Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee pohjautuen datatiimiläisten esseisiin



Kirjoittanut: Inka Tikkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kommenttiessee pohjautuen datatiimiläisten esseisiin

 

 

Kommentti Kaisa Ojaniemen esseeseen datatiimi päätöksenteon aallonharjalla.

https://esseepankki.proakatemia.fi/datatiimi-paatoksenteon-aallonharjalla/

 

Hei Kaisa!

 

Mielestäni esseesi oli kiinnostava. Kirjoittamasi teksti oli helppolukuista ja sujuvaa. Ymmärsin paremmin esseesi myötä muun muassa johtoryhmän roolin Proakatemialla. Huomasin, että data mitä johtoryhmä kerää, on ikään kuin oppilaiden ”ääniä” johtoryhmässä käsiteltäviin asioihin.  Siksi voimmekin hyvillä mielin jatkaa datan keräämistä ja pyrkiä kehittämään siitä mahdollisimman laadukasta, joka voisi mahdollisesti hyödyttää Proakatemiaa myös tulevaisuudessa. Ainakin voidaan verrata uusia tuloksia vanhoihin tuloksiin ja saada selville esimerkiksi, että onko kehitystä johonkin asiaan tapahtunut tai onko ennen ollut samoja ongelmia ja lähteä purkamaan niitä. Oli järkyttävää kuulla, että 21 vuoden ajalta on niin vähän dataa kerätty näinkin modernissa koulusysteemissä. Ymmärsin esseesi myötä, kuinka suuri vaikutusvalta todellisuudessa oppilailla on kouluun Proakatemialla.

 

Kommentti Kaisa Ojaniemen esseeseen data apuna psykologisiin lipsahduksiin.

https://esseepankki.proakatemia.fi/data-apuna-psykologisiin-lipsahduksiin/

 

 

Hei Kaisa!

 

Tämäkin essee oli mielestäni hyvin kirjoitettu. Minä myös pidän numeroista ja tilastoista. Mielestäni esimerkiksi liikevaihtoa on mielenkiintoista seurata jonkunlaisen taulukkokäppyrän avulla, koska sitä ei tarvitse lukea tekstinä. Visuaalinen taulukko havainnollistaa muutokset minulle paremmin. En itsekkään ennen tajunnut, että 4 henkilöä pois 18 ihmisestä olisi niinkin paljon, kuin 22%. On mielenkiintoista ajatella miten paja olisi ollut ilman näitä muutamaa henkilöä. Olisiko siitä saatu enemmän irti vai oliko hyvä, että teitä oli vähemmän? Meillä pajan alussa käydään pikaisesti läpi, onko ihmisiä poissa ja ollaan yhteydessä ihmisiin, mikäli he eivät ole ilmoittaneet poissaoloaan. Tähän olemme myös harkinneet muita toimintamalleja, mutta toistaiseksi kaikki ovat olleet melko tunnollisesti paikalla (Onkohan tämä jotain alkuhuumaa?). Analysointisi koskien kyselyn vastauksia oli ajatuksia herättävä.  Huomasin miten vastaajamäärä voi vaikuttaa kyselyn todellisuuteen. En haluaisi uskoa, että 46,5% akatemian väestä kokee projektorit turhiksi. Omasta mielestäni projektorit ovat mielenkiintoisia ja käytännössä ainoa paikka (tai ainakin yksi niistä), jossa kuulemme muiden tiimien kuulumisia tai ylipäätään näemme muiden vuosikurssien opiskelijoita.

 

 

Kommentti Petra Hiltusen esseeseen datan merkitys yhteiskunnassamme.

https://esseepankki.proakatemia.fi/datan-merkitys-yhteiskunnassamme/

 

Hei Petra!

 

Lähdin samoista lähtökohdista kanssasi datatiimiin ilman tietämystä ja osaamista, mutta halusta oppia. Kirjavalintasi oli erittäin mielenkiintoinen ja esseetäsi oli mielenkiintoista lukea.  En itsekään oikein tajunnut datan keräämisen merkitystä ennen datatiimiä, mutta hiljattain olen laillasi huomannut, kuinka tärkeää sen kerääminen on ja kuinka helppoa se nykyään on. Oli järkyttävää naispuolisena henkilönä lukea, kuinka suuri ero sukupuolten välillä on datan keräämisessä. Onhan se fakta, että vain naiset voivat tulla raskaaksi ja synnyttää. Uskon, että monesti vasta lapsen saanut äiti tahtoo ihan omasta halustaankin jäädä äitiyslomalle. Se tietenkin aiheuttaa lisätyötä työnantajalle, kun kyseinen työntekijä ei pääse silloin töihin ja täytyy löytää sijainen. Tämän ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa työpaikan saamiseen, uralla etenemiseen tai palkkaan miehen ja naisen välillä. Muutenkin lapsia nykyään syntyy keskimäärin melko vähän, joten tuskin tämäkään on mikään jokapäiväinen ongelma. Tähän pitäisi kehittää jokin toimivampi ratkaisu, koska lähes kaikkialla on hyvä olla sekä miehiä että naisia töissä. Siitä saadaan hyvin perspektiiviä moneenkin eri asiaan.

 

Kommentti Oona Salon esseeseen valvonnan alla.

https://esseepankki.proakatemia.fi/valvonnan-alla/

 

Hei Oona!

 

Esseesi oli helppolukuista ja käyttämäsi esimerkit auttoivat hyvin ymmärtämään pointtisi. Pidin siitä, että jotkut esimerkit olivat omasta arjestasi.  Onhan se hullua, kuinka paljon tekemisiämme seurataan eri älylaitteilla. Minä itse myös IPhonen omistajana tiedostan, että he seuraavat kaikkea missä kuljen, mitä sovelluksia käytän ja jopa mitä puhun. Sitten he syöttävät Facebookiin ja Instagramiin niihin liittyviä mainoksia. Tämän lisäksi seurataan myös, että kauanko viivyn kunkin mainoksen kohdalla ja vaikka mitä muuta. Kun ensimmäisen kerran näistä asioista kuulin, kauhistuin. Nykyään se on vaan normaalia. Tajusin tämän esseesi lukemisen myötä ja kauhistuin taas. Onko normaalia, että sitä pidetään normaalina? Suurimpana varmasti herää huoli siitä, että mitä kaikella tiedolla tehdään. Voidaanko sitä käyttää meitä vastaan? Mitä Applen ihmiset tekevät sillä tiedolla, että missä liikumme? He tietävät missä asumme. Eivät kai he tänne voi tulla. Vai voivatko? Epätietoisuus on pelottavaa. En itse tiedä tai välttämättä edes pystyisi käsittämään googlen tai internetin valtaa ja kapasiteettia.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close