Tampere
15 Apr, Thursday
5° C

Proakatemian esseepankki

Koronan myötä etätyöskentelijäksiKirjoittanut: Henna Koivula - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Varmastikaan kukaan ei uskonut vielä vuosi sitten, että työelämässä koettaisiin niin suuria muutoksia ja niin nopeasti. Keväällä 2020 korona muutti kaiken ja monet työympäristöt joutuivat mukautumaan poikkeukselliseen tilanteeseen. Näin tapahtui myös meille, Proakatemialaisille.

 

Olemme nyt yli puoli vuotta joutuneet työskentelemään poikkeuksellisissa oloissa. Erilaiset rajoitukset ovat muuttaneet työkulttuuriamme todella vaihtelevasti. Monet meistä ovat kokeneet todella eri tavoin etätyöskentelyn ja sen vaikutukset. Miten minä sitten olen nähnyt etätyöskentelyn ja kuinka se on vaikuttanut arjessani?

 

Paljon on tullut opittua itsestä ja omista työtavoista koronan aikana. Paljon on myös täytynyt oppia uutta, sillä itselle parhaaksi koettuja työtapoja täytyi muuttaa jokseenkin radikaalisti etätyöskentelyn myötä.

 

Itse ihmisenä tarvitsen paljon ihmisiä ympärilleni ja tykkään tehdä yhdessä muiden kanssa töitä. Senpä takia minulle henkilökohtaisesti tuntui todella vaikealta ja raskaalta, kun yhtäkkiä olinkin yksin ja tuttuja kasvoja näki vain ruudun välityksellä. Kaipaan päiviini huumoria ja rentoja keskusteluja ja etätyöskentelyn myötä ne jäivät tiimin kanssa vähäisiksi. Etätyöskentelyssä kaikki, mitä tehdään, on todella asiapitoista ja huumori jää helposti pois. Toisille ihmisille se tietysti on ideaalia, että kun tehdään töitä niin ei keskitytä mihinkään muuhun, jolloin työ on todella tehokasta. Ja tämän suhteen huomasi selkeää jakautumista tiimissämme.

 

Etätyöskentelyn myötä huomasin myös lähes päivittäisten päänsärkyjen hiipivän ja nopeastihan se syy löytyi. Päivittäinen ruutuaika kasvoi käsittämättömäksi, sillä koneella istui päivästä toiseen. Hiljalleen sitä onneksi ymmärsi taukojen ja ulkoilun merkityksen. Niiden avulla sai lepuutettua silmiään ja jaksoi taas tehdä töitä. Tavallinen arkinen puhelimen käyttö väheni myöskin huomattavasti, sillä enää vapaa-ajalla ei huvittanut jatkaa ruudun tuijottelua.

 

Itselle aluksi oli myös haastavaa tottua ylipäätään ajatukseen, että työskentelen kotona. Olen aina yrittänyt pitää kotini ”työvapaana” alueena, sillä koti on itselleni aina ollut paikka, jossa voin rauhoittua ja tehdä asioita, joista pidän. Pienessä yksiössä neliöt alkoivat päivä päivältä käymään ahtaaksi ja näin ollen täytyikin keksiä sitä maagista lisätilaa ja muodostaa pienen pieni työskentelytila. Näin pystyi edes hieman rajaamaan työaluetta ja kotia toisistaan erilleen. Kotona täytyi myös miettiä uudelleen omaa työergonomiaa.

 

Etätyöskentelyssä on kuitenkin myös paljon hyvää! Ehkä itselleni näin aamu-unisena ihmisenä oli täydellistä, kun herätyskello soittikin paljon myöhemmin aamulla. Tehdessä töitä kotona, säästyy huomattavasti aikaa aamuille. Itselle oli kuitenkin merkittävää, että aamulla oli tietyt rutiinit. En esimerkiksi koskaan työskennellyt yöpaita päällä, sillä minulle se ei ole luontevaa. Itse herään aamuisin vasta kun olen pukenut päälle ja hieman laittautunut. Tätä tapaa en koskaan muuttanut, sillä halusin, että olen skarppina myös etätyöskentelyn aikana.

 

Myös monet muut kokivat hyödyllisenä, kun aika säästyi. Erinäiset liikkumiset päivän aikana jäivät pois, sillä paikasta x paikkaan y ei tarvinnut matkustaa. Tämä säästi aikaa ja lisäsi työtehokkuutta.

 

Etätyöskentelyn aikana opin myös paljon itsestäni uusia piirteitä. Opin aikatauluttamaan päiväni paremmin ja saamaan asioita aikaan myös itsenäisesti. Koen, että itsenäisen työskentelyn taito on kasvanut ja olenkin siitä erittäin tyytyväinen, sillä tiedän, että toisinaan itsenäinen työskentely on väistämätöntä. Tehokkuuteni kasvoi huomattavasti etätyöskentelyn aikana. Opin suunnittelemaan missä välissä minkäkin asian tekeminen on kannattavaa.

 

Loppujen lopuksi etätyöskentelyhän mahdollistaa aivan hurjasti! Voit tavata ihmisiä ympäri Suomen ja ympäri maailman jopa samana päivänä. Sen lisäksi voit itse olla ihan missä haluat, missä koet parhaaksi tehdä töitä.

 

On myös hyvä, että etätyöskentelynkin taidon oppi Proakatemialla, jotta nyt työelämään lähtevänä se on jo hallussa. On nimittäin todennäköistä, että tulevaisuuden työelämässä etätyöskentelyn merkitys on suuri.

 

Lähteet:

https://duunitori.fi/tyoelama/mista-motivaatiota-etatyoskentelyyn-lue-etatyolaisten-niksit Luettu 17.12.2020

 

https://www.ukko.fi/blogi/nain-etatyoskentely-kotona-sujuu-tehokkaasti/ Luettu 17.12.2020

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close