Tampere
08 Dec, Thursday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Kokeillaan taas!Kirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
sininen meteoriitti
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Scrum mikä se on?

 

Meillä Hurmassa Scrummin idea on testata kuinka paljon lyhyessä ajassa me voidaankaan saada aikaan.

Scrum on alun perin luotu erityisesti ohjelmistokehitykseen projektihallinnan työkaluksi. Siitä se on levinnyt myös muille aloille ja sitä on alettu soveltamaan enemmän ja vähemmän alakohtaisesti.

 

Scrum koostuu sprinteistä, jotka ovat kehitysjaksoja. Hurmassa sprintin kesto on kaksi-kolme viikkoa riippuen kuukaudesta. Sprintin aikana toteutetaan trellosta löytyviä tehtäviä. Hurmurit jaetaan kolmeen porukkaan joissa työskennellään scrum-jakson aikana. Scrum jaksoja on hurmassa 2-3, jonka jälkeen tiimit vaihdetaan.

 

Jokainen tiimi valitsee trellosta tavoitteensa omalle taululleen, eikä kellään tiimin ulkopuolisella henkilöllö ole lupaa kommentoida tai puuttua muiden tiimejen tavoitteisiin. Muut tiimit voivat nähdä toistensa tavoitteet ja seurata niitä, mutta eivät kommentoida tai puuttua millään lailla naapuritiimin tekemisiin. Tämä on pyhä!

 

Ideana on, että jokainen tiimi päättää itse kuka tekee, milloin tekee, missä tekee ja miten tekee. Tällä pyritään tehokkuuteen, sillä pienessä porukussa työskentely tehokkaasti on huomattavasti helpompaa. Näin saamme vietyä Hurman kasvavaa liikevaihtoa parhaimmalla mahdollisella tavalla nopeasti ja tehostetusti eteenpäin.

 

Kun tavoitteet on asetettu esittelevät tiimit tavoitteensa muulle porukalle. Kun sprintti alkaa  on vaatimusten muuttaminen on kiellettyä ja tiimillä on lupa tehdä mitä vain jotta heidän sprintin päämäärä saavutetaan. Jokainen tiimi ohjaa siis itse itseään ja tekee kaikkensa, että oma porukka onnistuu.

 

Jokainen tiimi nimeää itsensä ja valitsee tiimin sisältä yhden henkilön scrum mestariksi. Tämän tehtävänä on huolehtia siitä, että tiimi voi tehdä työtään parhaalla mahdollisella tavalla. Mestarin tehtävänä on ratkoa niitä ongelmia, jotka hidastavat töiden etenemistä. Hän myös johtaa tiimin scrum -palaverit ja vastaa siitä, että scrummia noudatetaan oikein!

 

Mitä ovat nämä scrum palaverit?

 

 

Scrum palaverit pidetään jokainen arkipäivä. Tarkoituksena on, että jokainen tiimiläinen tietää mitä tänään tulee tehdä, kuinka pisteiden kanssa edetään, mitä muut tiimissä tekevät ja missä porukka tällä hetkellä on menossa. Scrumtiimin sisällä ollaan siis hyvinkin tilivelvollisia toisille.

 

Tarkoituksena palaverissa on, että jokainen käy vuoronperään vastaukset kysymyksiin:

 

  1. Mitä teit edellisen päivän aikana?
  2. Mitä aiot tehdä tämän päivän aikana?
  3. Mitkä tekijät estävät sinua saavuttamasta sprintin tavoitteita?
  4. Millaista apua tarvitset päästäksesi parhaaseen?
  5. Mitä apua tarvitsen onnistuakseni?

 

 

Aikaa kaikkien kuulumisiin on enintään 15minuuttia eikä kenenkään puheenvuoroon kommentoida tai puututa kierroksen keskellä. Scrum master voi miettiä jälkeenpäin kuinka raivata tiimiläisiltä mahdollisia esteitä etenemisen tieltä.

 

3 viikon jälkeen…

 

Kun kolme viikkoa on päättynyt käydään kaikkien tiimejen kesken tavoitteet läpi.

Jokainen tiimi purkaa oman jaksonsa ja käy läpi käytäntöön vietäviä kohtia, muutettavia juttuja sekä parannettavia asioita.

Näistä opitaan ja nämä kohdat keskitytään parantamaan seuraavalla scrum-jaksolla.

Jakson päätyttyä jokainen tiimi pääsee siis kuulemaan naapuritiimin kuulumisia ja onnistumisia edeltävien viikkojen ajalta.

Yleensä scrum viikkojen loputtua tavoitteisiin päässyt tiimi palkitaan ruhtinaallisesti ja mennään pitäkään yhdessä hauskaa!

 

 

Minun rooli scrummissa?

 

Mikä olisi minun rooli tässä kokonaisuudessa. Tarkoitus olisi olla sellainen hahmo, joka luo sitä kuuluisaa merkityksellisyyden tunnetta.

Haluan lähteä kokeilemaan onnistumista tiiminä tällä lailla. Olisi mahtava nähdä mitä voidaan saavuttaa työskentelemällä näin ja mihin asti tällä voi päästä.

Kuinka paljon voidaan saada liikevaihtoa siitä, että asiakastapaamiset lisääntyvät tai siitä, että luurikammo on selätetty. Kuinka suureksi Hurman liikevaihto voi kasvaa, kun se on tavoitteena taululla. Haluun nähdä mihkä meistä on!

Mun tehtävä on tukea ja auttaa tiimejä, jos he apua kaipaa, tsempata ja rohkaista haastamaan itseensä! Mun tulee ohjata energia sinne mitkä jutut on meidän bisneksen kannalta merkityksellisiä ja tärkeitä ja seurata sitä. Jään innolla odottamaan mitä tästä tulee!

 

Ps. Scrummissa jokaisella on vapaus toteuttaa tätä itelleen sopivalla tavalla, meillä on yhdessä tekemisen meininki ja opitaan uutta. Muistetaan pitää näkökulma koko ajan asiakkaassa niin päästään ihan pirun pitkälle ja onnistutaan!

 

 

 

Lähteet:

Sininen meteoriitti

Esseepankki proakatemia

Esseepankki tiimiakatemia

Oppia.fi

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close