


Kommenttiessee: Valmentava tiiminjohtaminen
Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Kommenttiessee: Valmentava tiiminjohtaminen
https://esseepankki.proakatemia.fi/valmentava-tiimin-johtaminen/
Tiimimme akatemiamatkan viimeisen pajan aiheena oli valmentava tiiminjohtaminen. Siihen valmistautuessa ennakkotehtävänä oli lukea tuo ylläoleva Kristan essee aiheesta ja ottaa siitä tarvittavat muistiinpanot.
Kun aloin lukemaan esseetä huomasin kuinka johdannossa Kipinän uusi toimintasuunnitelma oli hyvin mainittuna ja lisäksi kerrottu siitä miten me tiiminä otettiin käyttöön kolme uutta minitiimiä. Lisäksi näiden toimien seuraukset oli selvennetty sekä mainittu myös, että halutaan selkeyttää yrityksen toimintaa ja kehittää sekä oppia uutta. Tapahtumatiimi, innovointitiimi ja valmennustiimi kertovat uudesta organisaatiorakenteesta ja tiimeissä on mukana kaikki yrityksemme henkilöt. Johtoryhmään kuuluvat BL, HR, taloustiimi ja hallitus. Vaikka lukija olisikin joku muu jostain toisesta tiimiyrityksestä hän pääsee alusta lähtien kiinni siihen miksi essee on kirjoitettu ja mitkä ovat sen lähtökohdat.
Krista on kirjoittajana hyödyntänyt erinomaisen hyvin lähdettään kirjaa nimeltä: ’’Valmentava tiimin johtaminen’’. Esseen lukija saa hyviä käytännön vinkkejä siitä, kuinka tiimiä voisi valmentaa, pajaa fasilitoida tai yksinkertaisesti miten kehittyä paremmaksi ja kuinka kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota.
Esseessä käydään oivallisesti ensin läpi mikä on tiimi ja mistä se koostuu. Kuva ryhmän ja tiimin eroista oli mieleenpainuva. Eritoten tiimin tunnistaa esim. siitä, että se on sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen omien osaamisalueidensa kautta. Lisäksi roolitus on tärkeää, että jokainen löytää oman paikkansa.
Tärkeä oppi minulle lukijana jäi myös siitä, kuinka tiimi ei voi vain antaa niin kuin esim. työantaja antaa työtehtävän työntekijälleen vaan se on synnytettävä itse tiimin jäsenten kesken. Eli toisien sanoen tiimin syntyminen vaatii aikaa.
Krista on käyttänyt esseessään loistavasti hyväkseen visuaalisuutta ja selkeitä kuvia, jotka syventävät lukijaa aiheen äärelle entistä paremmin.
Uusia asioita minulle syntyi käsitteistä, jotka esiintyivät esseessä. Esimerkiksi VUCA-sana havainnollistamassa muutoksia toimintaympäristössä oli itselle lähes täysin uusi termi ja lisäksi CINEFIN -malli oli sellainen, johon en myöskään ollut törmännyt aiemmin. Pakko nostaa esiin myös konkreettiset ohjeet ja huomiot esseen loppupuolella ne olivat vielä erinomainen käytäntöön vievä kokonaisuus, joihin voi helposti palata myöhemmin uudelleen.
Kaiken kaikkiaan erinomainen essee, jossa oli runsaasti lähdeviittauksia sekä paljon visuaalisuutta. Oli ilo lukea näin hyvin tehty essee ja näkee, että aihe on kirjoittajalleen tärkeä ja Kristaa selvästi kiinnostaa kyseinen aihe.