Tampere
22 Sep, Friday
19° C

Proakatemian esseepankki

Konflikti = ratkaisu?Kirjoittanut: Anna Lundberg - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Mitä tulee mieleen sanasta konflikti? Useimmiten konflikti mielletään johonkin negatiiviseen, suureen yhteenottoon, maiden välisiin ristiriitoihin tai muihin samantyylisiin asioihin. Harva ihminen mieltää asian positiivisena. Voiko se olla positiivinen asia? Samuel piti meille aiheeseen liittyvän pajan ja keskustelimme siitä mitä se ihmisille merkitsee ja kuinka ajattelutapaa voisimme muuttaa. Tarvitseeko sitä muuttaa? Esseen tavoitteenani on, että jokainen voisi edes jollain tavalla mieltää arkielämän konfliktin positiivisena asiana. Esseessä käyn läpi asioita, miten pystyy itse kehittämään omaa konfliktipätevyyttä.

 

 

TAPA NÄHDÄ KONFLIKTI

 

 

Tapa miten ajattelet konfliktista vaikuttaa tapaasi käsitellä sitä. Onko konflikti sinulle punainen vaate ja haluat vältellä sitä? Siinä tapauksessa konflikteista tuskin on mitään hyötyä ja ne näyttäytyvät negatiivisina elämässäsi. Mitä, jos ajattelisitkin että ne ovat ratkaisuja ongelmiin ja pattitilanteisiin? Oma asenteesi vaikuttaa miltei kaikkeen mitä elämässäsi teet, niin myös konflikteihin. Yritä siis ajatella konflikti mahdollisuutena. Konflikteissa on aina vähintään kaksi osapuolta ja toisen ajattelutapaa on mahdoton muuttaa, mutta omalla käyttäytymisellä voit ohjata ihmistä ajattelemaan eri tavalla.

Itse näen konfliktit positiivisena, ne ovat ratkaisuja ongelmiin ja puhdistavat ilmaa. Konflikti on parempi, kuin se, että vaan patoat asioita, etkä puhu niistä. Uskon, että asioiden patoaminen aiheuttaa paljon enemmän harmia, kun itse konflikti. Se että asioista ei puhuta vaan paisutellaan asioita omassa päässä vaikuttaa myös sinun ympärilläsi oleviin, eikä vaan ärsytyksesi kohteeseen. Saatat purkaa turhautumistasi ja ärtyneisyyttä muihin mikä taas levittää negatiivisuutta, olisi siis tärkeää oppia keskustelemaan vaikeistakin asioista ja kohtaamaan konfliktit.

 

 

MITEN KEHITTÄÄ KONFLIKTIPÄTEVYYTTÄ?

 

 

Tärkeintä on aloittaa omasta ajattelutavastasi. Asenne kuntoon. Pyri ajattelemaan konflikti positiivisena ja asioita eteenpäin vievänä.

Mistä konfliktissa oikeasti on kyse? Konflikti on kuin jäävuoren; näet vain huipun mutta syvemmällä on paljon muuta. Mistä siis toinen oikeasti on ärsyyntynyt? Konfliktin synnyssä saattaa olla ihan muut tekijät, kuin se mitä luulet. Vaikka toinen osapuoli antaa ymmärtää, että on ärsyyntynyt esimerkiksi asioiden tekemättä jättämisestä, syynä voi olla arvostuksen puute tai tunne siitä, ettei saa itse vaikuttaa asioihin.

Älä jää jumiin asioihin. Pyri konfliktitilanteessa muuttamaan ajattelutapaasi, jätä asenne ”olen oikeassa, muiden on muututtava” taka-alalle ja yritä oikeasti ymmärtää toista ja hänen ongelmiaan. Yritä siis koko ajan miettiä jäävuorta, mistä nämä kommentit kumpuavat ja muista kysyä kysymyksiä toiselta osapuolelta ymmärtääksesi häntä. Kysymysten välissä, kuuntele ja anna toiselle tilaa selittää, mistä mikäkin johtuu.

Opi puhumaan vastuullisesti. Olet vastuussa omasta käyttäytymisestäsi, kommenteista ja ennen kaikkea tunteistasi. On siis sinun vastuulla triggeröidytkö vai annatko asian olla ja kehität tilannetta. On tärkeää tiedostaa konfliktitilanteissa omat triggerit ja hallita niitä.

 

 

VOCAB

 

 

Clair Canfield kertoi TedxUsu jaksossaan portaikoin mikä on häntä auttanut ja mitä itse käyttää konfliktitilanteissa; VOCAB.

 

VULNERABILITY

Laske suojakilpesi ja ole haavoittuvainen. Näin toisen osapuolen on helpompi lähestyä sinua. Oman haavoittuvaisuuden näyttäminen ei ole helppoa, mutta auttaa riitatilanteissa. Mikäli toinen osapuoli käyttää tätä sinua vastaan, se on hänen menetyksensä.

 

OWNERSHIP

Vastuu omasta toiminnastasi on sinulla, vaikka konflikti on jo paisunut suureksi, pystyt vielä vaikuttamaan omalla käyttäytymiselläsi siihen, mihin suuntaan konflikti lähtee.

 

COMMUNICATION

Konfliktitilanteessa isossa roolissa on kommunikointimme, pelkkä kommunikointi ei riitä, merkitys on siinä, miten kommunikoimme. On opeteltava kysymään, kuuntelemaan ja ymmärtämään.  Kysy kysymyksiä, millä voit itse helpommin ymmärtää toista osapuolta. Kysymyksen jälkeen kuuntele, mutta keskity kuuntelemaan niin, että ymmärrät tätä, etkä siksi, että saisit hyökättyä häntä kohtaan.

 

ACCEPTANCE

Hyväksy se, ettet pysty vaikuttamaan kaikkeen. Ristiriitatilanteessa on vaikea hallita tilannetta tai toista osapuolta, hyväksy se.

 

BOUNDARIES

Tunnista omat rajat. Mitä hyväksyt ja mitä et? Opi sanomaan ”ei”, se on luottamuksen perusta, joten uskalla sanoa se.

 

 

KONFLIKTIT APAJASSA

 

 

Koen Apajan olevan vielä siinä tilanteessa, että välttelemme konflikteja. Usein tulee tilanteita mistä olisi syytä puhua ja käydä asiat perusteellisesti läpi, mutta sivuutamme ne ja lakaisemme asiat maton alle. Tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää, että käsittelisimme asiat konflikteja pelkäämättä.

Tällä hetkellä huomaa, että asioista ei vielä puhuta niin kuin olisi tarve. Ongelmista saatetaan puhua kaverille, mutta tiimille niitä on vaikea sanoa. Ymmärrän konfliktipelon täysin, olisi kuitenkin hienoa, että ymmärrettäisiin siitä olevan paljon enemmän hyötyä kuin haittaa tiimillemme. Niin kuin aiemmin jo puhuin asioiden patoamisesta, varsinkin tässä tilanteessa ne aiheuttavat ongelmia, sillä ne heijastuvat tiimiin ja tapahtuu paljon väärinymmärryksiä. Näitä tilanteita huomaa hyvin pajoissa ja palavereissa, kun kahdella ihmisellä on erimielisyyksiä keskenään, se heijastuu jäisenä tunnelmana koko tiimiin.

On kuitenkin nostettava hattua koko Apajalle. Olemme alkaneet menemään avoimuutta kohden ja pajoissa keskustelut ovat olleet paljon suorempia, eikä ympäripyöreitä.

 

 

 

 

LÄHTEET:

2019. WAU. Voisiko konflikti olla tiimisi paras työkalu? Luettu: 20.11.2019

https://wau.fi/artikkelit/voisiko-konflikti-olla-tiimisi-paras-tyokalu

  1. Youtube. TedxUsu. The beauty of conflict. Clair Canfield. Katsottu: 21.11.2019.

https://www.youtube.com/watch?v=55n9pH_A0O8

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close