Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Kirjoittamisen flow-tila



Kirjoittanut: Milja Salo - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kynä - kaikki tärkeä kirjoittamisesta
Satu Rämö
Mirjami Haimelin
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kirjoittamisen flow-tila

”Flow on luovuustutkija Mihaly Csikszentmihalynin kehittämä käsite, jossa keskeistä on onnellisuuden ja nautinnollisuuden kokemus. Flow´ssa ihminen nauttii täysipainoisesti olemassaolostaan ja tuntee syvää iloa siitä, mitä tekee. Flow´lle on tyypillistä intensiivinen keskittyminen ja tavoitteellisuus. Ihminen kokee voimavarojensa ja taitojensa olevan täydellisesti käytössä ja tuntee hallitsevansa tilanteen.
Kirjoittaessa flow näyttäytyy hetkinä, jolloin kaikki sujuu. Tekstiä syntyy helposti, pitkään vaivannut ongelma ratkeaa ja rakenne loksahtaa paikoilleen. Joskus voi tuntua siltä, että onnistuu välittämään kirjoittamalla jotain syvempää ymmärrystä tai merkitystä. Hetkellisesti teksti on enemmän kuin vain teksti. Se on onnistuminen, voitto ja elämys.” (Haimelin ja Rämö, 2020)

Flow-tila kuulostaa upealta ja olen kokenut sen monestikin. Mutta en kirjoittaessa. Miten ihmeessä siihen olisi mahdollista päästä? Halusin kirjoittaa tämän esseen ennen kaikkea itselleni. Siksi että haluan oppia ja haluan tulla paremmaksi kirjoittajaksi. Haluan nauttia kirjoittamisesta ja päästä flow-tilaan. Ajattelin, että ehkä on järkevää aloittaa esseiden kirjoittaminen opettelemalla, miten edes kirjoitetaan.
Haimelin ja Rämö auttoivat minua hurjasti eteenpäin teoksellaan Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta. Luettuani kirjan oivalsin monia asioita, mitä täytyy ottaa huomioon, jotta voi onnistua kirjoittamaan vaikuttavia ja laadukkaita tekstejä. Haluankin nyt kirjoittaa vielä itselleni kertauksena oppimani asiat ja ehkä auttaa myös muita listaamalla asioita, joita kannattaa pohtia vaikkapa esseitä kirjoittaessa.
”Flow´ta ei voi suunnitella, aikatauluttaa tai tilata, mutta kirjoittamistaan voi suunnata sitä kohti.” (Haimelin ja Rämö, 2020)

Uskoin siihen, että kirjoittamisen taito joko on, tai ei ole. Mutta onneksi kirjaa lukiessa ymmärsin, että kirjoittamista voi harjoitella. Joka kerta kun olen alkamassa kirjoittamaan jotain, alkaa vaivata sietämätön epävarmuus. Erityisesti aloittaminen tuntuu vaikealta. Oman tyylin löytäminen vie tietysti aikansa ja kehittyminen vaatii paljon toistoja.
Aluksi pitää löytää jokin inspiraatio ja motivaatio kirjoittamiselle. Usein rentoutuneena syntyy uusia ajatuksia ja ajattelinkin aloittaa kirjoittamaan ajatuksiani muistiin heti siinä hetkessä, kun niitä tulee. Myöhemmin kun palaa muistiinpanojen äärelle saattaa ajatukset ja ideat vielä jalostua ja syntyy inspiraatio. Kirjoittaminen on ajattelun kehittämistä. Siksi kannattaa kirjoittaa paljon, ihan typerältäkin tuntuvia ajatuksia, tai vaikka päivän tapahtumia. Aluksi kun harjoittelee, ei ole periaatteessa väliä mitä kirjoittaa, kunhan kirjoittaa jotain. Myös lukemalla kehittää omaa ajattelua sekä löytää uusia näkökulmia, joista usein löytää inspiraation. Lukeminen on kirjoittamisen ohella toinen tärkeä asia mitä kannattaa harjoittaa paljon. Silläkään ei ole oikeastaan niin väliä, mitä lukee. Uutisia, artikkeleja, oppikirjoja, kaunokirjallisuutta, runoja, blogeja jne. Mitä enemmän lukee erilaisia tekstejä ja mahdollisimman paljon, sitä enemmän oppii uutta myös kirjoittamisesta. Sitten on puitteet, joku asia ympärillä, ympäristössä tai ihmisissä tuo inspiraation. Olen nyt huomannut, että itselleni on tärkeää paikka ja tilanne, jossa kirjoitan. Vaatii keskittymistä ja läsnäoloa, jotta pystyy olemaan luovassa tilassa.
Motivaatio kirjoittamiseen on itselleni syntynyt aikaisemmin vain siitä, kun on ollut pakko. Kirjassa annetaan hyviä vinkkejä siihen, miten muuten motivaation voi synnyttää. Kehotetaan esimerkiksi miettimään kirjoittamiselle jokin toinen syy, miksi kirjoittaa. Esimerkiksi se, että haluaa vaikuttaa ihmisiin ja kertoa heille jotakin, tai haluaa vain kertoa oman mielipiteensä itselle tärkeästä tai ajankohtaisesta asiasta. On myös hyvä pohtia, kenelle kirjoittaa. Ketkä tai kuka tekstiä lukee, kuinka monta heitä on ja millaisia ihmisiä he ovat. Kun pohtii lukijan olemusta, se saattaa auttaa inspiraation tai motivaation löytämisessä. Mieti myös sitä, millaisen kuvan haluat antaa itsestäsi lukijalle.

Aloitus on tärkein. Ensimmäisten virkkeiden pitää kiinnittää lukijan huomio, ja koukuttaa lukemaan teksti loppuun. Vaikuttavaa sisältöä pitää rakentaa pitkään ja hartaasti. Aihetta on hyvä tarkastella eri näkökulmista, tutustua lähteisiin ja tehdä taustatyö kunnolla. Hyvä teksti rakentuu vahvan tai vahvojen ydinviestien ympärille. Mieti kirjoittaessa mikä on ydinviestisi, yksi asia, jonka haluat lukijan muistavan. Jos kirjoittaminen tuntuu haastavalta, jaa urakka pienempiin osiin esimerkiksi miellekartan avulla ja kirjoita osio kerrallaan. Jos tuntuu että kirjoittaminen ei etene, mieti kysymyksiä tekstistäsi ja ala etsiä niihin vastauksia. Kokeile myös lukea teksti ääneen tai anna jollekulle luettavaksi ja pyydä palautetta. Kun ei suju, tee jotain muuta välillä, käy vaikka lenkillä tai saunassa ja palaa sitten uudestaan tekstin äärelle.

”Flow saa joskus kipinänsä hyvin pienestä. Siitä että löytää juuri oikean sanan, tai kirjoittaa lauseen, joka tuntuu täydelliseltä ja ainutlaatuiselta. Tai siitä että saa ylipäätään kirjoitettua kokonaisen kappaleen. Erityisen hienoa flow´ssa on se, kuinka se välittää tunteen omasta kehityksestä.” (Haimelin ja Rämö, 2020)

Kirjoittaminen on elämän mittainen oppimisprojekti, mitä enemmän kirjoittaa sen paremmaksi kirjoittajaksi tulee. On tärkeää antaa itselle lupa kirjoittaa myös huonosti, se on ainoa tapa päästä eteenpäin. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia tapoja inspiraation synnyttämiseen ja antaa luovuudelle aikaa. Tärkeintä on löytää omat toimivat tavat kirjoittaa, sitä kautta on helpompi päästä flow-tilaan.

Lähde: Satu Rämö ja Mirjami Haimelin, Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta

Kommentit
  • Micaela Erola

    Mielenkiintoinen essee. Koen itse olevani kohtalaisen hyvä kirjoittaja, mutta esseessäsi oli paljon hyviä ja uusia vinkkejä kirjoittamiseen. Se on aivan totta, että kirjoittamisessa ei kehity, muuta kuin kirjoittamalla. Vinkkinä: itse tykkään myös luetuttaa esseitäni muilla, jotta saan kuulla uusia näkökulmia, mielipiteitä tai tekstistä puuttuvia asioita. Kuvailit alussa flow sanaa ja koen, että olen joskus itse päässyt kirjoittamisen flow-tilaan. Toivottavasti sinäkin pääset, ja en näe syytä miksi et pääsisi. Täällä akatemialla, kun paljon kuitenkin harjoittelemme kirjoittamista!

    12.2.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close