Tampere
22 Sep, Friday
21° C

Proakatemian esseepankki

Kriisissä elämäsi tilaisuus



Kirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Pörssiromahduksesta elämäsi tilaisuus

 

Pörssiromahdus tarkoittaa wikipedian mukaan ” pörssissä noteerattujen osakkeiden äkillistä huomattavaa kurssilaskua.” Romahdus tapahtuu äkisti, mikä on seurausta enemmän paniikista, kuin yritysten talouksista.

Viimeisin selkeä pörssiromahdus tapahtui 2008. Siihen oli bensaa liekkeihin heittämässä Yhdysvalloissa tapahtunut finanssikriisi 2007-2008. Se sai alkunsa subprime lainoista, jotka olivat matala korkoisia lainoja, joita jaettiin huonosti luottoluokitetuille hakijoille. Kansankielellä sanottuna Yhdysvalloissa pankit antoivat asuntolainoja kaikille hakemuksen jättäneille. Huom. kaikille. Mitä seuraa, kun annat maksukyvyttömälle lainan? Hän ei sitä kykene maksamaan takaisin. Entä mitä tapahtuu, jos annat lainaa sadoilletuhansille maksukyvyttömille? You get the point.

Asiaa väheksymättä se sikseen, että kuka, mikä tai miksi miljoonat menettävät rahansa, työnsä ja terveytensä laman iskiessä. Mietitään miten tästä tilanteesta voisi hyötyä? Kaikkia kriisejä edeltää jotkin merkit, toiset helpommin, toiset vaikeammin havaittavissa. Michael Burry on yksi henkilöistä, joka osasi lukea merkkejä finanssikriisin puhkeamisesta Amerikassa. Hän seurasi useita vuosia pankkien asuntolainoista koostuvia rahastoja ja huomasi epäkohdan rahastojen sisältämissä lainoissa ja rahastojen luokituksissa. Burry työskenteli rahastonhoitajana suuressa rahoituslaitoksessa. Hän halusi tarjota sijoittajilleen parhaimmat mahdolliset tuotot, koska oli täysin varma tulemasta, eli asuntomarkkinoiden romahduksesta. Hän sijoitti satoja miljoonia niin sanottuihin short-optioihin, eli kansankielellä sijoittaa muutokseen esimerkiksi osakkeessa tai rahastossa. Voi ajatella yksinkertaistaakseen niin vedonlyöntinä osakemarkkinoilla tapahtuviin muutoksiin. Mutta se on myös paljon muutakin ja niitä käytetään myös ”vakuutuksena” sijoitussalkulle, mutta ei siitä monimutkaisesta asiasta nyt enempää.

The big short elokuva seurasi kriisinpuhkeamista Yhdysvalloissa niin sanottujen onnistujien näkökulmasta. Henkilöiden, jotka tienasivat omaisuuksia talouden romahtaessa. Elokuvasta jäi hyvin mieleen kohtaus, jossa kolmikko Ben, Charlie ja Jamie olivat tehneet miljoonien, jopa satojen miljoonien voitollista kauppaa rahastolaitosten ja pankkien kanssa konferenssissa. Kohtauksessa Charlie ja Jamie hyppivät ja tanssivat riemusta, mutta Ben ei ja käski toisiakin lopettamaan. Ben muistutti heille, että jos heidän ”shorttaus” AAA-luokiteltuja asunto-bondeja, jotka valheellisesti sisälsivät B-luokan lainoja, vastaan onnistuu se tarkoittaa sitä, että koko maan talous romahtaa. Perheet hajoavat, kymmenet tuhannet ihmiset riistävät omat henkensä. Se, että miljoonat putoilevat poikien taskuun ei enää tuntunutkaan heistä niin hyvältä. Mutta eiväthän he ole sitä aiheuttaneet? Eikä se mielestäni ole väärin hyötyä välttämättömästä tuhosta. Valtio, pankit ja rahoituslaitokset kaikki olivat sokeita, kielsivät tai ahneita asian suhteen, rahan suhteen.

Sinun, minun, meidän, yrittäjien, työntekijöiden, veronmaksajien ”persnahasta” raha ja työ kriisin jälkeisestä romahduksesta revitään. Siksi mielestäni ei ole väärin hyötyä yksittäisten ihmisten. Yritysten syöksyessä, mitä ovat hyötyneet ja riistäneet ihmisiltä kasvaessaan. Niin kuin suomalainen yhtye Valvomo laulaa ”kaikki omaisuuteesi on jonkun toisen omaisuudesta pois.”

Pörssiromahdus on tuloillaan. Tuoko korona sen, tuleeko se syksyllä tai vasta sittenkin vuosien päästä. Mutta kun se tulee, pystyykö siitä hyötyä? Pystyy. Ns. vedonlyönti osakemarkkinoilla tai salkun ”vakuuttaminen” optioilla, mutta nämä ovat keinoja ammattilaisille, huippu talousosaajille, jos edes heillekään. Miten tavallinen tallaaja voi hyötyä tai ainakin turvata taloutensa ja säästönsä? Keinoja on varmasti monia, eikä minulla ole antaa parasta ja varmaa vastausta. Jos edes hyvääkään, itse rakastan taloudessa ja pörssimaailmassa sen säännöllisyyden ja ennakoitavuuden ja analysoitavuuden lisäksi sitä arvaamattomuutta. Kukaan ei ikinä tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu.

Yleisin ja varmaan yleisimminkin pätevin vinkki kansalisille sijoittamisessa on hajauttaminen. Sijoittamis-strategioita on niin monia kuin sijoittajiakin, mutta pitkällä tähtäimellä sijoittaminen ja hajauttaminen salkussa ei voi mennä pieleen. Pitkässä juoksussa. Hyvä hajauttaminen on mustavalkoista, eli hajautetut alat eivät olisi mitenkään toisiinsa liittyneitä. Jos sijoitat esimerkiksi vesi- ja öljyteollisuuteen. Molemmat ovat raaka-aineita. Molempien jo pelkät ”tuotannot” tarvitsevat toisiaan. Tällöin salkku ei ole hajautettu, vaikka ensi kuulemalta vesi ja öljy voisi siltä kuulostaa. Entä osake esimerkkeinä UPM metsä ja Finnair? Entä jos sijoittaa eettisesti täysin vihreään tuulivoimaan ja epäeettisesti tupakkaan? Entä Pohjois-Amerikan indeksiin ja kultaan? Ehkä näistä kuudesta saisi jo hieman hajautetun salkun.

Vastaten kuitenkin otsikkooni, niin ”perustallaaja” pystyy tekemään elämänsä diilin vahingossa tuurilla tai todella kovalla vaivannäöllä ennustamalla tapahtumia pörssissä ja lyömällä vetoa niistä. Koska tietyt viputuotteet markkinoilla tarjoavat satojen suhteen yhteen tuotossa. Eli lyöt esimerkiksi tonnilla vetoa, että osake kurssi laskee 0,5% silloin ja silloin niin teet tuottoa satojatuhansia osuessasi. Monimutkaisesti mutta kaikista suurimman suhteen tarjoavat ne viputuotteet, joilla ns. lyöt vetoa muiden vedonlyönneistä. Aika mielenvikaista. Tämänlaisen vedon monet ihmiset tekivät Yhdysvalloissa yli 10 vuotta sitten. Ja tekohetkellä he olivat varmoja sen osuvuudesta ja pankit, jotka ottivat heidän vedot vastaan vain nauroivat. Hetkeä myöhemmin pankit eivät nauraneet, mutta eivät nauraneet uudet miljonäärit ja miljardööritkään…

Käy miten käy, aina meidän olisi hyvä olla elämässä jollain tavalla varautunut tulevaisuuteen ja sen epävarmuuteen. Taloudellisesti ja mielentilallisesti.

 

Lähteet:

The Big Short movie (2015)

Wikipedia (pörssiromahdus ja finanssikriisi) https://fi.wikipedia.org/wiki/Finanssikriisi_(2007%E2%80%932009)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Taantuma_(2008%E2%80%932009)

Optio:

https://www.lynxbroker.fi/sijoitusblogi/artikkelit/mika-on-optio-ja-miten-optiot-toimivat/

Michael Burry

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Burry

Short

https://en.wikipedia.org/wiki/Short_(finance)

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close