Tampere
10 Aug, Monday
21° C

Proakatemian esseepankki

Kriittinen ajatteluKirjoittanut: Salla Sojakka - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tulevaisuuden lukujärjestys
Perttu Pölönen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kuluneen kevään aikana on tiimissämme noussut pintaan ihmisten erilaiset ominaisuudet, palautteenanto- ja vastaanottamiskyky, kommunikaatio ja viestintä. Omalla kohdallani olen tulkinnut, että haasteet ja kipupisteet on asetettu eteemme, jotta voimme kehittyä sekä yhdessä että yksilöinä. Hyväksi ihmiseksi, kumppaniksi ja tiimiläiseksi jalostuminen on elämän mittainen polku. Samalla haluan uskoa, että jo matkan varrella on mahdollista nauttia itsensä kehittämisen tuloksista ja luoda ympärilleen suvaitsevaisuuden, myötätunnon ja toisen asemaan samaistumisen ilmapiiriä. Kun on sinut itsensä ja valintojensa kanssa, on uusille ajatuksille enemmän tilaa ja aikaa, jolloin luovuus alkaa kukoistamaan ja normista poikkeavien ideoiden on mahdollista saada alkunsa.

 

Perttu Pölösen teos Tulevaisuuden lukujärjestys on työkalupakki tulevaisuuden menestyjille yhä teknologiapainotteisemmassa maailmassa, jossa tekoäly ja automaatio valtaa yhä enemmän tilaa työpaikoiltamme ja maailmantalouden markkinoilta. Pölönen tuo lukijan eteen tusinan verran erilaisia inhimillisiä ominaisuuksia, joita ei ole mahdollista koodata tai luoda keinotekoisesti. Ja nämä ovat se tulevaisuuden menestyjien ”salainen kastike”, jonka avulla erotumme sekä teknologian tarjoamista ratkaisuista, mutta myös toisistamme. Nostan esille Pölösen listalta kriittisen ajattelun ja reflektoin ensimmäistä 6 kuukautta Proakatemialla ja tiimiyrittäjänä.

 

Kriittinen ajattelu

Kriittinen ajattelu edellyttää ponnistelua ja tiedon tutkimista pintaa syvemmältä. Puntaroimme tiedon paikkansapitävyyttä, merkityksellisyyttä ja hyödyllisyyttä. Kriittinen ajattelu on yksi tärkeimmistä taidoista, joita saavutamme luontaisesti Pajojen ansiosta ja sen haltuunotto vaatii luovuutta, sopeutumista, uteliaisuutta ja reflektointia.

 

”Elämän rikkaus on siinä, että meillä on mahdollisuus tulkita sama tapahtuma eri tavoin. Monimutkainen maailma tarvitsee monipuolisia ajattelijoita.”

 

Pajatilanteissa emme vastaanota mitään valmiiksi pureskeltua, vaan nojaamme lähdetietoon, jonka pohjalta muodostamme oman ensivaikutelmamme ja näkemyksemme. Pajan dialogin kautta laajennamme näkökulmaamme ja syvennämme ymmärrystämme aiheen tiimoilta. Käsittelemme aihetta laajasti ja monipuolinen joukko ihmisiä tarjoaa oman kokemuksensa ja mielipiteensä, jolloin kokonaiskuvasta tulee laaja ja jokaisessa yksilössä ymmärrystä herättävä. Lopuksi motorola sinetöi oppimiskokemuksen ja ajatusmaailmamme rikastuu jokaisen session myötä.

 

Itselleni merkittävimmäksi pajan onnistumisessa on noussut osallistuminen. Dialogi ei voi rikastua ilman kaikkien paikallaolijoiden läsnäoloa ja dialogiin osallistumista. Useamman kerran, kun puheenvuoro on lupaa kyselemättä heitetty henkilölle, joka on ollut suurimman osan ajasta hiljaa, olemme saaneet täysin uuden näkökulman tai idean, miten asiaa voi tarkastella ja kokemus on muuttunut yhden lauseen perusteella monta astetta syvällisemmäksi. Toivonkin, että tiimissämme kaikki tunnistaisivat oman arvonsa dialogissa ja antaisivat oman kriittisen ajattelunsa kukoistaa, eivätkä enää pidättelisi sanojaan.

 

Pölönen perustelee mielestäni erinomaisen hyvin, miksi kriittisen ajattelun taito on niin tärkeä. Nimittäin parhaimmillaan se lisää omanarvontunnetta ja saa aikaan innovatiivisuuden ilmapiirin, jonka kautta päädymme yhä parempiin tuloksiin päivittäin. Koska tulkitsemme meille tarjolla olevaa tietoa kriittisesti, kehitymme huomioimaan kulttuuriset, historialliset ja sosiaaliset tekijät eli luomme ympärillemme suvaitsevaisuuden, myötätunnon ja toisen asemaan samaistumisen ilmapiiriä.

 

Näin ympyrä sulkeutuu ja välillä tuskaistenkin pajatilanteiden läpi rämpiminen on sen arvoista, kun vain jaksamme katsoa hieman etäämmältä ja kriittisellä silmällä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close