Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Kohti armollisempaa arkea



Kirjoittanut: Fanni Sillanpää - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Maaret Kallio
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Arki Proakatemiassa on todella vaihtelevaa. Välillä on tunne, ettei oikein tiedä mitä tekisi ja toisinaan tuntuu kaikkien töiden kaatuvan samaan aikaan niskaan. Onko tämä se rikkaus? Voisiko arkea saada tasaisemmaksi? Maaret Kallion sanoin, tärkeintä arjessa on toistuvat rutiinit.

 

Olemme luoneet Apajalle tietyt rutiinit, on tiimipalaveri ja pajat viikoittain. Olen pähkäillyt, että helpottaisiko kaikkien arkea se, kun meidän tiimikalenterissa olisi tietty aika eteenpäin tietyt ajat markkinoinnille, taloudelle, hr-asioille sekä muille tiimiä eteenpäin vieville asioille. Jokaiselle tulisi rutiiniksi, että tuolloin pikkutiimit hoitavat asioita eteenpäin, eikä olisi sitä epätietoisuutta, joka meidän tiimissä on ollut vahvasti läsnä.

 

Kysymme usein muilta, kuinka he voivat, mutta kuinka harvoin kysymmekään itseltämme voinnista. Olemme suhteessa pisimpään itsemme kanssa. Täytyisi oppia olemaan arjen lisäksi armollisempi itselle. Elämällä omien arvojesi mukaan olet onnellinen. Pysähdy oikeasti miettimään todellisia arvoja. Niitä ei saa luoda hätiköiden eikä trendien mukaan, ne pystyvät löytämään pienten arkisten asioiden kautta. Huippu on aina huippu, mutta hyvään kuuluu paljon muutakin kuin hyvää ja se on normaalia.

 

Onnellisuus, se on sosiaalista. Oletko koskaan miettinyt kuinka virkistäviä mikrokohtaamiset ovat? En minäkään ennekuin Maaret herätti ajatukseni. Suurin osa nopeista kohtaamisista tuntemattomien kanssa ovat hyväntuulisia kohtaamisia. Myyjä toivottaa sinulle kassalla hyvää päivänjatkoa. Et ehkä ajattele sitä sillä hetkellä sen erityisemmäksi, mutta alitajuntaisesti saat siitä positiivista energiaa päivääsi. Opi arvostamaan arjessasi mikrokohtaamisia! (Kallio, 2019)

 

  1. Aamulla herätessäsi, mieti tulevan päivän fiiliksiä. Jos jokin asia tuntuu haastavalta tulevassa päivässä, kaiva mieleesi pienetkin positiiviset asiat pinnalle.

 

  1. Älä pidä kiirettä mielessäsi, silloin saat aikaan paljon vähemmän.

 

  1. Jos olet jatkuvassa kiireessä, jätät tunteesi todella kapealle välille, joka johtaa nopeasti loppuun palamiseen.

 

  1. Työ-/ koulupäivän jälkeen käy päivä kotimatkalla läpi, kun olet päässyt kotiin, olet saanut mielen rauhalliseksi päivän tapahtumista.

 

Tunnista oma kuormittuneisuus ja tee muutoksia heti. Kiukkuisuus ja negatiivisuus saattavat kertoa pitkäaikaisesta kuormituksesta. Kuormituksessa näkee helposti uudet mahtavat ja positiiviset asiat negatiivisuuden kautta. Täytyy antaa itselleen oikeasti aikaa kuormituksen aikana. Kuormituksen aikana sitä usein miettii; ”Olenko kuormittunut? Saanko olla kuormittunut?”. Kuormittuneena ei ole aikaa tuntea tunteita, sitä ajautuu suoritus putkeen. Inhimillisessä elämässä ehdimme tuntea itsemme ja muut ympärillämme. (Kallio, 2019)

 

Kohtaamisen taso = Pääsee uusin kohtaamisiin, pystyy kertomaan sydämellä olevia asioita, mikrokohtaamisista ventovieraiden kanssa saa energiaa ja osaa kiinnittää huomiota kohtaamisten hetkiin.

 

Arkitaso = Neutraali arki, yleisin, mielessä pyörii rutiinit ja kuka ne hoitavat, kuuluu koulu, työ ja suhteet sekä katastrofi ajatus; muistathan hoitaa kaiken?

 

Paniikkitaso = Tuntee koko ajan uhkaa ja vaaraa ympärillä, tilanteissa lähtee helposti puolustus kannalle sekä rauhoittuminen vaikeaa. Itsenäisesti pystyvä, tarvitsevasti liittyvä.

 

Pysähdyitkö juuri miettimään millä tasolla sinä olet? Täytyykö mahdollisesti tehdä muutoksia arkeen? Ole myös onnellinen, jos ei tarvitse tehdä muutoksia!

 

Yksi kohtuullisen iso asia, jossa minun täytyy alkaa kehittämään itseäni, on tavoitteiden luonti, niiden seuraaminen ja tavoitteeseen pääsyn jälkeen itsensä ”palkitseminen”. Tänä syksynä olen luisunut täysin tavoitteiden toteuttamisesta, joka on tuonut haasteita ennakoinnissa. Olen aina osaksi ollut hetkessä eläjä, mutta silti tietyt asiat olen suunnitellut todella tarkkaan. Tällä kertaa en ja miksi en? Koen meidän tiimin olleen niin suuressa muutoksessa syksyn aikana, joka on sekoittanut yksilöiden arkea, johon kukin on omalla tavalla tottunut. (Kallio, 2019)

 

Niin kuin olemme usein todenneet tiimissämme, olemme tunne tiimi. Vaikka usein puheistamme välittyy, ettei ole kauhean hyvä, kun olemme tunnetiimi, mutta totuus on, että tunteiden kautta on parhain lähestyä. Mitä tietoisempia olemme tunteistamme, sitä paremmin voimme toimia järjellä. Tunne ja järki eivät ole toisiaan pois sulkevia. Tunnetasolla olemme hereillä ja huomaavaisia.

 

”Muistathan pitää välihengityksiä arjessa.” -Kallio

 

Kommentoi