Tampere
18 Jan, Monday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee: Ajatuksia BL:n roolistaKirjoittanut: Tuomas Saarinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kommenttiessee / Tuomas Saarinen
16.12.2020

Kommenttiessee: Ajatuksia BL:n roolista

Miksi tämä aihe?

Business leaderin rooli on Proakatemialla objektiivisesti kiinnostava työtehtävä. Ei ole helppoa johtaa yritystä, jossa jokainen jäsen on samalla viivalla ja omaa saman sananvallan. BL:n työ on kiinnostanut itseäni alusta asti, ja varovaisesti olen sitä miettinyt omalle kohdallenikin Evisionin viimeisenä syksynä.

”Palvelen sinua”

Linda Kivialho toimi Value Creativen ensimmäisenä BL:nä syksyllä 2017 – aikaan, jolloin en ollut itse vielä Proakatemiasta kuullutkaan. Esseessään Linda reflektoi hyvin ensimmäisiä kuukausiaan roolissa ja tiimin valtavaa tukea. Hän oli myös opiskellut johtamista ja nostaa hyviä yksityiskohtia siitäkin, millainen johtajan ei kuulu olla.

”Koripallovalmentajana pitkään toiminut Dettmann kertoo, kuinka on ollut ylimielinen, valmentanut menestyksen vuoksi ja käyttäytynyt asiattomasti erilaisissa tilanteissa. Hän ei kerro niistä ylpeänä, vaan nostaa ne esiin esimerkkeinä siinä, kuinka huono valmentaja toimii. Mielestäni ollakseen hyvä johtaja tulee ymmärtää, kuinka olla huono johtaja.”

Kirjoitin aikaisemmin eräässä esseessäni “Millainen johdettava olen?” johtajien ja pomojen eroista, johtajien viedessä aidosti tiimiään eteenpäin ja pomojen vain huutaessa käskyjä likaamatta omia käsiään. Linda avaa johtajuuden sudenkuoppia, ja painottaa nöyryyttä ja tiimin jäsenien auttamista joka tilanteessa.

”En ole ajatellut olevani ”johtaja”, joka on muiden ylä- tai etupuolella, vaan olen palvelemassa tiimiäni. Siihen tarvitaan myös nöyryyttä, sillä kyky laittaa tiimin tarpeet omiensa edelle on todellinen haaste kenelle tahansa ihmiselle ja se usein vaatii harjoittelua.”

”Business leader, lue tämä!”

Salla Vaittinen on kerännyt esseeseensä hyviä kulmakiviä siitä, mitä BL:n tulee ottaa työssään huomioon – Sallan valitsema otsikko suorastaan huutaa klikkaamaan siitä. Salla on tehnyt esseen kirjoittamisen jälkeen yritysvalmennuksia tiimitoimintaan liittyen, joten voin luottaa hänen sanaansa ja kirjoittamaansa tekstiin asiassa kuin asiassa. Teksti on sujuvaa ja herättelevää luettavaa.

”Luodaanko tiimi tekemällä yhdessä vain mukavia asioita? Ei. Tiimi muotoutuu yhtenäiseksi yhteisten haasteiden avulla. Haaste, jossa jokainen joutuu venyttämään omia rajojaan, ylittämään itsensä ja sitä kautta koko tiimi ylittää itsensä.”

Sallalla on jo selkeästi kokemusta aiheesta. Essee keskittyy tiimien mestaruuteen ja parhaansa yrittämiseen joka tehtävässä.

”Miten saada tiimit kohti mestaruutta? Näyttämällä suuntaa, haastamalla tie ja antamalla muiden toimia. Luottamalla tiimiin ja olla itse luottamuksen arvoinen. Se mihin kiinnittää huomiota, saa muutkin kiinnittämään huomiota. Älyllisen stimuloinnin käynnistäminen luo innovatiivisuutta ja luovuutta. Kohtaamiset ja arvostus tarkoittavat erilaisuuden hyväksymistä. Tiimin Business Leader voi olla avainroolissa toteuttamassa kaikkea tätä.”

Mitä opin näistä?

Salla ja Linda molemmat korostavat johtajan ominaisuutta tuoda arvoa ja loistoa koko tiimiin sen sijaan, että johtaja itse paistattelisi valokeilassa onnistumisissa. Johtaja on osa tiimiä, ei sen yläpuolella. En näiden esseiden pohjalta tehnyt vielä päätöstä BL:ksi hakemisesta suuntaan tai toiseen, mutta johtajuuden opiskeleminen niin teoriassa kuin käytännössäkin on varmasti hyödyllinen taito jossain vaiheessa elämääni.

Lähteet

Linda Kivialho, 12.11.2017: https://esseepankki.proakatemia.fi/palvelen-sinua/

Salla Vaittinen, 14.2.2019: https://esseepankki.proakatemia.fi/business-leader-lue-tama/

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close