Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Kohti merkityksellisempää työtä



Kirjoittanut: Petra Kokko - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Merkityksellisen työn kaava
Rosa Nenonen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Luin Rosa Nenosen teoksen Merkityksellisen työn kaava. Haluankin hetkeksi uppoutua aiheeseen työnteko. Työnteolla tässä hetkessä tarkoitan opiskelun ohella tekemääni asiakaspalvelutyötä. Nenosen kirjan luettuani vahvistui ajatukseni siitä, että vieläkin kulttuurissamme vallitsee vanhanaikaset ajatukset. Aivan kuin työ olisi pakollinen paha, jota meidän tulisi välttää kaikin mahdollisin keinoin. Ja vaikka monella työ ei olisikaan pakollinen paha, jota tulee välttää, harvalla se silti on aidosti merkityksellisyyttä elämään tuova asia.

Harkitsin vaihtoehtoa, jossa en kävisi töissä koulun ohella, mutta pohdiskelun jälkeen, kuitenkin päädyn hakemaan kaupan kassalle töihin. Pääsin sisälle ja vuoroni kassalla painottuvat ilta-aikaan ja viikonloppuihin. Puntaroin omaa jaksamistani ja työn sovittamista arkeen. Tein kuitenkin työnantajalleni selväksi, että jos tuntuu arki liian raskaalta viikkotunteja, tulisi vähentää. Seuraavaksi tuleekin selitys sille, miksi vielä tänäkin päivänä käyn töissä.

Hakiessani töihin tiesin heti mihin haluan. Halusin kauppaan. En pelkästään joustavien työvuorojen tai lisien takia. Hain sen takia, että itse rakastan käydä ruokakaupassa. Hassulta kuin se kuulostaakin, mutta se kuuluu yksiin lempipuuhiini. Koen myös olevani hyvä kohtaamaan ihmisiä ja toimimaan paineen alla myös ratkaisukeskeisesti. Työhaastattelussa minulta kysyttiin, miksi minut pitäisi valita ja vastasin näillä sanoilla: ”Haluan olla mukana luomassa mahdollisimman hyvää asiakaskokemusta ihmisille”. Uskon, että ihmisille, jotka eivät näin ajattele, voi joillekin olla vaikea ymmärtää syytä tämän taustalla.

Valehtelisin jos väittäisin, ettei mulla olisi päiviä, kun töihin meno vituttaa. Mutta se tunnetila unohtuu nopeasti, kun astun työpaikan ovista sisään. Moni kavereista ja tutuistani varmasti allekirjoittaa sen, että suustani kuuluu usein, että en jaksaisi mennä töihin tms. Totuus sen takana on, että ”normaalimpaa” on sanoa, että harmittaa mennä töihin kun, että sinne olisi kiva lähteä. Kuulostaa hieman surulliselta mielestäni. Toivon, että jatkossa voisin ylpeästi sanoa, että minun mielestäni on aidosti kiva lähteä töihin.

Jos en nauttisi töistäni, en niitä tekisi. Olen sen verran mukavuudenhaluinen, että töissä pitää olla kivaa, jotta sinne haluan mennä. Kun työ tuntuu merkitykselliseltä, se vaikuttaa suoraan hyvinvointiin ja terveyteen, siksi koenkin, että tästä aiheesta on hyvä puhua. Kirjassa esitetään tutkimustuloksia: merkityksellisen työn löytäneellä ihmisellä on parempi unen laatu, madaltunut sydän- ja verisuonitautien riski ja jopa 15 % pienempi ennenaikaisen kuoleman riski. Merkityksellisyyden puute on taas vakava ongelma, joka on yhdistetty tutkimuksissa mm. masennukseen. (Nenonen 2020)

Kaipaamme merkitystä elämäämme, ja työ voi sitä parhaimmillaan meille antaa. Koen, että olen saanut ensimmäisen oivalluksen suhteellisen nuorena kohti merkityksellistä työtä. Haluan työskennellä ihmisten kanssa. Ainakin tällä hetkellä se tuntuu omalta jutulta ja toisaalta tulevaisuudessa se voi olla myös jotain aivan muuta. Olen hyvä sosiaalisissa tilanteissa ja myös pidän niistä. Tällä hetkellä kuitenkin vielä tutustun itseeni. Mietin omia arvojani, vahvuuksia, taitoja ja intohimoa. Onko asioita, jotka estävät minua toteuttamasta itseäni? Nämä ovat palasia, joita on hyvä pohtia ja näin ollen luoda merkityksellisiä tavoitteita elämään. On tärkeää tutustua

omaan tarinaan – kuka olet, miten sinusta tuli sinä ja mihin olet menossa? (Hmm kuulostaapa jotenkin tutuilta kysymyksiltä…?) Olemme kaikki tarinankertojia. Jokainen meistä on luonut jonkinlaisen tarinan itsestä elämän aikana ja tarinankertominen jatkuu yhä koko ajan läpi elämän. Toivottavasti jokainen voisi pysähtyä hetkeksi ja miettiä millaista tarinaa kerrot itsellesi, mitä uskomuksia kannat mukanasi sekä miten kertomasi tarina vaikuttaa tänä päivänä elämääsi. Oman tarinan kulkua voi muuttaa milloin tahansa, tutkimukset osoittavatkin, että mitä enemmän ajattelemme tulevaisuuden itseämme, sitä onnellisimpia olemme. (Nenonen 2020) ”On aika siirtää katse menneisyyden menetyksistä tulevaisuuden mahdollisuuksiin” kirjoittaa Nenonen (2020).

 

Askeleet kohti merkityksellistä työtä

Elon Muskilta kysyttiin, miten tehdä mahdottomalta tuntuvia asioita, hän vastasi: ”Ensimmäinen askel on tehdä jotain, jonka uskoo mahdolliseksi, ja sen jälkeen jatkaa matkaa.” Ei kenenkään tarvitse tässä kohtaa tietää miten saavuttaa omia unelmiaan, koska ne unelmat eivät välttämättä ole vielä selkeitä. Jokainen voi yrittää ottaa pieniä askelia kohti elämää, joka tuntuu itselle merkityksellisemmältä, mielekkäämmältä ja omemmalta. (Nenonen 2020)

Tässä muutama poiminta kirjasta:

  1. Tee jotain!
  • ”Ei minulla ole aikaa”, voi olla aika yleinen lausahdus ihmisten suusta, kun pitäisi lähteä testaamaan ja tekemään jotain uutta. Ajan löytäminen arjen keskeltä on haaste monelle, mutta vaikka vain puoli tuntia päivittäin tekee jo vuodessa 182 tuntia. Tässä ajassa voi olla toteuttamassa itseäsi ja viemässä itseäsi hitusen lähemmäksi, mitä haluaisit olla ja tehdä. Tällaisen puolen tunnin ajan saa varmasti nipistettyä, vaikka ajasta, jonka käyttää sosiaaliseen mediaan. (Nenonen 2020)

 

  1. Puhu ideastasi ääneen
  • Puhu ajatuksistasi tutuille ja tuntemattomille, mikään tässä maailmassa ei ole uutta, joten kukaan ei voi viedä ideaasi. Jokaisen tapa ajatella on toki ainutlaatuinen, joten täysin samanlaista kopioita ei tule vastaan. Välillä tuntuu, että ihmiset pitävät ideansa vain oman pääkopan sisällä. Omien ideoiden tuominen muille kannattaa uusien näkökulmien ja vinkkien toivossa. Ja vaikka joku ideasi tuntuisi sinun mielestäsi aivan tyhmältä ja turhalta, jakaessasi sen muille, saattaa muut saada sinut innostumaan siitä aivan uudella tasolla. (Nenonen 2020)

 

  1. Kokeile
  • Kokeile ideoitasi ja mahdollisia variaatioita tulevasta ilman paineita onnistua. Esimerkiksi sosiaalinen media on hyvä alusta kokeilla erilaisia ideoita ja niiden kannattavuutta. Siellä voi esimerkiksi jakaa omia ajatuksiaan ja saada niihin tukea ja kommentointia. Sosiaalinen media on myös erinomainen paikka verkostoitua ja tavata juuri ne oikeat ihmiset, jos vain uskaltaa laittaa omat toiveet, ideat ja luonnokset näytille ja katsoa miten käy. (Nenonen 2020)

 

Koin itselleni tärkeäksi tehdä tästä aiheesta esseen, koska mielestäni asiasta puhutaan liian vähän. Haluaisinkin, että jokainen ihminen eläisi oman näköistä elämäänsä, toteuttaisi itseään omalla sielullaan ja luovuudella – ja täten jättää itsestään palasen maailmaan.

 

Nenonen, R. 2020. Merkityksellisen työn kaava. E-Kirja. https://www.bookbeat.fi/kirja/merkityksellisen-tyon-kaava-238816. Vaatii käyttöoikeuden.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close