Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee: Kipinän alkusyksyn esseet



Kirjoittanut: Fiia Ketonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kipinä asetti tiukat esseetavoitteet tälle syksylle ja tänään onkin ensimmäinen deadline. Sen myötä Proakatemian esseepankki tulvii kipinäläisten esseitä, joten päätin valita otsikoiden perusteella itseä eniten houkuttelevat esseet ja kirjoittaa kommenttiesseen niistä.

Harrastuksena kylmäaltistus – Kasimir Vuorinen

Tämä essee pomppasi heti silmille muiden esseiden joukosta, olenhan itsekin kylmäuinnin harrastaja. Kylmäuinnista tuli isompi osa arkeani viime vuonna koronapandemian rantauduttua Suomeen. Monet harrastusmahdollisuudet loppuivat ja yleiset saunat sulkeutuivat. Aloimme siis treenaamaan ystäväni kanssa ulkona jo kevät-talvella ja usein päätimme treenit pulahdukseen järvessä. Syksyllä jatkoin viikoittaista uimista ilman saunaa ja lopulta yleiset saunatkin avautuivat. Kävin ensimmäistä kertaa surffaamassa kylmässä vedessä Norjassa, joka tuntui todella helpolta. Tietysti päällä oli märkäpuku ja tossut, mutta kylmä vesi ei haitannut yhtään. Väitän aktiivisella kylmäuinnilla olleen iso apu. Uin koko talven, Lapissakin vaikka välillä pakkasasteet huitelivat lähellä kolmeakymppiä. Kylmäuintiin ja siitä seuraavaan olotilaan addiktoituu. Se tekee energisen, mutta samalla myös rauhallisen olon. Yöunet ja treeneistä palautuminen paranee.

 

Kasimir kirjoittaa esseessään, miten kylmäaltistus tuli elämään juuri stressaavan ajanjakson jälkeen, kun hän koki palautumisessa olevan parannettavaa. Hän aloitti avantouimisen viikottain. Itsekin koen avantouinnin auttaa palautumaan treenien lisäksi myös stressistä. Kasimir avaa esseessä myös Wim Hof -metodia, jonka perustaja on itse herra Wim Hof aka jäämies. Wim Hof on kylmäaltistuksen puolesta melkoinen extreme-kaveri, enkä itse näkisi itseäni juoksemassa maratonia shortseissa -20 asteen pakkasessa. Metodissa yksi tärkeä osa on hengitys ja erilaiset hengitysharjoitteet. Hengittämällä voit rauhoittaa itsesi ja parasympaattisen hermoston. Kun opin hengittämään ja rentoutumaan kylmässä, kylmäkestävyyteni parani huomattavasti. Kasimir jakaa esseessä yleisen saunan lauteilla heitetyn kommentin “Kahdeksaan vuoteen en ole kertaakaan ollut kipeänä ja käyn täällä joka viikko!” Uskon itsekin ahkeralla avantouinnilla olevan vaikutusta vastustuskykyyn, sillä en ole itsekään koskaan kipeä.

 

Leanin oppeja omassa arjessa – Katja Asbill

Tämä veti puoleensa myös, sillä leanin opit kiinnostavat myös itseä. Olen myös silmäillyt esseen pohjana ollutta kirjaa “Arjen LEAN – Säästä aikaa, rahaa ja hermoja.” Kukapa ei haluaisi säästää noita kolmea osa-aluetta mahdollisimman paljon? Katja oli pohtinut näitä oppeja oman perheensä arjen kautta. Itselläni ei ole lapsia, mutta voin silti samaistua moneen. Esseessä puhutaan myös rutiineista ja siitä miten rutiinit yleensä ovat vain tottumuksia. Niiden tilalla voi siis luoda uuden rutiinin, johon tulet myös tottumaan. Itselläni on todella monia rutiineja, joista en pidä, ja joihin toivoisin muutosta. Yksi on esimerkiksi iltatoimet, joilla on iso vaikutus omaan uneen. Tiedostan mikä kaikki vaikuttaa unenlaatuun, mutta silti hyväksi todetuista tavoista tulee lipsuttua. Miten saisin näistä niin pysyviä rutiineja, ettei niistä enää tulisi lipsuttua?

Yksi kiva esseestä noussut ajatus oli, että hyvien rutiinien luomisesta tulisi palkita itsensä. Näin rutiinista tulee positiivinen ja mukava osa arkea, ja siitä muodostuu helpommin tottumus. Aion itsekin lukaista kyseisen kirjan ja ottaa nämä opit testiin omassa arjessa.

 

Myynti ja markkinointikonsultointi yrityskulttuurissa – Arto Ala-Seppälä

Ai että, tämä olikin kiva essee. Oli tosi kiva lukea, miten oma tiimiläinen kokee löytäneensä oman suuntansa. Arton luettelemista kiinnostuksenkohteista löytyy monta myös itseäni kiinnostavaa aihealuetta sekä monen parissa olenkin jo ehtinyt myös tekemään. Omasta osaamisen pakista löytyy jo kirjoitus, verkostoitumistaitoja, valokuvaus, videokuvaus, sisällöntuotanto, markkinointi ja brändäys. Ollaan myös yksi isompi markkinoinnin projekti toteutettu yhdessä ja varmasti tullaan vielä jatkossakin yhdessä näitä projekteja tekemään.

Arto puhuu esseessään siitä miten myynti ja markkinointi kulkevat käsikädessä, ja se on alkanut itsellekin pikkuhiljaa avautua. Aiemmin olen kokenut, etten ole sitä myyjätyyppiä. En pidä siitä eikä se sovi minulle. Olen kuitenkin lukenut aiheesta kirjallisuutta ja jutellut tiimiläisteni kanssa aiheesta, ja olen ymmärtänyt olevani sittenkin myyjä! Olen vain tehnyt tietämättäni myyntiä ja juuri sen kaltaiseen myymiseen minun tulisi panostaa. Aion siis kehittää omia myyntitaitojani lisää. Arto myös puhuu miten tärkeää on vision ja mission selkeytys. Se on tärkeää organisaatioille, mutta se on tärkeää myös henkilökohtaisella tasolla. Koen, että dedisten paineessa oma visio ja missio on ehkä hieman hukkunut tässä alkutalven aikana. Nyt aionkin seuraavina viikkoina panostaa siihen, että selkeytän mitä ja miksi opiskelen. Mihin suuntaan ja mihin juttuihin haluan vielä opiskeluaikoina panostaa. Kehen ja miksi minun tulisi ottaa yhteyttä. Kiitos Arto tästä esseestä!

Lähteet

Proakatemian esseepankki

 

 

 

 

Kommentit
  • Arto Ala-Seppälä

    Kiitos Fiia! 🙂

    Oli ilo löytää oma essee ja ahaa -elämykset sinun esseestäsi näin aamutuimaan. Mukava, että olen voinut jollain tavalla olla avuksi kirjoittamisen kautta. Välillä sitä pohtii, että onko näistä omista teksteistä mihinkään, mutta näemmä on! Kiitos palautteesta. Olen myös löytänyt hyviä oppeja ja koppeja sinun teksteistä. Huomaan, että kirjoittamisella ja lukemisella voikin olla tiimiyttävä vaikutus.

    24.11.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close