Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Kohtalo tottelee tekemistä



Kirjoittanut: Veli-Matti Kolari - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Taivas + helvetti
Mika Mäkeläinen
Terho Puustinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tykkään tarinoista. Tarinoiden avulla tunnen pääseväni aiheissa pintaa syvemmälle. Saan jonkinlaisen paremman kosketuspinnan käsiteltävään asiaan tarinoiden avulla. Olen päässyt kuulemaan yrittäjien tarinoita seminaareissa ja sieltä saadut opit ovat jääneet tarinoiden avulla pysyvästi mieleen. Kuullessani yksittäisiä otteita Taivas+Helvetti kirjasta innokkaalta ja menestys nälkäiseltä kollegaltani Arttu Hilliltä, tein jo päätöksen kirjan lukemisesta.

Palkitun talousjournalisti ja yrittäjä Terho Puustisen sekä kasvuyrittäjänä tunnetun Mika Mäkeläisen kirjassa Taivas+Helvetti kerrotaan tarinoita suomalaisten yrittäjien elämästä avoimesti ja koruttomasti. Mukana on 18 yrittäjää, jotka saivat melkein kaiken ja 3 yrittäjää, jotka menettivät paljon, mutta selvisivät siitäkin. Kirja vei minut näköalapaikalle kokemaan, mitkä ovat Rovion ja Supercellin menestyksen salaisuudet ja mitä kaikkea on pitänyt tehdä menestyksen eteen. Sain olla mukana hakemassa konkurssia Berndt von Frenckellin kanssa Suomen vanhimmalle yritykselle Frenckellin Kirjanpainolle, joka oli ollut Frenckellin suvussa jo 1700-luvulta asti.

Rovion tarinaa kuunnellessa, tulee muistutus, kuinka tärkeä on uskoa omaan tekemiseen ja pitkäjänteiseen työhön sekä itse työn merkitys nousee tapetille. Niklas Hed on yksi kolmesta pelifirma Rovion perustajasta ja hän toteaa kirjassa, että Rovion menestys ei perustunut tuuriin, vaan jumalattoman kovaan duuniin. Ennen Angry Birdsin läpimurtoa Hed ja hänen kaverinsa tekivät useita kymmeniä suuria virheitä ja tuhansia pieniä. Hed myös kertoo nousua edeltäneestä rahapulan ajoista. Hed joutui silloin antamaan potkut kahdellekymmenelle ihmiselle. Monet potkituista oli hänen ystäviään ja monet olivat tosi hyviä työssään. (Mäkeläinen & Puustinen 2018.) Olen kokenut, että ihmisten irtisanominen on varmasti yksi raskaimmista tehtävistä esimiehen roolissa, oli irtisanottavat ystäviä tai ei. Voin vain kuvitella, miltä tuntuisi irtisanoa omasta yrityksestä ystäviään.

Frenckellin painon konkurssiin hakeminen oli myös silmiä avaavaa kokemus. Kuinka raskas taakka on vahvan ja pitkän historian tehneen yritys toiminnan päättäminen. Ehkä näin sen ei pitäisi olla? Oli yrityksellä historiaa tai ei, niin silti molemmat toimivat samojen lainalaisuuksien alla. Eikö vaan? Yrityksen viimeinen toimitusjohtaja Berndt von Frenckell kertoo kirjassa Frenckellin painon kuolleen, koska se oli liian iso ollakseen pieni ja liian pieni ollakseen iso. Painoalalla oli pieniä ketteriä toimijoita, joiden kanssa Frenckell ei pystynyt kilpailemaan. Vastaavasti isojen toimijoiden mittapuulla Frenckellin paino oli maailmalla lilliputti. Yhdeksän sukupolven uurastus yrityksen eteen sai loppua Frenckellin päätöksellä ja tätä taakkaa hän kantoi, monien sukulaisten ja tuttavien ymmärtämättä päätöstä. (Mäkeläinen & Puustinen 2018.)

Supercellin Mikko Kodisoja nostaa kirjassa esille, miten Nokian romahduksen jälkeen, pienet peliyhtiöt tuovat Suomeen tällä hetkellä yhteensä isoa veropottia. Lukuja voi Kodisojan mukaan yhdessä jo verrata Nokian tuomiin lukuihin. Yhden ison pois meno mahdollisti näin monen pienen syntymisen. Kodisoja pitääkin Supercellin yhtenä käännekohtana Applen nousua ja sen toimintatapoja, jotka muuttivat ennen niin stabiilia operaattoreiden hallitsemaa sovellus maailmaa. Se loi kasvualustan Suomesta nousseille peliyhtiöille ja entisten Nokian osaajien hyödyntämiselle. Kodisoja kertoo Supercellin vaalivan ajatusta, että ihmiset yltävät parhaimpiin tuloksiin silloin, kun he saavat mahdollisimman paljon vapautta ja vastuuta. Kun idea on loistava ja motivaatio huipputasoa, on jokseenkin samantekevää, millaista palkkaa tiimin jäsenille maksetaan Kodisoja kertoo. (Mäkeläinen & Puustinen 2018.) Kun palautin mieleen omia kokemuksia parhaimmista tuloksistani, niin kyllä silloin on ollut vapautta ja vastuuta, jota on höystetty huippu motivaatiolla. Eikä silloin ole palkkaa paljon kerennyt miettiä, kun on tiimin tavoitteiden eteen sykitty.

Tämä kirja tulee varmasti luettua uudestaan. Kirja olkoot epäonnistuneiden yrittäjä hetkien pelastus. Kun itsestä tuntuu yrittäjä jumalien olevan vastaan ja maailman kaatuvan päälle, niin täytyy hakeutua kirjan pariin. Kirjan tarinat nousuista ja laskuista luovat intoa ja todistavat, että kohtalo tottelee usein tekemistä. Elämä voi muuttua aika lailla, kun sanoo unelmat ääneen, lopettaa pohtimisen ja aloittaa tekemisen. Alkaa juoksemaan.

 

”Nyt v**** juostaan” – Niklas Hed

 

 

Lähteet:

Mäkeläinen, M & Puustinen, T. 2018. Taivas + Helvetti. Äänikirja. TwoRay.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close