Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Korona-viruksen vaikutus talouteen



Kirjoittanut: Jesse Pihkanen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Suomen ja koko maailman taloudellinen tilanne on tällä hetkellä todella huono. OMX Helsinki PI -pörssi on sukeltanut kuukaudessa liki 36%, Yhdysvaltojen NASDAQ 28% ja Kiinan DOW Jones Hong Kong 20,5%. Selkein syy tähän on maapallolla jylläävä COVID-19, tutummalta nimeltään Korona-virus. Pörssi on maailmanlaajuisesti jatkanut kasvuaan jo useamman vuoden, itse asiassa yllättävän pitkään ilman suurempia laskuja. Kiinasta lähtenyt Korona-virus sai aikaan ketjureaktion Aasiassa, joka nopeasti levisi ympäri maapalloa. Koska Kiina on valtava teollisuusjätti, vaikutti ihmisten karanteeni oleellisesti tuotantoon. Aasialaisten yritysten lisäksi moni Kiinassa tuotteitaan valmistava yritys joutui tiukkaan tilanteeseen. Monet sijoittajat pelkäsivät yritysten talouden puolesta ja alkoivat myymään osakkeitaan pois. Tästä syntyi ketjureaktio pörsseissä ja monen maan pörssi romahti täysin. Mainintana esimerkiksi Yhdysvaltain pörssi jouduttiin poikkeuksellisesti sulkemaan hetkellisesti, kun se avautui torstaina 12.3.2020. Heti pörssin auettua lasku oli yli 15%, joten kaupankäynti jäädytettiin hetkeksi. Kaupankäynnin jatkuttua suuntasi pörssi edelleen alapäin. (Nordnet).

Markkinoilla vallitseekin nyt tilanne, jota harva osasi odottaa varsinkaan näin pian. On luonnollista, että pörssissä tapahtuu muutoksia, mutta Koronan aiheuttamat muutokset olivat todella nopeita. Monelle sijoittajalle onkin selvää, että nyt on liian myöhäistä myydä. Tappiot olisivat näin ollen liian suuret. Sijoitusfoorumeita ja ryhmiä seuratessani olenkin huomannut, että moni, itseni tavoin ovat alkaneet jo tankkaamaan uusia osakkeita. Hinta on monissa kotimaisissakin yrityksissä tullut jo puolet alaspäin. Mainintana esimerkiksi Sampo Plc A, jonka osakkeen arvo on jo vuosia pysytellyt tasaisesti noin 43€ tietämillä. Nyt 18.3.2020 Sammon osakkeen arvo on enää 23€, eli 1kk kehitys on noin 44%.

Iso riski ja kysymys talouden kannalta kuuluukin, vaipuuko maailmantalous taantumaan?
Harvardin taloustieteen professori Kenneth Rogoffin mukaan on 90% todennäköisyys, että taantuma tulee. Tähän yhtyy myös Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Maurice Obstfield, jonka mukaan on epätodennäköistä, että maailmantalous voisi tässä tilanteessa välttää merkittävän hidastumisen. Myös Chicagon yliopiston taloustieteen professori Raghuram Rajan, on sitä mieltä, että taantuma on mahdollinen, ellei valtiot pysty pikaisesti hillitsemään vallitsevaa pandemiaa. (HS.fi/talous).

Erityisessä vaarassa tällä hetkellä ovat pienet ja keskisuuret yritykset, joiden myyntiä ravistelee ihmiskato. Monet suuretkin yritykset ovat joutuneet lomauttamaan huomattavia määriä työntekijöistään estääkseen konkurssin. On vain ajan kysymys, milloin Korona-virus saadaan kuriin ja pörssilasku hidastumaan. Myös somessa on lähtenyt liikkeelle mm. #tueyrittäjää, jonka tarkoituksen on tuoda esille ja mainostaa erityisesti pienyrittäjiä. Meillä jokaisella suomalaisella onkin nyt vastuu tehdä järkeviä valintoja ostokäyttäytymisessämme. Tukemalla kotimaisia yrityksiä, voimme estää kotimaamme talouden vaipumista taantumaan.

Mikäli maailman taloudellinen tilanne kiinnostaa, suosittelen seuraamaan erityisesti Kauppalehden uutisia suomeksi, tai Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n tiedotuksia talouteen liittyen.
www.kauppalehti.fi
www.imf.org

Lähteet:
https://www.hs.fi/talous/art-2000006440359.html (18.3.2020)

Julkaistu:
https://teampreneur.blogspot.com/2020/03/korona-viruksen-vaikutus-talouteen.html

Kommentoi