Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia



Kirjoittanut: Juho Vähätalo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Aki Hintsan Voittamisen Anatomia oli huikea kuuntelukokemus kaltaiselleni urheiluhullulle kehittymishaluiselle optimoijalle. Kirjassa Hintsalle rakennettiin vankka auktoriteetti kertomalla hänen vaiherikas uratarinansa lähetystyöntekijästä maailman hienosäädetyimmän autourheilulajin arvostetuksi lääketieteen asiantuntijaksi. Kun auktoriteetti oli rakennettu, alettiin kirjassa käydä läpi Hintsan muotoilemaa mallia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on Hintsan mukaan edellytys kokonaisvaltaiselle menestykselle, joten teoksen nimi Voittamisen Anatomia on todella osuva. Vahvan auktoriteetin esittämä hyvinvointimalli viimeisteltiin lukuisilla erilaisilla elävän elämän esimerkeillä, jotka viimeistään saavat kirjan lukijan tai kuuntelijan todella uskomaan ja ottamaan opiksi sen mitä Hintsa voittamisen anatomiasta kertoo.

 

 

Miksi me laiminlyömme itseämme?

On kovin kummallista, että Hintsan kokonaisvaltaiseen hyvinvointimalliin liittyvistä asioista ja sen hyödyistä esitetyt asiat olivat enimmäkseen jo ennestään tuttuja asioita omilta ”huippu-urheilu” vuosiltani, mutta silti ne eivät näy arjen valinnoissani juuri ollenkaan. Ehkäpä näitä asioita ei ole ”myyty” minulle riittävin perustein ja esimerkein aiemmin, sillä jo nyt kirjasta on moni asia tullut osaksi arkeani.

Suurin osa uudenvuodenlupauksista liittyvät juuri näihin teemoihin ja arviot kertovat, että 80% lupauksista epäonnistuu. Meidän jokaisen tulisi ymmärtää, että emme nuku kahdeksaa tuntia sen vuoksi, että olemme huomenna virkeitä. Meidän jokaisen tulisi ymmärtää, että emme syö terveellisesti sen vuoksi, että vartalo näyttää hoikemmalta rantalomalla. Panostamalla terveellisiin elämäntapoihin saa nopeasti lyhyen aikavälin hyötyjä, kuten virkeämmän olotilan ja paremman vastustuskyvyn. Monesti unohdamme ajatella elämäntapojemme vakavampaa puolta. Tarkoitan, että yleensä terveellisillä elämäntavoilla pyritään nopeaan muutokseen, johon kipinä lähti Instagramissa nähdystä bikinikuvasta ja sen jälkeisestä peiliin vilkaisemisesta. Huonot elintavat nostavat monien vakavien sairauksien riskiä kymmenillä prosenteilla ja onneksemme terveelliset elintavat puolestaan pienentävät niitä. On siis perin kummallista, että me tiedämme nämä asiat, mutta toimimme silti vastoin niitä.

 

 

Mitä minä vien käytäntöön?

 

Avopuolisoni innostui myös kuuntelemaan Hintsan oppeja ja suunnittelimme yhdessä meille uusia tapoja, jotka edesauttavat terveyttä ja arjessa jaksamista nyt ja tulevaisuudessa. Uudet tavat ovat kaikki pieniä muutoksia ja viilauksia vanhoihin rutiineihin ja nyt kun ne yhdessä sovittiin, niin edes minä en voi niistä lipsua. Yksi Hintsan olennaisimmista opeista oli, että muutokset pitää tehdä pienin askelin ja tämän vahvisti tarinat hänen potilaistaan, joiden pohjalta mekin muotoilimme omat tapamme. Valitsimme kolme osa-aluetta, joihin suunnittelimme muutoksia:

 

Ravinto

  • Seitsemän eri väriä lautaselle joka päivä
  • Ei herkkuja arkena
  • Iltapalasta vähennetään hiilihydraatteja ja tilalle tuodaan juureksia ja kasviksia

 

Aktiivisuus

  • Viikossa vähintään yksi aamureippailu
  • Vähintään 10 000 askelta joka päivä

Lepo

  • Arkisin viimeistään 22.30 sänkyyn
  • Ei sosiaalisen median selaamista sängyssä

 

Kaikki edellä mainitut kuulostaa oikeastaan aivan samalta kuin monet uudenvuodenlupaukset, joita Facebookista ja muista kanavista tulvii vastaan vuosi toisensa perään. Kaikki nämä ovat pieniä askelia kohti parempaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kaikki tämä tehdään ainoastaan omaksi parhaaksi.

 

Kommentoi