Tampere
26 Sep, Sunday
14° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee 2Kirjoittanut: Olli-Pekka Korhonen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tässä kommenttiesseessä perehdyin erityisesti kansainvälisyyteen. En ole itse ollut ikinä vaihdossa tai harjoittelussa ulkomailla tämän enkä aikaisempien opintojen aikana. Työskentely ulkomailla on kuitenkin kiinnostanut minua, oli ala sitten mikä tahansa. Lukemieni kirjoitusten perusteella Yhdysvallat olisi maa, jossa haluaisin fysioterapeuttina työskennellä. Yhdysvalloissa fysioterapeuttien osaamista kehitetään suurella määrällä koulutusta ja ammattia arvostetaan. Maiden välillä oli havaittavissa suuria vaihteluita toimintakulttuureissa ja niistä on hyvä olla tietoinen etukäteen.

 

Fysioterapiaharjoittelu Afrikan mantereella. Kirjoittaja Emma Rikkonen

 

Hienoa, että tartuit tilaisuuteen ja lähdit mahdollisuuden tullen seikkailuun kohti tuntematonta! Kirjoituksesi oli mukavaa ja rehellistä luettavaa. Nostit esille tabumaisen asennoitumisen kehitysvammaisuuteen. Tällainen suhtautuminen asiaan yllätti minut suuresti ja olen harmissani asiasta. Kun on elänyt hyvinvointiyhteiskunnassa koko elämänsä, on tottunut pitämään ihmisarvon tasapuolista kunnioittamista itsestäänselvyytenä. Toivottavasti Kenian yhteiskunta kehittyisi suvaitsevaisempaan suuntaan tällaisten asioiden parissa. Kuten mainitsit, suhtautuminen johtuu todennäköisesti ymmärtämättömyydestä.

 

Ymmärrystä ja osaamista kaivataan ilmeisesti myös fysioterapian alalle. Hienoa, että otitte kantaa ja autoitte orpokodissa työskennellyttä fysioterapeuttia kehittämään osaamistaan. Kokemuksiisi pohjaten, voin kuvitella, että fysioterapeuttina työskentely Keniassa ei ainakaan tunnu merkityksettömältä työltä. Avun ja kehittämisen tarve on varmasti suuri ja olisi mahtavaa, jos suomalaista osaamista vietäisiin enemmänkin Afrikan mantereelle.

 

Vaihtokokemuksia fysioterapiasta. Kirjoittanut Annika Rihkanen & Minna Suomalainen

 

Onpas hienoa, kun olette koonneet vaihtokokemuksia maailmalta yhteen kirjoitukseen! Tästä kirjoituksesta oli helppo saada tietoa eri maiden fysioterapian suuntauksista ja toimintakulttuureista. Tämän perusteella joku onnekas voi saada inspiraation kipinän ja lähteä samaan kohteeseen vaihtoon tai saada ratkaisevan tiedonmurusen, jos ei olekaan aivan varma haluaako kyseiseen maahan.

 

Työskentely Keniassa vaikuttaa todella tärkeältä ja merkitykselliseltä työltä. Ihmisten väliset lämpimät suhteet myös työpaikoilla ovat hieno piirre. Merkityksellisyyden lisäksi on helppoa kuuluvansa yhteisöön, kun muut työntekijät ottavat mukaan omaan elämäänsä. Ehkä osittain matalampi elintaso kompensoituu varmasti näillä tekijöillä. Toivottavasti Keniaan saataisiin tulevaisuudessa vietyä länsimaista fysioterapiaoppia ja käytäntöä. Tiedonlähteiden ja välineiden ollessa rajalliset, on maan vaikea kehittää itse omaa fysioterapiatoimintaansa.

Yhdysvaltojen fysioterapian koulutusjärjestelmän perusteella alaa arvostetaan suuresti. Kuulemani mukaan tämä arvostus näkyy koulutuksen lisäksi myös palkkapussissa. ”Mielestämme jatkokouluttautumisvaatimus edistäisi fysioterapeuttien osaamistasoa samalla tuoden arvostusta alalle. On paljon fysioterapeutteja, jotka ovat kouluttautuneet hurjasti, mutta valitettavasti myös lisäkouluttumattomia kymmeniä vuosia vanhoilla valmistumispapereilla toimivia fysioterapeutteja löytyy. Ajan hermoilla on oltava.” Myös minun mielestäni tämä alan voimakas kehittäminen koulutuksen myötä olisi hyväksi. Selkeää yhtenäistä ja noudatettavaa linjaa ei Suomessa ole mielestäni toteutettu. Useat eri metodien mestarit huutelevat omista poteroistaan ja jossakin tehdään tietyllä tavalla, koska niin nyt vain on aina tehty.

 

Mielestäni on yllättävää, kuinka vahvasti Espanjassa uskotaan passiivisten hoitojen vaikutukseen. Kuten totesitte, fysikaalisten hoitojen näyttö on vielä puutteellista. Haiskahtaa siltä, että ala on jämähtänyt paikalleen ja sitä ei jakseta tai haluta kehittää. Onhan se toki myös mahdollisuus tahkota rahaa, jos hoidoilla keskitytään vaan oireisiin eikä juurisyyhyn. Vaikka manuaalisilla ja passiivisilla hoidoilla on oma paikkansa, en usko niihin juurikaan, kun tiedetään harjoittelun vaikuttavuuden näytön taso. Tämä voisi toki olla kehittämisen paikka Espanjassa työskennellessä, mutta turhautumisen riski maan tapoihin vaikuttaa myös suurelta.

 

Ensikosketus Italian fysioterapiaan. Kirjoittanut Antony Benjamin

 

Vaikuttaa siltä, että Etelä-Euroopan fysioterapiassa on jonkin verran samankaltaisuuksia. Erityisesti hoitojen passiivisuus pistää taas silmään. Olen skeptinen sairaalassa hallitsevaa ammattihierarkiaa kohtaan. Kerroit kirjoituksessasi, että lääkärin sana on laki ja fysioterapeutti tekee sen mitä käsketään. Tällöin mielestäni lääkäri astuu fysioterapeutin tontille ja ottaa liikaa kantaa siihen mitä meidän alan ammattilaisten tulisi tehdä. Tämä rajoittaa mielestäni erityisesti opiskelijoiden oman osaamisen kriittistä arviointia kehittämistä. Potilas ei saa parasta mahdollista hoitoa, jos fysioterapeutti ei osaa reflektoida ja kyseenalaistaa omaa toimintaansa. Fysioterapeutin lyttääminen osaamisesta ja erilaisesta näkemyksestä johtuen vaikuttaa epäreilulta, jolloin työn merkityksellisyyskin todennäköisesti laskee. Myös erilaiset tyylisuuntaukset fysioterapiassa kuulostavat mielestäni häiritsevältä. En itse usko kaiken hoitamiseen yhtä tyylisuuntaa hyödyntäen. Joku voi saada paljonkin apua esim. faskiahoidosta, mutta sen ei pitäisi olla lähtökohta kaikille toiminnalle.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close