeino. Jos valitset mitä tehtäviä teet tänään etkä katso koko kuukauden to do -listaa, on helpompi keskittyä ja olla. Muuta ajatusmaailmasi lähtökohtaisesti positiiviseksi. Itselleen kannattaa olla lempeä ja varata asioiden suorittamiseen niiden vaatima aika. Älä mieti, mitä on tekemättä vaan pikemminkin mitä on jo tehty. Jos mielen maailma on jatkuvasti liian negatiivinen ja kuormittunut, se hankaloittaa asioiden toteuttamista.  Jos ihminen aina tavoittelee parasta mahdollista, on hänellä selvästikin liian suuret paineet ja asioiden loppuunsaattaminen voi käydä ongelmalliseksi. Ei siis kannata tyytyä huonoon mielentilaan vaan tsempata itseään ja muistaa, että aina ei tarvitse olla paras kaikessa.

 

Opettele kohtaamaan omat tunteesi. Jos tunteet patoutuvat, niin helposti se tunne, jota emme halua kohdata kasvaa peikoksi. Otetaan esimerkiksi esiintymisen pelko. Olen joskus pelännyt esiintymistä, nykyään tunne on ennemminkin positiivista jännitystä. Miten se muuttui sellaiseksi? Aloin esiintyä. Otin vastaan tilaisuuksia, joissa minun piti mennä lavalle. En jäänyt yksin pelkoni kanssa vaan kerroin kuinka minua ahdistaa ja jännittää. Uskalsin kuitenkin lavalle ja seuraavaksi huomasin jo, että esitys on ohi raikuvien aplodien tahdittamana. Harjoittelen esiintymistä edelleen, mutta enää en pelkää vaan hyppään rohkeasti lavalle jännityksestä huolimatta. Välillä edelleen kädet tärisevät, mutta pyrin kääntämään sen positiiviseksi energiaksi. Asiat, jotka ovat tuttuja ja turvallisia on helppo toteuttaa. Vaikeissa ja haastavissa asioissa voi olla vaikeampaa. Mikä niissä auttaa? Tee asioita epämukavuusalueellasi, niin kauan, että ne muuttuvat tutuiksi ja turvallisiksi. Älä anna tunteen ohjata elämää. Tee asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä. Jos et heti vastaa sähköpostiin, vaikka pitäisi ja koet huonoa omatuntoa. Ota huono omatunto vastaan ja päätä, miten, haluat itse toimia. Menneeseen ei voi enää vaikuttaa, mutta jokaiseen seuraavaan tuntiin ja uuteen päivään voit.

 

Tunteet kannattaa ottaa vastaan sellaisenaan kuin ne tulevat. Aamulla ei jaksa nousta sängystä ylös, väsyttää… Mitä mietit? Pakko mennä. Kyllä, niinhän se on, mutta voisitko ajatella toisin? Esimerkiksi, että tänään varaan kaksi tuntia rentoutumiseen töiden jälkeen ja menen aiemmin nukkumaa. Opettele käsittelemään myös negatiiviset tunnetilat. Pieni epäonnistuminen ei tarkoita sitä, että pitää alkaa miettiä kaikkia edellisiä epäonnistumia. Näin tehdessäsi keskityt vain tunnemylläkkään ja helposti on koko päivä pilalla. Tunnista mieluummin negatiivinen tunne, anna sen tulla ja mennä. Älä lähde ajatuksissa mukaan murehtimaan vaan mieti, miten ystävä käyttäytyisi tilanteessa? Luultavammin hän tukisi sinua. Mieti, miten voit itse tukea itseäsi? Anna itkunkin tulla, jos siltä tuntuu.

 

Voiko kuka tahansa johtaa itseään?

 

Itsensä johtaminen on jokaisen oma tehtävä. Esimies ei voi seurata työntekijän tuntemuksia ja tunnetiloja, kuormitusta. Kukaan ei voi tietää, mikä toisen ihmisen tunnetila on, siksi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on elintärkeää. Kun ihminen väsyy, on vaikeampaa organisoida asioita. Reagoidaan ja toimitaan vain sen mukaan, mihin muut ajavat sinua. On hyvä osata organisoida asiat, valita päiville mahdollinen määrä tehdä asioita ja jättää ylimääräiset tehtävät hyllylle. Jos ei ole riittäviä resursseja, ei ole syytä kokea riittämättömyyden tunnetta. Rästejä varten voi valita, vaikka yhden päivän, jona ne suorittaa. Kokeile kirjoittaa päivän aikana tehdyt asiat ja olla miettimättä niitä tekemättömiä. Näet, mitä kaikkia asioita jo sait aikaan etkä keskity vain niihin negatiivisiin asioihin ja tuota itsellesi turhaa stressiä. Vapaa-aikaan on paljon enemmän valtaa vaikuttaa itsensä johtamisen taidoilla kuin työelämään, ellet ole itse yrittäjä. Yrittäjä on itsensä johtaja ja oma pomonsa. Sinun kannattaa opetella olemaan itsellesi oman hyvinvoinnin valmentaja. Sparraaja voi olla hyväksi niin yrittäjälle kuin työntekijälle. Voit kuitenkin itse alkaa korjata asioita. Mieti, millainen on onnistunut työpäivä? Mitä tekemällä olet tyytyväinen? Voitko aikatauluttaa asiat ja tehdä paremmin? Jos tunnet itsesi jatkuvasti uupuneeksi, mieti voitko laskea rimaa ja delegoida hommia? Voit onnistua asioissa, joita et ole koskaan ennen tehnyt. Ei kannata pelätä, mitä muut ajattelevat, jos teet asioita itselle mieluisalla tavalla.

 

Lähde: Satu Pihlaja, Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (Atena Kustannus, 2018)

Kommentoi