Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee



Kirjoittanut: Julius Hirvonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Fifa ja Qatarin MM-kisat – Urheilu politiikan välineenä

 

Tutkisin esseepankkia ja etsiskelin mielenkiintoista luettavaa. Heti kun näin tämän esseen otsikon, niin tiesin löytäneeni minulle mielenkiintoisimman esseen. Olen pitkään seurannut jalkapalloa ja juuri pari viikkoa sitten katsoin Daniel Gordonin ohjaaman dokumentin FIFA Uncovered (2022). Markon, Eemin ja Villen soluessee oli mukaansatempaava ja erittäin ajankohtainen.

 

Qatarin MM-kisoja on tullut seurattua, vaikka kisoja voisi hyvinkin boikotoida. Ihmisoikeudet, tuhansien työntekijöiden menehtyminen ja Fifan korruptio ovat varsin hyviä syitä olla katsomatta kisoja. Olen myös henkeen ja vereen Italian kannattaja. Siinä vielä yksi syy lisää olla katsomatta kisoja, mutta ankeina marraskuisina päivinä olen silti seurannut Qatarin kisoja aktiivisesti.  

 

Esseessä todetaan, että boikotointi on jo liian myöhäistä monelta taholta. MM-kisojen boikotointi vaikuttaisi negatiivisesti siirtotyöntekijöiden työoloihin. Ilman haluttua tuottoa siirtotyöläiset jäisivät ilman palkkaa tehdystä työstä. Moni perhe jäisi siis ilman tarvittavaa tulonlähdettä. En ollut ajatellutkaan boikotointia tämmöisestä näkökulmasta. Kuitenkin olen halunnut keskittyä puhtaasti jalkapallon katsomiseen, enkä ole halunnut seurata enää yhtään negatiivisia uutisia Qatarin kisoista. Niitä kun tulee joka mediasta päivittäin.

 

Soluesseessä käydään tarkasti läpi Fifan historiaa. Brasilialaisen Joao Havelangen valtakautena Fifan korruptio sai alkunsa, kun Havelange halusi Fifan menevän kaupalliseen suuntaan. Havelange johti Fifaa kuin diktatuuri konsanaan. Sepp Blatter astui valtaan vuonna 1998. Muistan hyvinkin Blatterin aikakauden viimeiset vuodet. Vihjailua Fifan korruptiosta yltyi jatkuvasti vuoden 2010 Etelä-Afrikan kisojen jälkeen. Harvalla Fifan johtajalla oli puhtaat jauhot pussissa. Blatter halusi laajentaa jalkapalloa Aasiaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan. Näinpä MM-kisoja pidettiin Japanissa ja Etelä-Koreassa vuonna 2002 sekä Etelä-Afrikassa vuonna 2010. 

 

Qatarin valinta MM-kisojen isäntämaaksi oli Sepp Blatterin ja Fifan viimeinen naula arkkuun. Qatarin valinta MM-kisojen isännöitsijäksi sai Fifan näyttämään todella korruptoituneelta. Jotenkin sitä oli vielä pari vuotta sitten vaikea uskoa, että kisat todellakin pidettäisiin Qatarissa, missä pitäisi rakentaa monta isoa stadionia, eikä kyseinen valtio ole todellakaan jalkapallomaa. Onhan se outoa, että jalkapallon MM-kisojen finaali pelataan viikko ennen Joulua.

 

 

 

Kommentoi