Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

KUINKA OLLA PIITTAAMATTA PASKAAKAAN



Kirjoittanut: Jani Bieck - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jani Bieck

Kirjaessee

31.7.2018

 

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?

Mark Manson

 

Mark Mansonin kirja ”Kuinka olla piittaamatta paskaakaan? Nurinkurinen opas hyvään elämään.” toimii nimensä mukaisesti oppaana elämään, jossa olla piittaamatta ja stressaamatta niin sanotuista turhista asioista, joihin ei kuitenkaan pysty määräänsä enempää itse vaikuttamaan. Pointtina ei siis ole missään nimessä olla välinpitämätön, koska se ei pitkälle vie elämässä, vaan pyrkiä onnellisempaan elämään oppimalla hallitsemaan tunteitaan ja ajatuksiaan.

 

Meillä kaikilla on ongelmia ja huolia

 

Ihmismieli on siitä erikoinen, että sillä on tapana stressata ja huolehtia kauheasti omista ja muidenkin ihmisten asioista. Usein asiat ovat jopa sellaisia, joihin ei pysty pahemmin vaikuttamaan, mutta silti niistä täytyy stressata. Tekeekö tämä hyvää psyykkeelle? No ei varmasti tee! Mark Mansonin mielestä olisi hyvä pystyä käsittelemään ja jopa ratkomaan näitä haasteita, joita väkisinkin elämässämme kohtaamme, koska suurempaa mielihyvää se tuottaa, kuin jäädä vellomaan asioihin. Olisi hienoa, jos pystyisimme siis käsittelemään tulevat vastoinkäymiset haasteina, joihin tulemme varmasti löytämään ratkaisun ja ratkaisun löydettyä voimme olla onnellisempia.

 

Focus vahvuuksiin

 

Meillä kaikilla on vahvuuksia ja heikkouksia. Se on sitten meistä itsestämme kiinni, että takerrummeko liikaa näihin heikkouksiin, joita ei välttämättä saa kuitenkaan kokonaan poistettua. Eikä se ole edes tarkoitus, vaan ajatuksena olisi keskittyä vahvuuksiin ja niiden kehittämiseen. Täten meistä voi tulla vielä entistäkin parempia ja vahvempia siinä mitä ikinä haluammekaan saavuttaa. Keskittymällä liiaksi negatiiviin asioihin kuten heikkouksiimme ajaudumme negatiiviseen kierteeseen ja se ei varmasti paranna suorituskykyämme ja fiilistä. Positiivisuus siis kunniaan ja negatiiviset ajatukset veks.

 

Tunteet vaikeuttavat päätöksentekoa

 

Isolla kädellä, jos meitä ihmisiä lähdetään jakamaan kahtia, niin meitä on järki- ja tunneperäisiä ihmisiä. Toiset tekevät päätöksiä järjen perusteella ja toiset tunteen. Kumpi on sitten parempi? Siinäpä vasta kysymys, jota lähteä perkaamaan. Mark Mansonin mielestä ainakin tunteet vaikeuttavat päätöksentekoa, koska ne ohjaavat liikaa tiettyyn suuntaan, joka ei kuitenkaan ole välttämättä oikea. Itse olen enemmän järki-ihmisiä, ja teen päätökset kuunnellen järjen ääntä. Joskus tunteet saattavat tietysti ottaa vallan ja juuri silloin minustakin päätöksenteko tuntuu vaikealta, koska sitä alkaa herkemmin niin sanotusti vellomaan tietyn asian parissa. Sitä saattaa jopa pahimmillaan miettiä asioita niin paljon, ettei enää ollenkaan tiedä mikä on oikein tai väärin. Kyky hallita tunteita on siis hyvinkin ratkaiseva, koska päätökset, joita minä esimerkiksi tulen tulevalla business leader -kaudella tekemään on oltava linjassa tulevan suuntamme kanssa. Ei siinä voi liikaa alkaa tunteen perässä juoksemaan ja tekemään joka toinen viikko erilaisia päätöksiä ja johtopäätöksiä. Tämä varmasti on aihe, joka herättää mielipiteitä, mutta niin kuuluukin. Mitä mieltä sinä olet asiasta? Onko hyvä, että tunteet vaikuttavat päätöksentekoon? Pidetään mielessä, että päätöksiä on monenlaisia, joita tulemme elämässämme tekemään. Se on selvä, että joissakin asioissa, jotka liittyvät esimerkiksi perhe-elämään, niin tunteet vaikuttavat väistämättä, mutta esimerkiksi busineksessa järjen ääni on syytä pitää äänessä.

 

Stressi syntyy turhasta ajattelusta

 

Stressi on varmasti yksi yleisimmistä oireista, jotka voivat pahimmillaan johtaa masennukseen tai muihin sairauksiin. Pieni stressi tekee joskus hyvää, koska se saa sinussa asioita eri tavalla aikaan ja olet mahdollisesti tehokkaampi ja päättäväisempi, kuin täysin stressittömässä tilassa. Mistä liika stressi sitten syntyy? Tähän varmasti eniten vaikuttaa kaikki turha ajattelu ja huolehtiminen mitä mielessämme teemme. Tästä syystä meidän kaikkien olisi oman terveytemmekin kannalta tärkeää osata hallita mieltämme. Sitä pystyy harjoittelemaan, ettei se ole ollenkaan mahdoton tehtävä, vaikka tällä hetkellä vielä omaisit levottoman mielen, jolla on tapana tikittää kuin aikapommi. Ole siis piittaamatta paskaakaan ja ole onnellisempi! Keskity niin sanotusti olennaisiin asioihin ja pyri johtamaan itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla. Laita asioita tärkeysjärjestykseen ja keskity asiaan kerrallaan. Pyri ensinnäkin saamaan omat asiasi järjestykseen, ennen kuin edes lähdet huolehtimaan muiden asioista. Äläkä edes huolehdi niistä, koska sinulla on oma elämäsi elettävänä.

 

Paskat tavoitteista ja mittareista

 

Juurikin näin, paskat tavoitteista ja mittareista, jos ne eivät perustu sinun omiin arvoihisi, joihin uskoa. Tavoitteen on oltava omien arvojen mukainen, muuten siihen on hyvin vaikeaa sitoutua ja tehdä töitä sen saavuttamiseksi. Pahimmillaan tavoite voi olla jonkun muun keksimä ja sinulle pakkosyötetty. Huonot tavoitteet ja mittarit voivat pahimmillaan vain tehdä sinusta huonomman, vaikka näiden tarkoituksena on toimia kehityksen tukena ja suuntapilareina. Jos sinun tavoitteesi on esimerkiksi olla naapuriasi menestyneempi, niin se tavoitteena on varmasti kyseenalainen, koska tekeekö se sinusta oikeasti sen onnellisempaa, vaikka tienaisit muutaman euron naapuriasi enemmän? Tai mitä, jos pahimmillaan käy niin, ettet olekaan koskaan naapuriasi menestyneempi, niin silloinhan sinä olet epäonnistuja. Taas, jos sinulla on arvona esimerkiksi toisten auttaminen, niin olet varmasti paljon tyytyväisempi itseesi, jos pystyt esimerkiksi työpanoksellasi ja menestykselläsi järjestämään naapurustolle yhteiset grillijuhlat. Tavoitteena tässä on siis vaikkapa ollut järjestää vuosittaiset grillijuhlat ja niiden mahdollistamiseksi sinulla täytynyt olla onnistunut työvuosi, jotta olet suonut itsellesi ja ystävillesi tämän palkinnon.

 

Jos tavoite tai mittari on siis sellainen, johon et pysty tai halua samaistua, niin paskat sellaisesta. Toimi ennemmin oman pääsi mukaan, koska se voi toimia parempana reittinä onneen ja menestykseen.

 

Loppusanat

 

Tämä teksti on kirjoitettu hiukan provosoituun tyyliin, aivan kuten Mark Manson on tehnyt kirjassaan. Tarkoituksena on herättää ajatuksia ja keskustelua, jotta mahdollista muutosta ajatusmaailmassamme voi edes tapahtua. Herää ja mieti, onko siis omalla kohdallasi joitakin muutoksia tai viilauksia, joita omassa ajatusmaailmassa voi tehdä. Muutokset eivät ole koskaan helppoja, mutta jos lähtee pienestä liikkeelle, niin kaikki on mahdollista. Itse en esimerkiksi aio oikolukea tätä kirjoittamaani tekstiä, koska sillä ei loppupeleissä ole mielestäni mitään merkitystä, että onko siellä tai täällä tekstissä jokin kirjoitusvirhe. Paskat siis siitä, vaan pointtina olkoot, että viesti välittyy!

 

p.s. pahoittelut kielipoliiseille 😉

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close