


Kokonaisvaltainen hyvinvointi
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Voittamisen Anatomia on käytännössä Aki Hintsan elämänkerta. Kirjassa kuitenkin kerrotaan Hintsan elämän tapahtumien sijaa, hänen kokemuksiin perustuvia näkemyksiä menestymisestä ja niiden tekijöistä. Aki Hintsa oli ammatiltaan lääkäri. Ammatti vei hänet ympäri maailmaa erilaisiin paikkoihin. Parhaiten Hintsa kuitenkin tunnetaan huippu-urheilijoiden lääkärinä. Hintsa on toiminut afrikkalaisten maailmanhuippu juoksijoiden lääkärinä, kuin myös maailman parhaiden F1-kuljettajien lääkärinä sekä neuvonantajana. Kirjassa on mielestäni peilattu hienosti maailman parhailta urheilijoilta saatuja oppeja.
Hintsa kertoo kirjassaan perustan jolle hyvinvoinnin voi luoda. Väite kuulostaa ensisilmäyksellä, jopa hieman absurdilta, mutta kun siihen hetken aika tutustuu, käy menestyksen ympyrä järkeen. Menestyksen ympyrä koostuu kuudesta hyvinvoinnin osa-alueesta, johon menestyksen voi perustaa: yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia. Perusoletuksena on, että jos jokainen edellä mainituista osa-alueista on riittävän korkealla tasolla, tällöin yksilön hyvinvointi kasvaa. Kaikki osa-alueet ovat yhteydessä toisiinsa, joten jos yksi osa-alue ei toimi kunnolla, silloin mikään osa-alue ei toimi ja yksilön hyvinvointi laskee. Menestyksen ympyrää voi verrata vaikkapa talonrakentamiseen. Talon pohja pitää olla hyvin valettu, jotta sen päälle pystyy rakentamaan. Iso ja hyvä kokonaisuus rakentuu pienemmistä yksityiskohdista, joiden tulee olla kunnossa. Itsekin olen huomannut, että jos haluaa antaa itsestään mahdollisimman paljon niin urheiluun, kuin työelämään täytyy elämän peruskivien olla kunnossa ja täytyy olla edes jonkinlaisella tasolla tyytyväinen omaan elämään. Arjen mielekkyys on myös mielestäni tärkeä asia. Jokaisen tulisi pyrkiä haalimaan itselleen sen kaltaisia opintoja ja työtehtäviä jotka tuntuvat aidosti mielekkäältä. Mitään ei kannata tehdä vain sen takia, että saa kiitosta muualta, koska kovasta työstä saatu kiitos jää helposti varsinkin isommissa yrityksissä saamatta. Hyvä fiilis jonka mielekkäästä työstä saa, on oman jaksamisen kannalta hyvin paljon tärkeämpää. Kun arki on mieleistä, kaikki energia ei mene pelkästään päivittäisistä askareista selviytymiseen, vaan pystyy suuntamaan energiaa enemmän itsensä kehittämiseen ja isompiin haasteisiin. Tämäkin kuulostaa tietenkin yksinkertaiselta, mutta jokainen meistä on varmasti elämänsä aikana huomannut tekevänsä asioita jotka tuntuvat hyvinkin epämiellyttäviltä.
Hintsa esittelee myös kirjassa työkalun tavoitteiden asettamiseen ja tärkeiden asioiden priorisointiin. Monesti energiaa saattaa kulua liikaa pieniin mitättömiin asioihin, jotka eivät vie yksilö eteenpäin. Hintsa käytti LFA-taulukko (logical framework approach) oman elämänsä suunnitteluun. Hän törmäsi ensimmäisen kerran LFA-taulukkoon, kun sitä sovellettiin hänen toisen Etiopian komennuksensa aikana paikallisten kyläyhteisöiden kehittämisohjelmissa. Loogisen viitekehyksen lähestymistapa on mainio apuväline oman elämän tärkeiden asioiden tai vaikkapa projektin suunnitteluun. Itselle tärkeät asiat voi olla vaikea tiivistää muutamaan sanaan, mutta kun tämän pystyy tekemään saa asiat yksinkertaistettua itselle hyvin. LFA-taulukkoa sovellettaessa yksilön omaan elämään, se pakottaa ottamaan huomioon itselleen kaikista kriittisimmät asiat. Tällöin pystyy kysymään itseltä oikeasti tärkeitä kysymyksiä: Mitä haluan, miten voin saavuttaa sen ja miten mittaan menestystäni? Taulukkoa pystyisi myös soveltamaan proakatemialla tiimin kehityksen tasolla. Konkreettinen työkalu on yleensä tarpeellinen, koska yhteisten tavoitteiden muodostaminen voi olla hyvinkin haastavaa. Kun pystyy nimeämään tiimilleen tärkeät asiat ja mittarit niiden kehityksen mittaamiselle, pystyy myös puolestaan huomaamaan asiat jotka ovat kehityksen tiellä. En ole itse koskaan ollut kova miettimään asioita työkalujen kautta, koska ne ovat yleensä mielestäni liian itsestään selviä. Hintsan tapa käyttää taulukkoa herätti mielenkiintoni, koska hän saanut siitä itselleen niin konkreettisen työkalun itsensä kehittämiseen.