Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Kirjoittamisen olosuhteet



Kirjoittanut: Mikko Laaksonen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita kirjoittajia
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Alustus

On sunnuntai 28.3. ja kello on 12:51. Istun olohuoneessamme ”uudella” torista löytämällämme roosan sävyisellä nojatuolilla. Tuolin vieressä on pieni pyöreä puupöytä. Sitä koristaa teekannuun istutettu viherkasvi, torilöytö tämäkin, ja Iittalan lasinen tuikkukuppi, jonka sisällä väreilee hento liekki.  Seinällä on vaimoltani lahjaksi saatu japanilainen maalaus, jossa tie haarautuu kaupunkiin ja metsään. Teos suorastaan huokuu ikigaita ja shinrin-yokua. Kuvastakoon tämä asetelma minun luovuuden lähdettäni. Syy miksi kirjoitan tätä esseetä on se, että viikkoni ovat olleet todella pitkään täyteen ahdettuja. Tästä johtuen myös esseiden kirjoittaminen on ollut hyvin haastavaa. Pitkien päivien ja viikkojen jälkeen on itsensä joutunut väkisin istuttamaan koneen ääreen, eikä siltikään ole tapahtunut toivottuja tuloksia. Pääni sisällä ajatukset kimpoilevat ees taas, todo-listat, projektit, tiimi, talous, parisuhde, oma hyvinvointi, pian koittava vanhemmuus jne. Mielen karuselli jatkaa juhlia, eikä paperille (word tiedostolle) ilmaannu lauseen lausetta. Paitsi nyt. Olosuhteet otolliselle kirjoittamiselle on luotu, ja tämän esseen kirjoittaminen on samalla näiden olosuhteiden vaikutuksen reflektoimista itse kirjoitusprosessiin.

 

Otollisten olosuhteiden luominen

Asialle oli siis tehtävä jotain, sillä poikamme laskettu aika on niinkin pian kuin 17. huhtikuuta. Ensimmäisen huomion kirjoitusprosessin helpottamiseksi tein aamuisella kävelylenkillä, jossa mainitsin kirjoitusahdistuksestani vaimolleni. Pelkästään se, että pystyin mainita asiasta hänelle, helpotti oloani huomattavasti. Kuten hänkin totesi, jaettu ilo suurenee ja jaettu murhe pienenee. Loppu kävelymatkan hän innosti, inspiroi ja sparrasi kanssani erilaisia esseiden aiheita sekä jakoi minulle työskentelytekniikoita, jotka saattaisivat auttaa kirjoittamisessa.

 

Aivojen tuulettaminen kävelylenkillä

Kokemukseni kautta voin todeta, että ensimmäisenä siis kannattaa lähteä ulkoilemaan ja mielellään luontoon asti, eikä vain läheiseen betoniviidakkoon. Metsän on osoitettu elvyttävän mielen tehokkaasti. Tuore kotimainen väitöstutkimus osoittaa myös metsän tärkeyden mielelle: 4-6 kilometrin kävely luonnossa lisäsi elpymistä ja positiivista mielialaa yhtä lailla riippumatta siitä, tekivätkö osallistujat elpymis- tai muita psykologisia harjoitteita kävelyn aikana vai eivät. Sillä, millaisia harjoitteita teki, oli kuitenkin pieni yhteys tarkkaavuuden ylläpitoon.”  Pasanen, 2020.

 

Ravintotankkaus

Seuraavaksi söimme lounaaksi kasvislasagnea, eli säädimme verensokerit kohdilleen. Kaikki me tiedämme sen tunteen, kun keskittyminen herpaantuu siksi, kun verensokeri on joko liian alhaalla tai korkealla. Pitkäketjuisiin hiilihydraatteihin panostamalla voi himmentää hiilareiden aikaansaamaa piikkiä, niin että poweri saadaan säännösteltyä pidemmälle aikavälille. Aivotyöhän todetusti myös kuluttaa energiaa! Säännöllinen ateriarytmi myös ennalta ehkäisee sitä, ettei tule ahmittua kerralla liikaa ruokaa, jolloin tulee ähky ja väsymys. Säännöllinen ateriarytmi auttaa pysymään tehokkaana ja virkeänä koko kirjoitusprosessin ajan.

 

Ärsykkeetön tila ja taustamusiikki

Tämän jälkeen loimme mahdollisimman ärsykkeettömän tilan, jossa luovuus pääsisi kukkimaan. On iso ero tehdä töitä kerääntyneen roinan keskeltä, jossa paperit ja tavarat jatkuvasti muistuttavat muista tekemättömistä töistä ja estävät näin luovuutta.

 

Tekstin alussa kuvailin olohuoneemme nurkkaukseen rakennettua pientä rauhoittumispistettä. Taloudessamme asustelee kuitenkin minun lisäkseni vaimoni ja kaksi ihanaa kissaa, jotka välillä saattavat innostua toistensa jahtaamisralliin. Pian näiden lisäksi taloudessa vipeltää odotettu pieni herra. Osittain näistäkin syistä olen onnellinen Sonyn vastamelukuulokkeiden omistaja. Niiden avulla pääsen uppoutumaan lähes täysin omaan kuplaani ja yleensä virittelenkin vastaanottimiin vokaalitonta opiskelumusiikkia spotify (ehdottomasti premium) tililtäni. Hyviä soittolistoja tähän teemaan löytyy esimerkiksi hakusanoin study, deep focus jne, ja hyvä vinkki on valita nimenomaan vokaalitonta musiikkia taustalle. “Musiikin välittömät vaikutukset aivotoimintaan oppimistilanteessa perustuvat musiikin tuomaan tunnelmaan ja tahdistumiseen. Musiikin tuomalla tunnelmallaon suuri merkitys sitä kautta, että oppijan mieliala oppimistilanteessa voi aikaansaada ns. virtausilmiön (engl. flow) syntymisen. Mikäli näin tapahtuu, oppiminen siirtyy uudelle tasolle ja tehostuu, oppimisnopeus kasvaa ja opittavan aineksen vaikeustasoa voidaan nostaa.” (Hakkarainen ym. 2001.)

 

Esseetavoitteeni

Vauvan saapumiseen on siis noin 3 viikkoa. Sitä ennen aion edetä esseetahdilla 5p/vko. Varmistaakseni tavoitteessa pysymisen varaan google-kalenteriin ajan esseiden kirjoittamiselle tietyille päiville ja ajoille. Tällöin kalenteri on myös kaverina muistuttamassa minua urakastani. Kiireistä johtuen joudun hyödyntämään tässä myös viikonloppuja, jotta tavoitteeseen päästään. Tulevalla viikolla varaan myös aikaa esseiden tarkemman aihealueen suunnittelulle, että työskentely olisi systemaattisempaa. Kun saavutan tavoitteeni ennen poikani syntymää palkitsen itseni woltittamalla ruokaa kotiin minulle ja vaimolleni ja katsomalla jonkun uuden elokuvan.

 

Kokemukseni

Kirjoittaminen kirjoittamisesta tuntui hyvin erilaiselta ja inpsiroivalta. Tämä kokemus antoi voimia ja uskoa asettamieni tavoitteiden saavuttamiseksi. Tulevaisuudessa uskon hyödyntäväni näitä valmistautumistapoja ennen kirjoitusprosessin aloittamista, sillä ne ovat osoittautuneet omalla kohdallani toimiviksi. Vaikeinta koko prosessissa oli tietenkin aloittaminen, mutta ulkoilu ja vaimoni kannustus antoivat minulle tarvittavan buustin. Minut yllätti kuinka helppoa oli kirjoittaa aiheesta, joka on ollut mörkönä harteillani jo useita viikkoja. Aihe ja tunne oli niin tuttu ja yhä läsnä, että teksti tulikin helposti. Työkaluna käytin pomodoro-tekniikkaa, josta voitte lukea lisää toisesta esseestäni, jonka kirjoitan tulevalla viikolla. Tämän esseen kirjoittamiseen meni neljä 25-minuuttista sykliä, ja olen tyytyväinen lopputulokseen. Tosiasiassa en olisi saanut essettä tässä ajassa valmiiksi, ellen olisi luonut valmistautumisella optimaalisia olosuhteita luovuudelle.

 

Lähteet:

Minna Huotilainen (https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/49220_taide_ja_taito.pdf)

https://trepo.tuni.fi/handle/10024/118176

 

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Miisa Hiltunen

    Esseen lukemisen jälkeen tekee itsekin mieli asetella viherkasvi, kahvikuppi sekä tuikku pöydälle ja ryhtyä kirjoittamaan. Kiitos Mikko, onnistuit esseelläsi inspiroimaan itsesi lisäksi minua. Ehkäpä haenkin nyt sen kahvikupin sohvan nurkan viereen ja jatkan esseiden kirjoittamista pomodoro-tekniikalla, sillä minäkin olen pisteiden kanssa vähän jäljessä.
    Voidaan joku päivä sparrailla esseitä aamukahvien ääressä, jos siltä tuntuu. Tsemppiä!

    29.3.2021
  • Mikko

    Kiitos kommentista Miisa 😊🤙 sparraillaan ihmeessä ja sovitaan aamukaffit sohvien nurkkaan.

    29.3.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close